Nordjyske borgmestre tvinger KL ind i udligningskamp

TOPMØDE: KL skal gå forrest for at sikre bedre balance i den kommunale økonomi. Det mener 11 nordjyske borgmestre, som har sat kommunernes finansiering på dagsordenen til næste uges kommunale topmøde.

KL's delegerede forventes at bruge næste uges kommunalpolitiske topmøde til at sende et signal til regeringen om at rubbe neglene med den kommende omlægning af udligningsordningen.
KL's delegerede forventes at bruge næste uges kommunalpolitiske topmøde til at sende et signal til regeringen om at rubbe neglene med den kommende omlægning af udligningsordningen.Foto: Henning Bagger/Scanpix
Kim Rosenkilde

Vi ønsker retfærdighed. Det har vi ønsket i mange år. Og det har KL gang på gang sagt, at det vil man ikke gå ind i.

Mogens Gade (V)
Borgmester i Jammerbugt Kommune

Nu skal kommunerne tale med én fælles stemme over for regeringen i spørgsmålet om en kommende reform af den kommunale udligningsordning.

Og den stemme skal komme fra KL’s bestyrelse. Det mener i hvert fald de 11 borgmestre fra kommunerne i Region Nordjylland.

De har derfor sat spørgsmålet på dagsordenen til næste uges kommunalpolitiske topmøde i Aalborg, hvor KL’s delegerede afholder generalforsamling.

Dokumentation

Det nordjyske forslag

Forslaget er stillet fra byrådene i Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Thisted, Vesthimmerlands og Aalborg Kommune. 

"KL’s delegeretmøde tilkendegiver overfor KL’s bestyrelse, at der snarest tages initiativ til at opfordre Regering og Folketing til, at udvide det nedsatte Finansieringsudvalgs kommissorium med henblik på en generel revurdering af udligningsordningerne, således at udligningssystemet indrettes til at sikre nogenlunde ensartede økonomiske grundvilkår og dermed sikre mulighed for at levere en nogenlunde ensartet kommunal service."

"I forbindelse hermed er det kommunernes vurdering, at det vil være et godt grundlag for de politiske afklaringer, at KORA tilvejebringer og bidrager med analyser som oplæg til Finansieringsudvalget, og dermed bidrager til, at drøftelserne og beslutningerne i Folketinget kan tages på et så retvisende, dækkende og oplyst grundlag, som muligt."

"KL’s bestyrelse skal derfor anmode KORA om at igangsætte analyser af om kommunernes nuværende finansieringsmekanismer giver kommunerne nogenlunde ensartede muligheder for at levere service."

"Endelig tilkendegiver delegeretmødet hermed, at der er behov for at få en snarlig afklaring af det fremtidige udligningssystem for at tilvejebringe grundlag for kommunernes behov for en flerårig økonomisk planlægning og større sikkerhed for finansieringsgrundlaget."

"Folketinget opfordres derfor til at tage ansvar og igangsætte initiativer, der kan sikre et kvalificeret eftersyn af udligningssystemet, og efterfølgende træffe beslutning om det fremadrettede udligningssystem for at skabe et kommunalt Danmark i balance."

Kompromistekst fra KL's bestyrelse

”KL’s delegeretmøde opfordrer regeringen til hurtigst muligt at etablere et solidt fagligt grundlag til brug for Folketingets beslutning om ændringer i kommunernes finansiering."

"Delegeretmødet understreger i lyset af de mange reformer, omlægninger og den generelle udvikling, at det samlede finansieringssystem skal give alle kommuner de nødvendige finansieringsmuligheder for at kunne leve op til de krav og forventninger, der stilles til kommunerne. Og i den forbindelse kan der være behov for justeringer i det kommunale tilskuds- og udligningssystem, idet dette har til formål at bidrage til nogenlunde ensartede økonomiske vilkår kommunerne imellem."

"Delegeretmødet anbefaler regeringen at igangsætte et analysearbejde, for at afdække om de nuværende finansieringsmekanismer lever op til formålet. Herudover tilkendegiver delegeretmødet, at der er behov for at få en snarlig afklaring af kommunernes finansiering med henblik på at den enkelte kommune får et mere sikkert grundlag for sin økonomi.”

Kilde: KL 


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00