Løkke skyder med spredehagl mod kommunerne

OVERBLIK: Regeringens 2025-plan og finanslovsforslag indeholder en lang række kommunale nedslag. I spil er alt fra nye velfærdspuljer, stram styring af byggeri og revision af tilbudsloven.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lagde tirsdag for i regeringens præsentationen af sin 2025-plan. Herefter fulgte en kavalkade af pressemøde med en række øvrige ministre.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lagde tirsdag for i regeringens præsentationen af sin 2025-plan. Herefter fulgte en kavalkade af pressemøde med en række øvrige ministre.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/ Scanpix
Kim Rosenkilde
Fakta
Brede forhandlinger
Regeringen vil sidst på ugen indlede sættemøde med Folketingets partier om de samlede forhandlinger om 2025-plan og finansloven for 2017. Inden midten af november skal en eller flere aftaler være opnået.

Tirsdag forsøgte regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen at udnytte sin politiske initiativret til at sætte helt nye pejlemærker for den politiske dagsorden.

Med sin 2025-plan, den såkaldte ’Helhedsplan’, løfter regeringen blikket fra den faste bundlinje i 2020 og retter det mod fagre nye horisonter i 2025.

Manøvren åbner nye muligheder for ikke mindst den økonomiske politik. Ikke mindst, fordi det EU-pålagte krav om at opnå strukturel balance på de offentlige finanser udskydes med fem år.

Dokumentation

Centrale elementer i regeringens finanslovforslag

Forhandlingsreserve

  • Regeringen har afsat en reserve på 1,6 mia. kr. årligt i 2017-2020 til højt prioriterede områder, som skal udmøntes sammen med aftaleparterne i forbindelse med forhandlingerne om finansloven for 2017.

Sundhed

  • Kræftplan IV med tiltag til bedre patientinddragelse og sammenhæng samt til øget rygeforebyggelse. Der afsættes 330 mio. kr. i 2017 stigende til 400 mio. kr. varigt.
  • Til øvrige sundhedstiltag afsættes 70 mio. kr. i 2017 blandt andet til personlig medicin, nationale kliniske retningslinjer, frit valg af omsorgstandpleje og styrkede rettigheder til forældre, der har mistet et barn pga. fejlbehandling.

Ældre, børn og kriminelle

  • Pulje til øget livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjemmene på 180 mio. kr. årligt. Blandt andet til et ’klippekort’ til ekstra service.
  • Ramme til trivsel og læring i dagtilbud på 580 millioner kroner i perioden 2017-2020. Rammen indgår i et dagtilbudsudspil, som lanceres i starten af 2017.
  • 70 mio. kr. årligt fra 2017 til et udspil mod ungdomskriminalitet.
  • Indsats mod parallelsamfund: Regeringen vil forstærke indsatsen mod parallelsamfund og sætte ind mod radikalisering. Regeringen vil bl.a. fremlægge en samlet national handlingsplan for antiradikalisering i moskéer, fængsler, udsatte boligområder, uddannelsesinstitutioner, bandemiljøer og på internettet.

Fattige kommuner 

  • Ny særtilskudspulje: Der oprettes en særtilskudspulje på 300 mio. kr. målrettet kommuner med vanskelige økonomiske vilkår. Puljen kommer i kølvandet på, at regeringen i foråret besluttede at nedlægge den såkaldte sociale særtilskudspulje på omkring 400 mio. kr.

Infrastruktur

  • Der afsættes 0,5 mia. kr. til udvidelse af E45 mellem Aarhus S og Skanderborg, som er plaget af trængselsproblemer i myldretiden.
  • Forundersøgelse af en østlig ringvej/havnetunnel i København.
  • Udvidelse af E45: Regeringen vil afsætte ca. 525 mio. kr. i 2017-2020 til en udvidelse af E45 mellem Aarhus S og Skanderborg S.
  • Fremrykning af Storstrømbroen: Regeringen indgik i foråret en bred aftale om at fremrykke færdiggørelsen af den nye Storstrømsbro til 2022.
  • Forundersøgelse af en østlig ringvej/havnetunnel i København: Forundersøgelsen skal kortlægge omkostningerne forbundet med en havnetunnel for at sikre det bedst mulige beslutningsgrundlag.
  • Let adgang til Vejen Øst: Regeringen vil afsætte i alt 14 mio. kr. i 2017-2019 til etableringen af vestvendte ramper ved Esbjergmotorvejens tilslutningsanlæg 67 ved Vejen Øst.

Social og uddannelse

  • Satspuljen for 2017: Der afsættes ca. 1 mia. kr. til indsatser målrettet svage og udsatte grupper som led i satspuljen for 2017.
  • Forebyggende indsats mod vold på botilbud: Der skal prioriteres en styrket indsats mod vold på botilbud, herunder en målrettet indsats for borgere præget af bl.a. svære psykiske lidelser, destruktiv adfærd og i nogle tilfælde misbrug.
  • Aktionsplan om forebyggelse og bekæmpelse af mobning: Regeringen har taget initiativ til en aktionsplan mod mobning af børn og unge. Planen skal bidrage til, at alle børn og unge kan opleve en opvækst uden mobning.

Læs mere

Kilde: Finansministeriet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00