KL og regionernes fornuftsægteskab kan blive konfliktfyldt

ANALYSE: En fusion af KL og Danske Regioner vil lægge en dæmper på deres ofte højlydte skænderier. Men uenigheder om eksempelvis genoptræning og fællesøkonomi forsvinder ikke af den grund. Altinget giver her et overblik over knasterne.

KL og Danske Regioner har mange konflikter med i bagagen, som skal håndteres i en ny fælles organisation. Lykkedes det, bliver borgerne vinderne.
KL og Danske Regioner har mange konflikter med i bagagen, som skal håndteres i en ny fælles organisation. Lykkedes det, bliver borgerne vinderne.Foto: Per Bang Thomsen
Kim RosenkildeOle Nikolaj Møbjerg Toft

Forlovelsen mellem KL og Danske Regioner venter endnu på den endelige og afgørende velsignelse.

Går det hele som planlagt, har de to organisationer fået fælles adresse og telefonnummer i 2018. Men når først hvedebrødsdagene er forbi, vil der være nok at begynde at skændes om i det nye hus.

Allerede nu er et tværministerielt udvalg med deltagelse af både KL og Danske Regioner ved at evaluere kommunernes stærkt omdiskuterede medfinansiering af regionerne med henblik på at justere ordningen.

Dokumentation

KL og Danske Regioners fusionsplan

  • De to foreninger indgår med alle aktiver og passiver, selskaber mv. i fusionen.
  • Den nye organisation baseres på samme foreningsmodel som Danske Regioner og KL.
  • Der nedsættes et sammenlægningsudvalg bestående af formand/næstformand for de to organisationer, sekretariatsbetjent af de to administrerende direktører.
  • Formandsposten i den nye forening besættes af en kommunalpolitiker. Der vil være to næstformænd: en regionspolitiker og en kommunalpolitiker.
  • Et sigtepunkt er, at bestyrelsen i den nye forening udgør 25 medlemmer i første valgperiode efter etableringen – 17 kommunale og 8 regionale.
  • I følgende valgperioder udgør bestyrelsen 21 medlemmer, som partierne ved konstitueringen besætter med respekt for et passende forhold mellem kommunal - og regionspolitikere.
  • KL’s adm. dir. bliver adm. dir. i den nye organisation –Danske Regioners adm. dir. bliver vice-adm. direktør.
  • Danske Regioner består af en politisk ledelse og 175 medarbejdere.
  • KL består af en politisk ledelse og knap 400 medarbejdere

Kilde: KL og Danske Regioner


0:000:00