Debat

Debat om finanslov: Nu er det tid til at investere i velfærden

DEBAT: Efter flere år med offentlig smalkost er det tid til at investere i fælles gode som uddannelse, velfærd og infrastruktur. Ikke i skattelettelser til den enkelte, skriver Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).

I Odense har man valgt at hæve skatten for at styrke velfærden.
I Odense har man valgt at hæve skatten for at styrke velfærden.Foto: /ritzau/Bjarke MacCarthy
Kim Rosenkilde

Jeg er redaktør for Altinget: kommunal og har tidligere skrevet om såvel fødevarepolitik, transportpolitik og retspolitik. Jeg kom til Altinget i 2013 fra Avisen Kommunen. Jeg er uddannet journalist fra Syddansk universitet (2009) og læste inden da en bachelor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For 10 år siden blev Danmark ramt af den hidtil største krise siden 30’erne. Her handlede Folketinget resolut ved at beslutte en række hårde, men politisk ansvarlige reformer for at sikre dansk økonomi og det danske velfærdssamfund.

Krisen ramte også Odense, om muligt endnu hårdere, hvilket blandt andet førte til lukningen af Lindø.

Derfor besluttede Odense byråd i lighed med Folketinget at spænde livremmen ind og gennemføre en række besparelser og effektiviseringer. I Odense erkendte vi dog også, at vi ikke kunne spare os ud af krisen. 

I Odense Byråd blev det besluttet årligt at investere et trecifret millionbeløb i at skabe job og udvikling. Vi stillede som lokalpolitikere borgerne forbedret beskæftigelse og fælles velfærd i udsigt.

Mit budskab til politikerne, der nu skal forhandle finansloven på plads: Lad os investere i fællesskabet frem for i den enkelte.

Peter Rahbæk Juel (S)
Borgmester i Odense Kommune

Borgerne var klar over krisens påvirkning på byen og accepterede derfor også det lange seje træk, som byen har skullet gå igennem for at investere i en fælles vækst- og beskæftigelsespolitik. 

Velfærdsreformer skal ikke finansiere skattelettelser
At regeringen nu ønsker at bruge 23 milliarder kroner mere på skattelettelser, undrer mig, når de mange reformer, som et flertal i Folketinget besluttede, netop handlede om at sikre velfærden i fremtiden.

Særligt når vi ved, at befolkningsudviklingen betyder flere udgifter til velfærd, når der de næste mange år frem vil være flere børn og ældre, som alle fortjener en tryg og værdig velfærd.  

Sidste år besluttede et flertal i byrådet, at vores fælles velfærd var under for hårdt pres. Derfor valgte vi at lade skatten stige med en velfærdsprocent.

En velfærdsprocent, som vil gå til de yngste børn, skolebørnene, børn i udsatte positioner, ældre og mennesker med handicap. Den nære velfærd.

Højere skat, mere til lokal velfærd
I Odense har vi med andre ord valgt at gå en anden vej, hvor vi understøtter det opsving, der er på vej, gennem investeringer i fælles goder som infrastruktur, uddannelse og velfærd.

Det har vi hårdt brug for i Odense, hvor særlig uddannelse, opkvalificering af ledige og tiltrækning af kvalificerede medarbejdere til erhvervslivet er udfordringer, som vi arbejder på at løse. 

Derfor kombinerer vi i Odense velfærdsprocenten med en vækst-, beskæftigelses- og uddannelsesindsats, hvor vi investerer i både vækst og velfærd.

Vi er godt klar over, at vækst i den private sektor er en forudsætning for vores fælles velfærd. Men vi ved også, at velfærden skaber den tryghed, den sammenhængskraft og de bløde rammevilkår for erhvervslivet, som vi roses for ude i verden.

Vælg fællesskabet frem for den enkelte
Det er indsatser, som samlet vil være med til at øge beskæftigelsen og sikre god borgernær velfærd i Odense. For vækst og velfærd er hinandens forudsætninger.

Regeringens proklamerede skattelettelser vil kunne bruges langt bedre på uddannelse og værdig borgernær velfærd.

For det er, når vi puljer vores ressourcer i fælles løsninger, at vi skaber de bedste rammer for os selv og for erhvervslivet. Det har vi gjort i Odense.

Mit budskab til politikerne, der nu skal forhandle finansloven på plads: Lad os investere i fællesskabet frem for i den enkelte.

Dokumentation

Altinget sætter fokus på finansloven

En række borgmestre vil de kommende uger sætte fokus på forhandlingerne om næste års finanslov, som den tager sig ud set fra deres egn af landet.

Deltag i debatten: Skriv til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Rahbæk Juel

Borgmester (S), Odense Kommune, formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg
BA i historie og samfundsfag (Syddansk Uni.), senior executive in state and local government (Harvard Uni.)

0:000:00