Professor: Ansatte er dårligt beskyttet mod deres ledere

INTERVIEW: Der er en svag beskyttelse af de offentlige medarbejderes ansættelse, mener juridisk professor Carsten Henrichsen fra Københavns Universitet. Han finder retræten fra ministeriernes embedsmænd om netop dette spørgsmål overraskende i whistleblower-udvalget.

De to centrale embedsmænd i Eritrea-sagen, specialkonsulent&nbsp;Jan Olsen (t.v.) og chefkonsulent Jens Weise Olesen, indgik formelt en frivillig fratrædelse med Udlændingestyrelsen. De to medarbejdere&nbsp;havde arbejdet tæt sammen i styrelsen i mere end 20 år og var blandt de mest erfarne embedsmænd til at indhente oplysninger og skrive landerapporter.<br>
De to centrale embedsmænd i Eritrea-sagen, specialkonsulent Jan Olsen (t.v.) og chefkonsulent Jens Weise Olesen, indgik formelt en frivillig fratrædelse med Udlændingestyrelsen. De to medarbejdere havde arbejdet tæt sammen i styrelsen i mere end 20 år og var blandt de mest erfarne embedsmænd til at indhente oplysninger og skrive landerapporter.
Foto: Lars Nørgaard Pedersen/Scanpix 2015
Sine Riis Lund

Nogle vil sige ét og andre noget andet, og så kan man jo på den baggrund konkludere lige, hvad man har lyst til. Jeg kan ikke se andet, end at det er et figenblad, man dækker sig bag, for at undgå selv at tage stilling.

Carsten Henrichsen
Professor i forvaltningsret, Københavns Universitet

Når embedsmænd bliver sat ind i et kommissionsarbejde, så er det jo for, at de skal mene noget. De skal mene lige præcis det, som deres minister og regering mener. Ikke noget som helst andet.

Carsten Henrichsen
Professor i forvaltningsret, Københavns Universitet

De onde ler og de gode græder efter forløbet af Eritrea-sagen. Det er med Carsten Henrichsens egne ord hans noget polemiske konklusion ovenpå sagen om de to embedsmænd i Udlændingestyrelsen, der stod frem med kritik af en rapport om forholdene i det nordøstafrikanske land.

Nok var der tale om en konkret sag. Men en sag, der tydeliggør en generel problemstilling, mener Carsten Henrichsen, der er juridisk professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet.

“En frivillig fratrædelse blev den lakoniske udgang på den sag, og det står som en kraftig påmindelse om den svage ansættelsesbeskyttelse, der gælder for offentligt ansatte.”

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00