FOA udpeger økonomiske 'problemkommuner'

VELFÆRD: En håndfuld kommuner er langt fra at udfylde deres serviceramme, samtidig med at de sparer på velfærden. Det indikerer en større kommunal ubalance, siger FOA-formand. Ekspert er uenig.
Med omkring 80.000 færre varme hænder i det offentlige inden for de seneste år må blandt andet mange ældre spejde længere efter hjælp og pleje.
Med omkring 80.000 færre varme hænder i det offentlige inden for de seneste år må blandt andet mange ældre spejde længere efter hjælp og pleje.Foto: co
Kim Rosenkilde

Det handler også om, at nogle kommuner står med så store problemer, at det må være et fælles anliggende. Det her land er for lille til at have markante forskelle på tværs af kommunerne.

Dennis Kristensen
Formand for FOA
Fakta
De fem hårdest ramte problemkommuner ifølge FOA:
  • Vesthimmerland
  • Guldborgsund
  • Bornholm
  • Esbjerg
  • Faaborg-Midtfyn

Herudover kommer Svendborg og Kolding Kommuner.

Opgørelsen er baseret på en gennemgang af 88 ud af landets 98 kommuners budgetter for 2014. 


Kilde: FOA
Mens den samlede kommunale opsparing er nået historiske højder, er en række kommuner ramt af faldende indtægter, fortsatte besparelser og generel dårlig økonomi.

Det fremgår af et notat, FOA har udarbejdet, med overskriften 'Budget 2014 og problemkommunerne'. Her udpeges syv kommuner som særlige økonomiske problemkommuner.

Mens enkelte kommuner bruger flere penge på velfærdsudgifter, end deres andel af servicerammen lægger op til, så bruger disse kommuner langt under, samtidig med at de med budgettet for 2014 har måttet gennemføre yderligere besparelser.

"Det, vi forsøger at vise med den her beregning, er, at mens kommunerne generelt samlet set er ved at gøre sig til sparekasser, så er der nogle kommuner, der har ekstraordinært store problemer og derfor har et ekstraordinært stort fald i velfærdsservice til borgerne," siger Dennis Kristensen, formand for FOA.

Dokumentation
Nøgletal for problemkommunerne
 
Kommune Bruttobesparelse i mio kr.Afvigelse fra KL's vejledende serviceramme i mio. kr. Tilskud til særligt vanskeligt stillede kommuner i mio. kr.
Bornholm 135 43 20
Esbjerg 60 92 0
Guldborgsund  46 11 17
Kolding  48 73 0
Vesthimmerland  46 41 18
Svendborg  20 15 14
Faaborg-Midtfyn  21 47 7
Kilde: FOA
 
Note: bruttobesparelser dækker over det sammenlagte omfang af besparelsesforslag effektiviseringer og omprioriteringer. Herved er nye investeringer i service ikke modregnet. 

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00