Debat

Handicapforbund til KL: Vi er ikke tal i jeres excel-ark

DEBAT: Handicapområdet har allerede oplevet massive besparelser og må ikke nedskæres yderligere. Det mener Susanne Olsen, landsformand for Dansk Handicap Forbund.

Man løser ikke menneskers problemer ved at forringe deres rettigheder, og man skubber en økonomisk byrde foran sig, hvis ikke man investerer i mennesker gennem de rigtige indsatser fra starten. Det skriver Susanne Olsen, landsformand for Dansk Handicap Forbund.
Man løser ikke menneskers problemer ved at forringe deres rettigheder, og man skubber en økonomisk byrde foran sig, hvis ikke man investerer i mennesker gennem de rigtige indsatser fra starten. Det skriver Susanne Olsen, landsformand for Dansk Handicap Forbund.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Susanne Olsen
Landsformand, Dansk Handicap Forbund

Hvis man da bare levede i en verden, hvor mennesker var tal på en skærm, som man kunne nedskrive og flytte rundt på, som man ville. Ja, så ville det være nemt at spare. Så ville det være nemt at rykke rundt på pengene, så man bedre kunne få enderne til at mødes ude i kommunerne.

For der er ingen tvivl om, at det er svært at få de økonomiske ender til at mødes ude i kommunerne. Det er efterhånden alment kendt. Men lad os nu alligevel slå koldt vand i blodet, inden vi med et tryk på en knap får fjernet den kolonne i excel, hvori der står handicap.

Borgernes rettigheder må ikke begrænses yderligere
I denne uge gik Martin Damm, KL, ud med det budskab, at dele af udgifterne på handicapområdet ifølge KL er steget (til trods for at Finansministeriets egne tal viser, at udgiftsniveauet er stabilt). Herefter melder Martin Damm ud, at han går til økonomiforhandlinger hos finansministeren med det noget forsimplede budskab – enten giver I os flere penge – eller også må området ’gøres mere styrbart’, hvilket oversat til almindeligt dansk betyder, at borgernes rettigheder i serviceloven skal begrænses.

Jeg må minde Martin Damm og hans forhandlingspartnere om, at handicapområdet har oplevet massive besparelser de seneste syv år, og vi kan ikke skære længere ind til benet, uden at tage noget af knoglen med også.

Susanne Olsen
Landsformand, Dansk Handicap Forbund

Jeg må minde Martin Damm og hans forhandlingspartnere om, at handicapområdet har oplevet massive besparelser de seneste syv år, og vi kan ikke skære længere ind til benet uden at tage noget af knoglen med også.

Vi ser det i vores rådgivning, hvor vi for anden gang på kort tid har måttet udvide mandskabet, så vi kan følge med efterspørgslen på hjælp fra medlemmerne. De er pressede, og de har ikke andre steder at gå hen. Og mennesker med handicap er ikke kun tal i et excel-ark. Vi er rigtige mennesker med udfordringer, som vi som samfund i fællesskab må tage hånd om.

Tillidskløften nedbrydes
Man løser ikke menneskers problemer ved at forringe deres rettigheder, og man skubber en økonomisk byrde foran sig, hvis ikke man investerer i mennesker gennem de rigtige indsatser fra starten.

I denne tid er vi flere, som gør en indsats for at nedbryde den tillidskløft, som desværre er opstået imellem borgere og kommuner igennem de senere år. Når Martin Damm hænger mennesker med handicap ud som en særligt dyr gruppe, så modarbejder han processen med at nedbryde tillidskløften.

Derfor må jeg bare sige til Martin Damm og de øvrige forhandlingsparter af økonomiaftale og servicelov: Økonomiske udfordringer kan løses, men vi smider barnet ud med badevandet, hvis nogle røde tal i et excel-ark i kampens hede fører til, at borgerne må lide et rettighedstab. Det kan lyde banalt, men desværre er det ind i mellem nødvendigt at minde politikere og forhandlere om, at det er mennesker, vi har med at gøre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Olsen

Landsformand, Dansk Handicap Forbund
socialpædagog

0:000:00