Regeringen dropper faste normeringer i ny børnepakke

BØRNEPAKKE: Regeringen er klar til at bruge 2,5 milliarder kroner på at forbedre danske daginstitutioner. Minimumsnormeringer bliver der ingen af, til gengæld får kommunerne stor indflydelse på, hvor pengene skal bruges.

Regeringen præsenterede torsdag sin børnepakke ved et pressemøde i Statsministeriet. 
Regeringen præsenterede torsdag sin børnepakke ved et pressemøde i Statsministeriet. Foto: nikolai Linares/Scanpix
Cecilie Gormsen

Der var ingen minimumsnormeringer, da regeringen torsdag fremlagde sin længe ventede børnepakke, der afsætter 2,5 milliarder kroner til daginstitutionerne de næste fire år.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) præsenterede sammen med økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) og social- og børneminister Manu Sareen (R) udspillet, og her gjorde hun det klart, at gode daginstitutioner er vigtige for en tryg barndom og begyndelsen på et godt liv.

”Dygtige og engagerede voksne er afgørende for, om vores børn trives. Derfor skal halvdelen af pengene gå til flere pædagoger og medhjælpere og til kurser og efteruddannelse,” sagde Helle Thorning-Schmidt på pressemødet.

”Den enkelte kommune må selv bestemme, om de vil bruge pengene på at ansætte flere, eller om de hellere vil uddanne dem, de har. Det ved de bedst selv,” slog hun fast.

Står i regeringsgrundlag
Allerede i statsministerens nytårstale blev der lagt op til børnepakken. Her fortalte Helle Thorning-Schmidt om Holger på seks måneder, der hev hende i næsen, og om at børn ”er det vigtigste, vi har”.

”Det er de tidlige år, der former Holger og andre små børn. De skal have en barndom med tryghed og nærvær. Med glæde og leg,” sagde hun.

I regeringsgrundlaget fra 2011 er børnene også beskrevet. Her skrev den dengang nyvalgte regering, at gode dagtilbud er helt afgørende:

”Regeringen ønsker derfor, at kvaliteten af dagtilbuddene øges, eksempelvis ved at der stilles krav om minimumsnormeringer,” står der i regeringsgrundlaget.

Men minimumsnormeringerne kommer man altså til at kigge langt efter, selv om både Enhedslisten og SF skriger efter dem.

”Skal vi gøre en forskel for børnene, skal vi også have respekt for, at det er en prioritering, der er nødt til at gøres lokalt. Derfor er det den måde, vi gør det på,” sagde indenrigsminister Morten Østergaard.

Ikke hele svaret
Han blev bakket op af statsministeren, som pegede på, at regeringen med det nye udspil har fokus på bedre normeringer, men at minimumsnormeringer ikke er hele svaret på at få løftet danske dagtilbud:

”Man behøver kun at have været i en daginstitution et øjeblik for at vide, at det betyder noget, hvor mange voksne, der er omkring vores børn. Men normeringer er ikke det eneste vigtige,” sagde hun og pegede på, at også de fysiske rammer, personalets kompetencer og støjniveau er vigtigt. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00