Målrettet tilskud skæpper i borgerlige kommunekasser

ØKONOMIAFTALE: I 2016 er størstedelen af finansieringstilskuddets 3,5 milliarder kroner målrettet økonomisk trængte kommuner. Det kommer særligt mange Venstre-borgmestre til gode.

Foto: Pressefoto
Kim Rosenkilde
Fakta
Økonomiaftale om finansieringstilskud

Regeringen og KL er enige om, at der fastsættes et ekstraordinært finansieringstilskud 3. juli 2015. Kommunernes økonomiske rammer for 2016 på 3½ mia. kr. i 2016, hvoraf 2 mia. kr. fordeles på baggrund af kommunernes grundlæggende økonomiske vilkår.

Kilde: Aftale om kommunernes økonomi for 2016

Kommuner med en Venstre-borgmester er overrepræsenteret blandt modtagerne af det særligt målrettede finansieringstilskud, der med økonomiaftalen for 2016 blev hævet fra en til to milliarder kroner.

Det målrettede tilskud er en del af det samlede såkaldte finansieringstilskud, der i alt i 2016 lyder på 3,5 milliarder kroner.

Tidligere år blev finansieringstilskuddet kaldt for et balancetilskud, som blev lagt oven i det almindelige bloktilskud og fordelt via den fordelingsnøgle, som gælder her.

Dokumentation

Fordeling af finansieringstilskud

Det indgår i aftalen mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi for 2016, at der i 2016 ydes et ekstraordinært finansieringstilskud på 3.500 mio. kr.

Tilskuddet fordeles på følgende måde: 

  • 1,5 mia. kr. fordeles som grundtilskud til alle kommuner fordelt efter indbyggertal.
  • 1 mia. kr. fordeles efter indbyggertal til kommuner med et strukturelt underskud pr. indbygger over landsgennemsnittet. 
  • 1 mia. kr. fordeles efter indbyggertal til kommuner med et beskatningsgrundlag (statsgaranti) under 170.000 kr. pr. indbygger.

Ved fordelingen er anvendt indbyggertal, strukturelt underskud og beskatningsgrundlag, der anvendes ved opgørelsen af tilskud og udligning for 2016 i nærværende udmelding.

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet

Se hvilke kommuner, der modtager fra det 'skævdelte' finansieringstilskud


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00