Kommuner kæmper med at få byggebudgetter på plads

BUDGET18: KL og landets kommuner arbejder fortsat på at få budgetterne for 2018 til at holde sig inden for økonomiaftalens rammer. Særligt de lokale byggeambitioner udfordrer. Og valget gør ikke opgaven lettere.

KL's fomand Martin Damm (V) erkender, at det er svært for kommunerne at få enderne til at mødes inden for økonomiaftalens rammer.
KL's fomand Martin Damm (V) erkender, at det er svært for kommunerne at få enderne til at mødes inden for økonomiaftalens rammer.Foto: /ritzau/Tobias Nicolai
Kim Rosenkilde

Hvor kommunerne tidligere havde et større overforbrug i valgårene, er min forventning, at mønsteret fremadrettet vil kunne spores som et mindre underforbrug i valgårene.

Kurt Houlberg
Professor mso. ved VIVE

I takt med at pressemeddelelserne om lokale budgetforlig tikker ind, kæmper KL videre med at få efterårets store kommunale budgetpuslespil til at gå op.

Torsdag mødtes landets borgmestre til borgmestermøde for at kommet et skridt nærmere at få de 98 lokale økonomier til at holde sig inden for de rammer, der er aftalt med regeringen for 2018.

Enderne nærmer sig, men særligt anlægssiden er udfordret med byggeønsker for aktuelt 1,5 milliarder kroner mere end det aftalte.

Dokumentation

Aftale om kommunernes økonomi for 2018

Regeringen og KL indgik i juni aftale om næste års kommuneøkonomi.

Aftalen indebærer, at kommunerne i 2018 må bruge 246 milliarder kroner på velfærdsudgifter. Det er et løft på 300 millioner kroner i forhold til året før.

Samtidig enedes regeringen og KL om at hæve den kommunale anlægsramme til 17 milliarder kroner mod 16,6 milliarder i 2017 (2018 pl.).

Aftalen indeholdte også en pulje på 200 millioner kroner til skattestigninger. Den giver kommuner mulighed for at hæve skatten uden at skulle bekymre sig om at blive ramt af en individuel sanktion. Odense, Holbæk, Slagelse og Halsnæs Kommune har fået del i puljen.

Puljen forudsætter samtidig, at andre kommuner sænker skatten med et tilsvarende beløb, for at økonomiaftalen samlet set overholdes.

For at understøtte kommuner i at sænke skatten har regeringen oprettet en pulje på 450 millioner kroner i 2018, som skal kompensere kommuner for deres indtægtstab ved at sænke skatten. I 2018 kan kommunerne få dækket op til 75 procent af indtægtstabet. De efterfølgende år falder satsen til henholdsvis 50 og 25 procent. Efter fire år udløber kompensationen.

Kommunernes budgetter for 2018 skal senest være på plads 15. oktober. Kommunalvalget er 21. november.

Kilde: Finansminsteriet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00