Hjort parat til at straffe kommuner for flygtninge

TOPART: Det store antal flygtninge truer med at sprænge kommunernes budgetter. Sker det, står finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) klar med kontant afstraffelse.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) lader sig ikke påvirke af, at de stigende udgifter til flygtninge risikerer at udløse en statslig bøde til kommunerne.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) lader sig ikke påvirke af, at de stigende udgifter til flygtninge risikerer at udløse en statslig bøde til kommunerne.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Kim Rosenkilde

Selvfølgelig skal budgetloven overholdes.

Claus Hjort Frederiksen (V)
Finansminister

De stigende udgifter til flygtninge risikerer at ramme kommunerne dobbelt hårdt.

Allerede da kommunerne i efteråret lagde deres budgetter for 2016, var de kun ganske få marginaler fra at ramme det loft, regeringen har sat over årets kommunale velfærds- og byggeudgifter.

Siden har de mange flygtninge fået forudsætninger bag de økonomiske rammer til at ramle. Og nu truer udgifter til nye midlertidige boliger, flere modtagerklasser og mere pædagogisk personale med helt at sprænge budgetterne.

Dokumentation

Statens straf for budgetoverskridelser

Med vedtagelsen af budgetloven i 2012 blev der indført lovfæstede sanktioner for kommunernes budgetter og det efterfølgende regnskab.

For kommunernes budget gælder, at en del af bloktilskuddet (3 mia. kr. vedrørende serviceudgifterne) kan gøres betinget af, at kommunerne under ét budgetterer inden for de aftalte udgiftsrammer. 

Hvis rammerne overskrides, vil det betingede bloktilskud helt eller delvist blive tilbageholdt.

For kommunernes regnskab gælder, at hvis serviceudgifterne for kommunerne under ét overskrider budgettet/det aftalte niveau, nedsættes bloktilskuddet tilsvarende.

Det afregnes både for kommunerne under et - og for den enkelte kommune, der har overskredet sit budget.

• 60 procent af den samlede nedsættelse fordeles på de kommuner, der har overskredet budgettet.
• 40 procent af nedsættelsen pålægges kollektivt for alle kommuner.

Kilde: Kora


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00