Kommunal inddrivelse af ejendomsgæld kan blive kortvarig

SKAT: En lovændring skal give kommunerne mulighed for at inddrive borgeres manglende betaling af blandt andet ejendomsskat. Men regeringen kan være på vej til at trække opgaven tilbage til staten.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil endnu ikke love, at kommunerne kan få lov at beholde den næsten nyvundne ret til at inddrive visse kommunale krav.
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil endnu ikke love, at kommunerne kan få lov at beholde den næsten nyvundne ret til at inddrive visse kommunale krav.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Kim Rosenkilde

Det vil i et vist omfang kunne vise sig som skønne spildte midler, hvis staten tager opgaven tilbage efter nogle få år.

Morten Mandøe
Cheføkonom i KL
Fakta
Regeringen vil lade staten opkræve ejendomsskat

I regeringens udspil til et nyt system for ejendomsbeskatning 'Tryghed for boligejere' fra oktober, fremgår det, at opkrævningen af ejendomsskat skal gøres til et rent statsligt anliggende:

"Grundskylden for ejerboliger vil fra 2019 blive opkrævet af skattevæsenet på samme måde som de kommunale indkomstskatter. Grundskylden vil dermed fremgå af forskuds- og årsopgørelserne, som det allerede gælder for ejendomsværdiskatten." 

"Opkrævning af grundskyld for erhvervsejendomme samt dækningsafgift overgår ligeledes til skattevæsenet. Den ændrede afregning ændrer ikke i sig selv på kommunernes adgang til at fastsætte skattesatserne."

Kilde: Regeringen udspil 'Tryghed for boligejere'

Om få uger forventes landets rådhuse igen at kunne give sig i kast med en del af den inddrivelsesopgave, som i 2005 blev flyttet fra kommunerne til staten.

Efter de seneste års morads i Skat har sat den statslige inddrivelse stort set i stå, er borgers og virksomheders gæld nået op på omkring 100 milliarder kroner.

Knap fire af de mange milliarder er et udestående mellem borgere og kommuner for blandt andet uretmæssigt udbetalt kontanthjælp, manglende betaling for dagsinstitutioner og ejendomsskat.

Men bedst som kommunerne med et aktuelt lovforslag er ved at få en del af inddrivelsen tilbage, er der nu opstået bekymring i KL for, at kommunerne kun får opgaven til låns.

Dokumentation

Lovforslag om kommunal inddrivelse

Regeringen og KL indgik i april 2016 en 'forståelse' om en række tiltag, der skal dæmme op for kommunernes tab af indtægter som følge af Skats manglende inddrivelse.

I forlængelse her af har regeringen fremsat et lovforslag, som flytter opgaven med at inddrive en række såkaldt fortrinsberettigede krav fra staten til kommunerne.

Lovforslaget bliver andenbehandlet torsdag og tredjebehandlet torsdag næste uge. Det skal træde i kraft 2. februar.

De fortrinsberettigede krav dækker krav, som hviler i fast ejendom. Her af udgør manglende betaling af ejendomsskat den langt største post. Herudover dækker det også over krav vedrørende rottebekæmpelse, brandsikring og kystbeskyttelse.

Samlede kommunale krav efter ydelsesområde
(Efter stats-refusion opgjort i mio. kr.)

Boligstøtte 268,1
Civilretlige krav 170,2
Daginstitution mm. 250
Ejendomsskat mm. 293,9
Gebyr, retsafgift mm. 238
Tilbagebetalingspligtig kontanthjælp 517,8
Opkrævningsrente 155,1
Inddrivelsesrente 491,2
Øvrige kommunal krav 538,9
Parkeringsafgift 123,7
Ialt 3.047

Uden den statslige refusion for en del af restancerne for visse ydelser lyder de samlede restancers nominelle værdi på knap 3,9 mia. kr.

Det skal bemærkes, at den reelle værdi af de kommunale restancer, som opgøres ved at korrigere for restanternes betalingsevne m.v., ikke fremgår, men er betydeligt lavere end den nominelle værdi.

Se hele Skatteministeriets opgørelse her.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00