Mindeord: Leif Villy Andersen (88)

Kredsformand for Socialdemokraterne i Gladsaxe Peter Nellemann og tidligere kredsformand og skoleleder Torben Nielsen skriver mindeord om tidligere mejerist, kaptajn og politiker Leif Villy Andersen. Han blev 88 år gammel.

Anna Gurzhiy Hougaard

Vi mistede for kort tid siden L.V. Andersen. Hvis man sagde Leif eller Leif Villy, vidste få, hvem man talte om, men ’LV’ var ikke alene en af mange i Gladsaxe og regionen kendt person, det var nærmest et begreb for alle os, der har kendt og samarbejdet med LV i mange år.

Sønderjyden, der kun i få år gjorde brug af sin uddannelse som mejerist, senere i mange år virkede i militæret for at slutte af i en del år som fagforeningsfunktionær, fik ikke mindst i det politiske arbejde og som nærmest et symbol inden for arbejderbevægelsen sin store betydning.

L.V. Andersen har været valgt både til Københavns Amtsråd og Gladsaxe Byråd ad flere omgange, men for os var han først og fremmest det organisationsmenneske, der fik tingene til at ske og hænge sammen i det politiske arbejde i vælgerforening, kreds- og amtsbestyrelse.

Betegnelsen ’partisoldat’ passer i sin bedste betydning til L.V. Andersen, der ligesom bl.a. Anker Jørgensen var tillidsmand for ikke alene sit parti og sin bevægelse, men også for alle de mennesker, der har mest behov for opbakning og støtte: de dårligst stillede, dem, der manglede uddannelse, og de mennesker, der kom her til Danmark som flygtninge eller indvandrere.

Uddannelse, forstået som folkeoplysning på arbejderbevægelsens grundlag, havde L.V. Andersens helt store interesse. Hans hjerte bankede for AOF, og i mange år fungerede han som en meget aktiv formand for især AOF Gladsaxe, men også for AOF Indvandrercenter i Københavns Amt, og han var aktiv med seniorhøjskole og meget andet.

0:000:00