Kan DF kapre borgmesterposter med klassisk udlændingepolitik?

KOMMUNALVALG: Dansk Folkeparti har endnu til gode at få overført deres landspolitiske succes ud i kommunerne. Mens partiets formand håber at få udlændingetemaet til at fylde i de lokale valg, peger borgmesterkandidat Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) på, at fokus skal rettes andre steder.

Borgmesterbobler i Assens, Jens Henrik Thulesen Dahl, til DF's årsmøde.
Borgmesterbobler i Assens, Jens Henrik Thulesen Dahl, til DF's årsmøde.Foto: Katja Holm/Altinget
Peter Pagh-SchlegelDaniel Bue Lauritzen

”Vi har ikke nogen grænsebomme i Assens.”

Det indlysende udsagn kommer fra folketingsmedlem og viceborgmester Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

Til november er målsætningen at blive borgmester i Assens Kommune, men for at nå lokalpolitisk succes mener han, at Dansk Folkeparti bør markere sig skarpere på andre områder end partiets klassiske mærkesag om udlændingepolitik.

Vi må ikke glemme, at vores mærkesag om en ansvarlig indvandringspolitik også er et kommunalt anliggende. Mange steder er det kommuner, der driver asylcentre.

Kristian Thulesen Dahl
Formand for Dansk Folkeparti

”Jeg kan ikke få stemmer på at snakke udlændingepolitik i Assens, for vi har ikke problemer med indvandrere på tilnærmelsesvis samme niveau, som der er i nogle af de større byer. Så det er klart, at jeg skal markere mig på nogle andre temaer,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Fakta
BLÅ BOG: Jens Henrik Thulesen Dahl

Født: 
20. juli 1961
Medlem af byrådet i Assens siden 2009, hvor han i dag er viceborgmester.
Medlem af folketinget siden 2015, hvor han er uddannelsesordfører.
Borgmesterkandidat til kommunevalget til november.
Bror til Kristian Thulesen Dahl.

Vi har ingen bykonger eller lignende med 30 års erfaring i byrådene. Og det er jo alt andet lige nemmere at være et stort lokalt navn, hvis man har siddet i byrådet i flere årtier

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)
Medlem af folketinget og byrådet i Assens

Til Dansk Folkepartis årsmøde i weekenden kunne man dog få en anden opfattelse af partiets strategi. Her var de altdominerende spørgsmål, der summede blandt DF-medlemmerne i Herning Kongrescenter, langt fra den politiske virkelighed i Assens.

”Skal vi i regering efter næste folketingsvalg? Kan vi stole på, at Mette Frederiksen fastholder sin stramme udlændingekurs? Hvad kan vi lære af Brexit? Og hvordan får vi Loyal to Familia ned med nakken?”

Selvom formanden gjorde sit for at tale valggejsten op under sidste punkt i sin åbningstale, fyldte det overraskende lidt, at årsmødet var placeret blot to måneder før et kommunalvalg:

”Til dette kommunalvalg stiller Dansk Folkeparti for første gang nogensinde med kandidater i alle landets 98 kommuner. Det er lidt af en milepæl. Der findes ikke en afkrog i dette land, hvor man ikke kan stemme på en DF’er til kommunalvalget. Sådan skal det være!” drønede Kristian Thulesen Dahl ud til sine medlemmer, hvoraf mange selv kandiderer til en plads i byråd eller regionsråd.

Lokalpolitisk gennembrud?
Endnu har Dansk Folkeparti aldrig prøvet at gå tilbage under kommunalvalg, men alligevel kan man roligt tale om, at partiet har haft udfordringer med at opnå kommunalpolitisk succes.

Under de seneste tre kommunalvalg har Dansk Folkepartis samlede resultat ligget syv procent under den seneste nationalpolitiske opinionsmåling.

Ved seneste valg i 2013 opnåede partiet dog lokale sejre i landets to store byer, eftersom Aarhus Kommune fik sin første DF-rådmand, Jette Skive, mens Carl Christian Ebbesen møvede sig ind som kultur- og fritidsborgmester i København.

”En DF-borgmester i ræverøde København. Så burde alt jo kunne lade sig gøre,” lød det fra Kristian Thulesen Dahl på talerstolen.

Flere DF-kandidater er da også i spil til en borgmesterpost, hvor det umiddelbart stærkeste kort ser ud til at være René Christensen i Guldborgsund Kommune.

Carl Christian Ebbesen (DF), her på talerstolen under årsmødet, modtag store roser for sit arbejde som Kultur- og fritidsborgmester i København. [Foto: Katja Holm]

Udlændingepolitik i kommunerne
Ifølge Rune Stubager, der er valgforsker ved Syddansk Universitet, er en af Dansk Folkepartis udfordringer at grave dybere efter en identitet, som ikke har udlændingepolitikken øverst på dagsordenen.

”Integrationsspørgsmålet kan altid opstå i nogle kommuner, hvor diskussionen om kønsopdelt svømning eller en frikadellekrig i Randers kan stikke næsen frem. Men derudover bør DF fokusere mere på velfærdsspørgsmålet og arbejdet med ældrepolitik, som jo er afgørende kommunalpolitiske spørgsmål,” forklarer Rune Stubager.

Partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, gav i sin tale ellers udtryk for, at man godt kunne smøre lidt udlændingepolitik ud over de lokale valg:

”Vi må ikke glemme, at vores mærkesag om en ansvarlig indvandringspolitik også er et kommunalt anliggende. Mange steder er det kommuner, der driver asylcentre. Det er kommunerne, der har ansvaret for at finde boliger til dem, der har fået asyl," sagde han og fortsatte:

"Min holdning er fuldstændig klar: Flygtninge skal ikke foran danskerne i boligkøen.”

Den sidste kommentar blev efterfulgt af stående klapsalver i Hernings kongrescenter.

Tidligere formand Pia Kjærsgaard (th.) [Foto: Katja Holm]

 Alligevel erkendte partiformanden efterfølgende, at udlændingepolitik er en af årsagerne til, at DF endnu ikke har haft sit lokalpolitiske gennembrud.

"Mange folk forbinder stadig hovedsageligt Dansk Folkeparti med nogle landspolitiske emner som eksempelvis EU-skepsis og indvandring, hvor beslutningerne træffes i Folketinget. Derfor har vælgerne været tilbøjelige til at stemme anderledes til kommunalvalg," siger han, men erkender, at de også kan blive bedre til at formidle, at udlændingepolitik skam også er et kommunalpolitisk anliggende.

”Vi har også selv en opgave i at blive bedre til at minde folk om, at det faktisk også er i kommunalpolitik, at man definerer nogle ting, der har med indvandringsspørgmålene at gøre,” siger han.

Kommunerne har blandt andet et såkaldt ”repatrieringsprogram”, der giver kommunerne mulighed for at hjælpe asylansøgere med at vende tilbage til deres hjemlande. Og det skal kommunerne blive bedre til at benytte sig af, påpeger Kristian Thulesen Dahl.

”Vi kan give økonomisk støtte til flygtninge og familiesammenførte, som kan overtales til at vende hjem. De penge er hurtigt tjent hjem, hvis vi kan bringe antallet af flygtninge og familiesammenførte i Danmark ned, men mange kommuner er slet ikke gode nok til at benytte den mulighed og til at gøre opmærksom på, at muligheden findes. Det skal vores lokale kandidater bliver bedre til at minde om, så vi kan få udlændingetemaet mere ind i den lokale valgkamp,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Mangel på stærke profiler
Carl Christian Ebbesen er som kultur- og fritidsborgmester i København endnu den eneste DF'er med borgmestererfaring. Ifølge ham er en væsentlig årsag til, at DF underpræsterer til lokalvalg, at partiet 22 år efter stiftelsen fortsat er et ungt parti.

"Det kræver længere tid at opbygge en tillid ude i kommunerne, hvor der oftest sidder en Venstre- eller socialdemokratisk borgmester. Vi skal vise, at vi gør en forskel lokalpolitisk. Men det er sværere for os end for folketingspolitikerne," siger han, og udtrykker håb om, at hans arbejde i København kan bane vejen for flere lokale kandidater.

Også i Assens har Jens Henrik Thulesen Dahl nogle af de samme overvejelser.

"I mange områder er der store traditioner for, at Venstre eller Socialdemokraterne er vældigt store. Vælgerne har typisk større fokus på personprofiler, når de stemmer lokalt. Det er det, vi er oppe imod," siger han.

Siger du, at I mangler stærke kandidater?

"Nej, så langt vil jeg ikke gå. Men vi har ingen bykonger eller lignende med 30 års erfaring i byrådene. Og det er jo alt andet lige nemmere at være et stort lokalt navn, hvis man har siddet i byråddet i flere årtier," siger Jens Henrik Thulesen Dahl, der ligeledes peger på, at Dansk Folkeparti ikke har lige så stærke ungdomsorganisationer.

"Mange af de andre partiers lokale kandidater kommer direkte fra og er blevet skolet af ungdomsafdelingerne. Vi har ikke lige så mange skolede unge politikerspirer, hvilket også har gjort det sværere for os under kommunalvalgene," siger han.

Partiformand og desuden lillebror til Jens Henrik, Kristian Thulesen Dahl, har dog forventninger til, at billedet allerede er på vej til at ændre sig.

”Det er klart, at de partier, der har haft flere år på bagen, har haft et forspring. Men i dag har vi kandidater, der allerede har gjort sig gældende i lokalområderne, hvorfor jeg ser en mulighed for, at vi denne gang kan mindske forskellen mellem vores lands- og lokalpolitiske succes,” siger Kristian Thulesen Dahl.

DF som ansvarligt midter-kompromis
Formanden ønsker ikke at sætte et tal på, hvad succeskriterierne er til november. Men han understreger, at DF ikke bør gå efter borgmesterkæderne for enhver pris.

"Det er fint med borgmesterposter, men det skal altid være en afvejning, om man skal gå efter posten, eller man kan få større indflydelse ved at pege på en anden mod indrømmelser," siger Kristian Thulesen Dahl.

I åbningstalen kom han derfor også med råd til de lokale kandidater.

"Placer jer der, hvor I kan få mest mulig DF-politik igennem. På Christiansborg har vi fået placeret Dansk Folkeparti i en position, hvor vi kan samarbejde til flere sider. Det giver den bedste mulighed for at få vores politik ført ud i livet. Om I skal samarbejde med Socialdemokraterne eller Venstre er naturligvis en lokal vurdering," sagde han.

Jens Henrik Thulesen Dahl ser samme muligheder i Assens.

"Vi vil med al sandsynlighed kunne lave flertal med Venstre alene, mens muligheden for at lave flertal med Socialdemokratiet og et andet venstrefløjsparti også er en mulighed. Når jeg mener, at jeg er et godt bud på en borgmesterkandidat, er det, fordi jeg kan være en kompromiskandidat," siger han og cementerer dermed, at DF bør være et lokalpolitisk midterparti.

"I Assens sætter vi velfærden meget højt, hvilket vi også kan få dele af venstrefløjen med på. Vi har allerede bevist, at vi kan samarbejde til begge sider og skal i langt højere grad tænke os selv som et midterparti. Særligt efter kommunalvalget får vi mulighed for at bevise det fuldt ud," siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Christian Ebbesen

2. næstformand, Københavns Borgerrepræsentation (DF), organisatorisk næstformand, Dansk Folkepartis Landsorganisation
civiløkonom (Odense Uni. 1993)

Jens Henrik Thulesen Dahl

MF (DD)
civilingeniør (Aalborg Uni. 1985)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00