Hvorfor er kun hver 9. borgmester en kvinde?

Kun 11 af 98 borgmestre er kvinder. De mødes stadig af fordomme, selvom det er mere end 100 år siden, kvinder fik ret til at opstille. Tre borgmestre giver deres bud på en forklaring.

Foto: Erik Refner/Scanpix
Kim Rosenkilde

Mens kønsbalance er central i sammensætningen af enhver moderne regering, så ser det noget mere trægt ud med ligestillingen på de lokalpolitiske topposter.

Altinget: magasinNy udgave af
Altinget: magasin, hvor du kan læse flere portrætter, interviews og
baggrundsartikler om dansk politik. 
Læs hele magasinet her.
Altinget: magasin
Ny udgave af Altinget: magasin, hvor du kan læse flere portrætter, interviews og baggrundsartikler om dansk politik.

Læs hele magasinet her.

Foto:

Aktuelt er kun 11 ud af 98 borgmestre kvinder. Indtil for nylig var der 12. Men da SF’eren Mette Touborg fra Lejre i efteråret valgte at løbe fra posten i utide, fik kønsbalancen endnu et nøk ned.

Fakta
Andelen af kvinder i byråd
Kvinder fik ved kommunalvalget i 2014 29,7 procent af mandaterne.

Før valget i 2013 var der 17 kvindelige borgmestre svarende til 16,5 procent. Det højeste niveau, siden Lovise Nielsen fra Ebeltoft hundrede år tidligere blev den første kvindelige sognerådsformand i 1913.

Fakta
I alt er det blevet til 109 kvindelige borgmestre og 13 sognerådsformænd, siden kvinderne i 1909 for første gang kunne deltage i de kommunale valg.


Kilde: Kvinfo

Jeg oplevede, at der var mange, der havde holdninger til, at jeg blev mor og skulle på barsel. Jeg lader mig ikke påvirke af det, men det fortæller mig bare, at der er nogle ting, som ligger dybt i vores rødder.

Benedikte Kiær (K)
Borgmester, Helsingør

BENEDIKTE KIÆR (K)
Borgmester i Helsingør

Hvorfor er der ikke flere kvindelige borgmestre?
”Der er jo i det hele taget færre kvinder, der stilles op som spidskandidat og som kandidat i det hele taget. Når vi er ude og prøve at rekruttere kandidater, så er der mange mænd, der bare siger ja uden at sætte alle mulige spørgsmålstegn ved egen formåen. Hvorimod jeg oplever kvinder, der på forkant rejser alle mulige problemstillinger; ’kan jeg finde ud af det her’ og ’nu ved jeg jo ikke så meget’.”

”Og det er jo trist, at man lægger barrierer for sig selv frem for at kaste sig ud i det.”

Er det et problem, at der ikke er flere kvindelige borgmestre?
”Styrken ved vores repræsentative demokrati er, at vi hører forskellige stemmer. Men så skal de også være repræsentative. Derfor er det ærgerligt, hvis der er store grupper i samfundet – og det må man jo sige, at kvinder er – som ikke i samme grad er på banen.”

Er du stødt på fordomme?
”Der popper engang imellem noget op, men efterhånden er jeg blevet fuldstændig døv over for det. Jeg oplevede, at der var mange, der havde holdninger til, at jeg blev mor og skulle på barsel. Jeg lader mig ikke påvirke af det, men det fortæller mig bare, at der er nogle ting, som ligger dybt i vores rødder.”

”Det er jo ikke spørgsmål, man stiller en mand. Og det er lidt trist, at de spørgsmål stadig bliver stillet.”

 

JOY MOGENSEN (S)
Borgmester i Roskilde Kommune

Hvorfor er der ikke flere kvindelige borgmestre?
”Jeg synes, at det er en skandale. Men jeg tror ikke, at der er et entydigt svar. Kvinder er jo lige så forskellige som mænd.”

”For nogle kvinder er der sikkert forventninger til, hvem de er som mødre og hustruer. Andre er simpelthen super ambitiøse med deres karriere og tør derfor måske ikke at vælge det. For endnu andre er grunden, at politik er en barsk verden.”

Har du oplevet, at det har gjort en forskel, at du var kvinde?
”Jeg har aldrig anset mig selv som en forkæmper for feminisme og ligestilling. Men lidt overraskende har jeg måtte se i øjnene, at det bliver man automatisk, når man får et tillidshverv som det, jeg har.”

”Når jeg møder unge kvinder, der efter at have set mig i en eller anden sammenhæng siger, ’wauw – måske kunne jeg også blive borgmester eller politiker’, så tænker jeg, fedt, så er kimen for rekruttering i hvert fald lagt.”

Møder du fordomme?
”Det sker. Når jeg støder på det, så prøver jeg at gribe det i luften og vende det og spørger ’mener du virkelig det, du sidder og siger?’.”

”Da jeg eksempelvis skulle tage over som borgmester, blev der indkaldt til pressemøde, hvor jeg fortalte, at byrådet havde peget på mig som ny politisk leder. Da der blev åbnet for spørgsmål, så var det første, jeg får fra den første journalist, der får ordet; ’Hvordan vil du kombinere det her, hvis nu du får børn?”

”Det er bare sådan noget, man nogle gange kommer til at sige, fordi det er sådan noget, man plejer at spørge kvinder om. Men man skal ikke se på mig som kvinde. Man skal se på mig som borgmester og kvinde."

 

 

KIRSTEN TERKILSEN(V)
Borgmester i Hedensted Kommune

Hvorfor er der ikke flere kvindelige borgmestre?
”Jeg hører, at nogle piger vælger kommunalpolitik fra, fordi de synes, at det tager for lang tid. I politik kan det godt vare længe, inden man kan se slutproduktet af det, man laver.”
”Det kan skyldes, at man som kvinde måske har en lidt mere praktisk tilgang, hvor man skal have tingene til at hænge sammen på hjemmefronten, med arbejdet og med familien. Det kan være med til at få kvinder til at vælge politik fra.”

Er fraværet af kvinder et problem?
”Det er rigtig ærgerligt, for vi har så hårdt brug for, at der er en bred repræsentation i byrådet både på alder og på køn.”
”Et byråd er jo altid bedst, når det repræsenterer og afspejler den virkelighed, vi befinder os i og befolkningssammensætningen.”

Hvad kan få flere kvinder ind i kommunalpolitik?
”Det kan blandt andet handle om, hvordan man tilrettelægger mødetidspunkter på dagen. Placeringen af møder kan gøre, at nogle bedre vil kunne se sig i det praktiske politiske arbejde.”
”Og så kan man måske prøve at arbejde lidt mere fleksibelt hen over de traditionelle søjler og udvalgsstruktur, hvor man prøver at arbejde forskellige udvalgssammenhænge hen over en fireårig periode. Det vil måske kunne forhindre, at nogle mister pusten, fordi de ikke lige fik ønskeudvalget.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

Kirsten Terkilsen

Byrådsmedlem (V), Hedensted Kommune, fhv. borgmester (V), Hedensted Kommune
kontorassistent

0:000:00