Kommuner stejler over Kombit-betaling

MONOPOLBRUD: Mere end hver fjerde kommune svarer i ny undersøgelse, at Kombits betalingsmodeller er utidssvarende og uretfærdige. Særligt store kommuner er utilfredse.

Med Kombits betalingsmodeller kan kommunerne nu se, hvad de hver især betaler for deres digitale service. Og det er ikke alle, der opfatter løsningerne som lige retfærdige.
Med Kombits betalingsmodeller kan kommunerne nu se, hvad de hver især betaler for deres digitale service. Og det er ikke alle, der opfatter løsningerne som lige retfærdige.Foto: Colourbox
Kim Rosenkilde

Det er altid et kildent punkt, når man laver den slags samarbejde, om betalingsmodellen nu også reflekterer en retfærdig løsning.

Ejvind Jørgensen
Direktør for digital forvaltning og forretningsudvikling i Rambøll Consulting Mangement
Fakta
Kombit

Kombit blev oprettet af KL efter frasalget af KMD. Kombit er et non-profit selskab, der har til formål at samle kommunernes it-kompetencer, at skabe større indkøbskraft blandt kommunerne for at hindre monopoler og overpriser samt at styrke konkurrencen på det kommunale it-marked. Det sker ved at konkurrenceudsætte kommunale it-løsninger.

Kombit udvikler ikke selv løsningerne, men projektleder udbud, udvikling og forvaltning. Kombits centrale opgaver ligger i den såkaldte udbudsplan for monopolområderne, som i de kommende år skal frigøre kommunerne fra KMD's monopol på it-løsninger på blandt andet kontanthjælp og sygedagpenge.

En lang række af landets kommuner dumper Kombits betalingsløsninger. Det fremgår af en netop offentliggjort undersøgelse, hvor kommunerne blandt andet er blevet bedt om at vurdere forskellige aspekter af Kombits virke.

Undersøgelsen indgår i Rambølls årlige rapport IT i Praksis. Og ud af de 54 kommuner, der har svaret, angiver 28 procent, at de i 'mindre grad' eller 'slet ikke' mener, at Kombits betalingsløsninger er 'retfærdige' og 'tidssvarende'.

Det er klare signaler, som Kombit bør tage ganske alvorligt, mener Henrik Brix, formand for foreningen af kommunale it-chefer.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00