Flygtninge placeres i kommuner med ringe jobmuligheder

INTEGRATION: Fordelingen af flygtninge i kommunerne tager ikke højde for jobmuligheder. Det skader integrationen, mener DA. Inger Støjberg (V) afviser at skrue på fordelingsnøglen.

Når danske flygtninge fordeles mellem kommunerne, bliver der ikke set nok på, hvor arbejdspladserne er, mener DA (Mathias Løvgreen Bojesen/ Scanpix).
Når danske flygtninge fordeles mellem kommunerne, bliver der ikke set nok på, hvor arbejdspladserne er, mener DA (Mathias Løvgreen Bojesen/ Scanpix).
Mette Pabst

Måden, flygtninge boligplaceres i dag, er med til at forlænge den tid, der går, før flygtninge kommer i job.

Berit Toft Fihl
Chefkonsulent, DA

Der skal i langt højere grad skeles til, hvor arbejdspladserne er, når flygtninge skal have bolig.

Sådan lyder udmeldingen fra Dansk Arbejdsgiverforening, der ønsker et opgør med den måde, flygtninge fordeles mellem kommunerne.

I dag tager man ikke højde for, hvilke kommuner, der har mange arbejdspladser, og det er med til at gøre vejen til arbejdsmarkedet og dermed integrationen af flygtninge langt mere besværlig, end den behøver at være, mener DA.

Dokumentation

Sådan fordeles flygtninge

Udlændingestyrelsen udmelder hvert år landstal for det følgende år. Landstallene er et skøn over, hvor mange flygtninge der vil få opholdstilladelse i Danmark det pågældende år. Udlændingestyrelsen foretager skønnet på baggrund af det forventede antal asylansøgere og udviklingen i sagsbehandlingen, herunder anerkendelsesgraden.

På baggrund af landstallene skal landets kommunekontaktråd søge at indgå aftale om, hvordan flygtningene skal fordeles mellem regionerne (regionskvoter). Derefter skal kommunerne på baggrund af regionskvoterne søge at indgå en aftale om, hvordan flygtningene skal fordeles mellem kommunerne (kommunekvoter). Hvis kommunekontaktrådene eller kommunerne ikke kan blive enige, fastsætter Udlændingestyrelsen kvoterne. 

Udlændingestyrelsen fastsætter regions- og kommunekvoter ved beregning ud fra en fordelingsnøgle. Fordelingsnøglen fastlægges på baggrund af:

  • den enkelte kommunes andel af den samlede befolkning
  • den enkelte kommunes andel af indvandrere og flygtninge, samt
  • antallet af familiesammenførte til flygtninge, der i kalenderåret forud for udmelding af landstallet er førstegangsindrejst i Danmark og bosat i den enkelte kommune.

Det samlede befolkningstal samt kommunens andel af indvandrere og flygtninge opgøres på grundlag af opgørelser foretaget af Danmarks Statistik. Antallet af familiesammenførte opgøres på baggrund af oplysninger fra det Centrale Personregister (CPR).

Kilde: Ny i Danmark


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00