Udspil: Se KL’s bud på en ny beskæftigelseslov

DOKUMENTATION: Loven om aktiv beskæftigelsespolitik skal skrives om. Torsdag præsenterede KL sit bud på, hvordan en ny lov kan indrettes, så flere hjælpes i arbejde og kommuner sparer penge.

Foto: Lars Helsinghof
Kim Rosenkilde

Regeringen og KL har aftalt, at indførelsen af en ny refusionsmodel på beskæftigelsesområdet skal følges op med en større omskrivning af beskæftigelseslovgivningen.

Kommunernes indsats for at hjælpe ledige i arbejde beskrives ofte som overdrevent detailstyret igennem et lovkompleks, der efter mange års knopskydning og utællelige politiske reformer har vokset sig til et uoverskueligt bureaukratisk monster.

Formålet med den bebudede omskrivning er at give kommuner bedre mulighed for at tilrettelægge indsatsen over for de ledige, så flest muligt kommer væk fra overførelsesindkomster.

Dokumentation

KL’s indspil til en ny beskæftigelseslov

En ny, enkel beskæftigelseslov skal ifølge KL bygge på:
• Formål og intentioner med indsatsen. KL’s indspil afspejler intentionerne i de fire store reformer om kontanthjælp, førtidspension og fleksjob, beskæftigelse og sygedagpenge.

• Borgernes og virksomhedernes behov. Mennesker er forskellige, og lovgivningen skal give fleksibilitet til at iværksætte sammenhængende og meningsfulde forløb, som skaber fremdrift for den enkelte.

Kommunerne skal have fleksibilitet til at indgå ubureaukratiske partnerskaber med erhvervslivet.

Virksomhederne skal møde handlekraftige og beslutningsdygtige medarbejdere som hurtigt hjælper med kvalificeret arbejdskraft og gør det lettere at inkludere mennesker med særlige udfordringer på arbejdspladserne.

• Større tillid til medarbejderne, deres faglighed og deres ansvar for at være forandringsagenter for borgerne. En faglighed, der skal understøttes af en kommunal strategi for indsatsen og af forskning om, hvad der virker for forskellige borgere.

• At der fortsat er fuld gennemsigtighed i forhold til resultater og indsats og adgang til at gribe ind ved utilfredsstillende resultater.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00