Højborg: DF’s talknuser skal køre første borgmesterpost i hus

KV17: Han er mere optaget af biler end af udlændinge. Han elsker at bygge dem op og få dem til at skinne. Farten kommer i anden række. Den tidligere automekaniker er populær i Guldborgsund – også hos dem, der ikke sætter krydset ved Dansk Folkeparti. René Christensen håber at blive deres næste borgmester.

René Christensen er uddannet automekaniker. Og når der er pause i det politiske arbejde, bliver glæden ved at sætte biler i stand holdt ved lige.
René Christensen er uddannet automekaniker. Og når der er pause i det politiske arbejde, bliver glæden ved at sætte biler i stand holdt ved lige.Foto: Katja Holm
Hjalte T. H. Kragesteen

René Christensen retter sig lidt op i det hvide lædersæde. Drømmende kigger han ud ad vinduet og lader rattet glide mellem fingrene, som var han allerede ude på landevejen, på et road trip, hvor destinationen endnu ikke er kendt.

Den mørkeblå Ford Customline fra 1955 er ikke i fart. Den står i garagen hjemme på Falster. Der er sirlig orden i sagerne. Skruetrækkere, topnøgler og bidetænger hænger på rad og række i det blå værktøjsskab på væggen.

Et gammelt vejskilt står og advarer mod en blind vej. En blå-hvid racermotorcykel fra Suzuki ligner noget med fart i. Det gør den sorte sportsvogn med mærket Alfa Romeo GTV i øvrigt også.

René Christensen hopper ud af den gamle Ford og tager en pudseklud frem. Det er egentlig ikke nødvendigt. Alle køretøjer skinner, som var de nye fra fabrikken.

”Men de har altså ikke kostet særligt meget. For de kunne jo næsten ikke køre, da jeg købte dem,” siger han.

René Christensen har bygget dem op fra nærmest ingenting.René Christensen i sin gamle Ford Customline fra 1955 (Foto: Katja Holm).

Vi er hjemme hos en af dem, som Dansk Folkeparti sætter sin allerstørste lid til ved efterårets kommunalvalg.

Bevise vi er et helt parti

Ganske vist fik partiet for fire år siden fingrene i én ud af syv borgmesterposter i København. Men ikke i en eneste af landets 98 kommuner sidder Dansk Folkeparti med det øverste ansvar.

René Christensen er tiltænkt en hovedrolle i partiets endegyldige kommunale gennembrud. Som chaufføren, der kører partiets første rigtige borgmesterpost i hus.

Det er nu ikke noget, han tænker meget over, siger han selv. Men han anerkender, at det vil være et stort skridt for partiet.

”Hvis vi får nogle borgmesterposter – og det må meget gerne være i Guldborgsund – så kan vi bevise, at vi er et helt parti, der også kan levere den borgernære velfærd,” siger René Christensen. 

Den kommunale højborg
Han har noget at have håbet i. Guldborgsund var det sted i landet, hvor Dansk Folkeparti klarede sig bedst ved det seneste kommunalvalg i 2013. Her stemte 22,1 procent af borgerne på René Christensens parti. 

Det var langt bedre end partiets resultat på landsplan, der endte på 10,6 procent. Guldborgsund er Dansk Folkepartis kommunalpolitiske højborg.

Set udefra er fortællingen om Guldborgsund en halvtrist historie om udkant, nedtur og tilbagegang.

Hjemme i Systofte er René Christensen klar til efterårets kommunalvalg. Der er valgplakater i stakkevis (Foto: Katja Holm).

Området, der består af hele Falster og en tredjedel af Lolland, er en del af Danmark, der har været i tilbagegang de senere år. Et område med skolelukninger, affolkning og et lokalsamfund, der er ramt af sociale udfordringer. Og et område, hvor mange har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.

Men det er også en del af Danmark, hvor man er begyndt at ranke ryggen og med glæde i stemmen fortæller om sukkerroerne som det hvide guld. Også selvom der ikke er så mange job i landbruget som tidligere, og sygehuset i Nykøbing nu er områdets største arbejdsplads.

I Guldborgsund taler man stolt om DM-guldet til damerne fra Nykøbing Falster Håndbold i 2016 og om kendis-kokken Claus Meyer som en af de lokale helte. Man praler af Knuthenlund, der er et af Danmarks største økologiske landbrug. Og så drømmer man om et gastronomisk folkemøde, og om at Nykøbing FC snart kommer i Superligaen.

”Jeg fornemmer, at stemningen er ved at vende. Glasset er ikke længere halv tomt,” siger René Christensen.

Ville ikke finde sig i skolelukning
I landsbyen Horbelev nordøst for Nykøbing Falster byder man al snak om udkantsdanmark trods. 

Frivillige kræfter har etableret et landbycenter i en lukket skole.

Her findes en genbrugsforretning og en gymnastiksal. Man kan gå i fitnesscenter, og man kan spise pizza. I midten af den gamle skole er der tilbygget et stort forsamlingshus. Der er også et amatørteater. Og så har professionelle kunstnere som Peter Sommer og Thomas Buttenschøn været på besøg og givet koncerter.

”I Horbelev har vi altid taget sagen i egen hånd. Vi byggede også sportshallen hernede på frivillig basis,” siger Sanne Sørensen, der er socialrådgiver på jobcentret i Nykøbing og i sin fritid frivillig på landsbycentret i Horbelev.

“Vi ville ikke finde os i, at skolen blev nedlagt,” supplerer Ulla Brolund, der er pensionist og frivillig i landsbycentret.

De frivillige holder pause i hjørnet ude foran genbrugsbutikken. Kaffen på kanden kan ikke anklages for at være i den tynde ende. Der er kringle, og de korte ærmer bliver luftet på denne onsdag i august, hvor sommervejret viser sig fra sin usædvanligt gode side.

Der er højt humør i landsbycentret i Horbelev (Foto: Katja Holm).

“Jeg tror, René har trukket rigtigt, rigtigt mange stemmer. Han er kendt hernede, og han har altid kæmpet for vores område,” siger Sanne Sørensen.

Så han kunne have været fra Enhedslisten og alligevel fået 22 procent af stemmerne?

“Ja, det tror jeg. Der er nok nogle steder, hvor man også er glade for Dansk Folkeparti, men herude på landet er det meget personrelateret,” siger hun.

’Vi går all in’
Efter det gode valg i 2013 gik René Christensen med egne ord benhårdt efter borgmesterposten. Men på valgnatten glippede det, og Guldborgsundlistens John Brædder løb med borgmesterkæden. René Christensen måtte tage til takke med rollen som viceborgmester.

”Sidste gang var det virkelig tæt på – og så alligevel ikke. Det var skuffende efter så flot et valg,” siger han.

Men hvad nu, hvis det glipper igen? Det spørgsmål får kortvarigt René Christensen til at se lidt paf ud.

”Det glipper ikke,” griner han.

Men han kan godt selv mærke, at han er nødt til at uddybe svaret:

”For at være helt ærlig,” begynder han: 

”Vi har ikke nogen plan b. Vi satser alt på det. Ikke kun lokalt, men også mig personligt. Vi går all in.”

Badminton og biler
Når René Christensen ikke passer sit job i byrådet eller som partiets finansordfører på Christiansborg, holder han til i den lille landsby Systofte, der ligger en smuttur fra Nykøbing Falster. Her bor han med sin kone og to børn i et kæmpe rødt murstenshus på knap 1.000 kvadratmeter.

Det er en nedlagt skole, og langtfra alt fungerer som beboelse. Til gengæld er der en gymnastiksal med både badmintonbane og festlokale. Og hos den udlærte automekaniker er der naturligvis også afsat plads til den store passion: at sætte biler i stand.

Bliver borgmesterdrømmen til virkelighed, er der meget, han gerne vil være med til at give en kærlig hånd: Flere skal gå ud af folkeskolen med evner til at fortsætte i uddannelsessystemet, fortæller han. Kommunen skal have nedbragt sin store gæld. Og så vil han gerne hjælpe med at udnytte potentialet i feriebyen Marielyst. 

’Jeg stemmer ikke på René’
Den lille strandby på det østlige Falster bliver fyldt op af turister i sommermånederne. På promenadens grå planker kan man dufte havet, mens man går side om side med pizzarier, barer, isboder og minigolf. Og på den anden side af diget ligger den så: Danmarks smukkeste sandstrand, hvor en håndfuld børn og voksne sopper i vandkanten.

“Det er ikke noget, kommunen har fundet på. Det er den faktisk kåret til,” bedyrer René Christensen og fortsætter:

“Men jeg synes, her er for stille. Der skal ske noget mere uden for højsæsonen.” 

I Marielyst kan man drikke øl, spise pizza og spille minigolf. Og få skridt fra den lille ferieby kan man hoppe en tur i havet (Foto Katja Holm).

Umiddelbart står Dansk Folkeparti ikke så stærkt blandt de besøgende denne dag i Marielyst.

“Jeg stemmer ikke på René. Jeg er ikke til Dansk Folkeparti,” siger Lis Stilling, der er pensioneret lærer fra Eskilstrup Skole, der ligger lidt nord for Nykøbing.

Hun og vennen Ole Nisbeth kommer gående ud mod vandet. Men inden de når så langt, falder de to i snak med René Christensen, som de har mødt før. Lis Stilling lægger ikke skjul på, at hun – på trods af politiske uenigheder – godt kan lide Dansk Folkepartis borgmesterkandidat.

“Han gør det godt, og vi er stolte af ham og glade for ham. Han er en af de fornuftige DF’ere,” som hun udtrykker det.

En atypisk DF’er
Det med fornuften handler om udlændingepolitik, som det så ofte gør, når talen går på Dansk Folkeparti.

For både Ole Nisbeth og Lis Stilling er det en kvalitet, at René Christensen ikke kritiserer indvandringen i samme hårde vendinger som nogle af hans partikammerater.

“Alt det med hvor farlige de fremmede er for os. Det hører jeg ikke René sige så højt,” siger Ole Nisbeth.

René Christensen kan godt genkende det billede.

“Jeg skiller nok også lokal- og landspolitik ad. Så når en flygtning kommer hertil, er min tilgang, at vi skal have det bedste ud af det. At vi skal give folk mulighed for at bidrage og blive selvforsørgende. Det er bedst for den enkelte og for kommunen,” siger han.

Han mener dog selv, at det er forkert at kalde ham en atypisk DF’er.

”Jeg tror, at billedet af en DF’er er forkert. Det er, som om man skal tale udlændingepolitik. Og at den måde, man taler om udlændinge på, er, at ’nu skal de bare ikke være der’. De skal væk. Men mange DF’ere taler rigtigt meget om, hvordan vi får dem, der er her, til at fungere,” siger René Christensen.

Satser på turismen
Omkring 15 kilometer syd for Marielyst ligger den lille landsby Skelby.

Her, lidt nord for færgebyen Gedser, holder Mikael Jensen til. Det er i denne del af Danmark, hvor man ikke kan komme længere sydpå uden at træde ud i vandet. I Gedser er stemningen også, at den værste tilbagegang er ved at være overstået efter en hård periode. 

Ved museumsbanen ved færgelejet kan man allerede mærke, at Det Gule Palæ fra den legendariske “Olsen Banden på sporet” tiltrækker turister til området. De tyske og danske Olsen Banden-fanklubber har for nylig slået sig sammen om at restaurere den gamle bygning, der stadig er omkranset af et stillads. 

“Det bliver en klassiker,” som Mikael Jensen udtrykker det.   

Han er vokset op på Hotel Saxkjøbing, som forældrene ejede. Mikael Jensen har været bankmand i Nykøbing gennem 25 år, og så har han været engageret i en række vindmølleprojekter i Polen og Tyskland.

Mikael Jensen foran sin Bed & Breakfast i Skelby (Foto: Katja Holm). 

I dag ejer han en Bed & Breakfast i Skelby, der ligger lidt nord for færgelejet i Gedser. Her er sloganet “Nature Pure and Simple Living”, fortæller han.

“I Guldborgsund vælger folk stressen fra. Det er folk, som går op i familielivet, og som kan lide naturen,” siger Mikael Jensen.

“Men vi er udfordrede af, at vi mangler arbejdspladser. Særligt de vellønnede arbejdspladser. Så det er rigtigt set på Christiansborg at begynde at udflytte statslige arbejdspladser.”

Stemmeslugeren fra Gedser  
Mikael Jensen stiller selv op til kommunalvalget for Guldborgsundlisten med erhvervsudvikling og bedre velfærd som mærkesager. Og han leger med idéen om at benytte #stemmeslugerenfragedser, når valgkampen skal gå sin gang på de sociale medier.

Han er på samme liste som siddende borgmester John Brædder. Mikael Jensen tror ikke på, at René Christensen vil lykkes med sine borgmesterdrømme.

“John Brædder har gjort det hammergodt. Fantastisk, fantastisk,” siger Mikael Jensen.

“Han kan samle borgerne, og han kan erhvervsudvikle. Han har eksempelvis sat sig for at styrke udviklingen i Gedser med 10 millioner, som vil give store følgeinvesteringer. Vi er godt på vej.”

Så du tror ikke, at Dansk Folkeparti kan få fat i borgmesterposten?

“Nej. Det ved jeg, ikke kommer til at ske.”

Udlændinge har tag i folk
Mikael Jensen er enig i, at personen René Christensen står stærkt i området, men han mener ikke, at det er hele forklaringen på DF’s succes:

“Der er også noget med grænsekontrol og udlændinge. Det har et godt tag i folk hernede, desværre,” siger han. 

Om det lykkes René Christensen at fravriste borgmesterposten fra John Brædder ved efterårets kommunalvalg, må tiden vise. Men at det glippede i første forsøg, betyder ikke nødvendigvis, at det aldrig kommer til at ske.

Den nuværende finansordfører blev heller ikke valgt til Folketinget i første hug, hvor han kom ind som suppleant i 2008. Derefter arbejdede han sig langsomt op til den magtfulde position.

Måske er det lidt som med køretøjerne i garagen i Systofte, hvor René Christensen kaster et blik på den blanke sorte Alfa Romeo GTV.

”Det handler ikke om fart. Jeg kan bare godt lide at bygge noget op.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00