Regionernes overlevelseskamp presser Bent Hansen i KL's arme

FUSION: Sammenlægningen af kommunernes og regionernes interesseorganisationer synes mest af alt at handle om regionernes ønske om at sikre sig selv. Det vurderer ekspert og tidligere departementschef med ansvar for Strukturreformen.

Formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S) og formand for KL, Martin Damm (V), præsenterede fredag formiddag planen om en fusion mellem de to organisationer. 
Formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S) og formand for KL, Martin Damm (V), præsenterede fredag formiddag planen om en fusion mellem de to organisationer. Foto: Martin Sylvest/Scanpix
Kim Rosenkilde

KL og Danske Regioners ambitioner om at fusionere skal i vid udstrækning ses i lyset af de borgerlige partiers trusler om at nedlægge regionerne. Også selvom regionernes formand Bent Hansen (S) vedholdende afviser, at de politiske trusler fra blå blok skulle have drevet ham i armene på KL.

Det er i hvert fald sådan, professor i statskundskab ved Syddansk Universitet Poul Erik Mouritzen tolker Danske Regioner og KL's udmelding om at fusionere. Han var også medlem af den struktur-kommission, der forberedte Strukturreformen, som trådte i kraft i 2007.

”Hvis jeg skal gætte på, hvad der ligger bag ved, så er det jo, at regionerne føler sig meget voldsomt truet af en eventuelt kommende ny regering, som jo mere eller mindre har meldt ud, at de skal nedlægges i et eller andet omfang,” siger Poul Erik Mouritzen.

Danske Regioner har ifølge ham været tvunget til at forholde sig til, om man bare skulle sætte sig ned og vente på, at der kommer et valg, og en omlægning af regionerne kommer på dagsordenen. Eller om man skulle prøve at redde de stumper, der nu kan reddes.

Finansministeren kan også godt begynde at opruste nu. Det er klart, at den her organisation vil stå meget stærkt, når vi vil repræsentere cirka tre-fjerdele af den offentlige sektor med vores medlemmer.

Martin Damm (V)
Formand for KL

Samme vurdering kommer fra Ib Valsborg, der var departementschef i det Indenrigs- og Sundhedsministerium, der med Lars Løkke Rasmussen (V) som minister fik Strukturreformen forberedt og gennemført.

”Jeg opfatter det som om, at Danske Regioner vil ruste sig til, hvis det skulle ske, at et kommende politisk flertal ville nedlægge regionerne eller omorganisere dem. Altså sikre deres interesse på den bedst mulige måde. Og jeg mener, at de vil stå styrket i en samlet kommunal organisation,” siger Ib Valsborg.

Opgør med detailstyring
På pressemødet, hvor Danske Regioners formand Bent Hansen (S) og KL's formand Martin Damm (V) præsenterede organisationernes ambitioner om en fusion, gjorde regionernes formand ellers meget ud af at understrege, at en sammenlægning ikke skal ses som et defensivt træk i forhold til, hvad en eventuelt borgerlig regering kan finde på.

”Det går vi slet ikke ind i. Vi forholder os til, at det decentrale Danmark har brug for en stærkere stemme. Så det her er ikke et forslag om at tage forskud på et eller andet, der kan ske med et eller andet nyt flertal. Vi tager stilling til, hvordan vi kan styrke det decentrale,” siger Bent Hansen.

Både han og KL's formand lagde stor vægt på en oplevelse af, at de centrale beslutningstagere i Folketinget og ministerierne i højere grad synes at gå ind og detailstyre prioriteringer, der ellers normalt anses for et lokalt og regionalt anliggende.

Ifølge Bent Hansen fremgår den tendens meget klart af de seneste mange års finanslove, hvor man fra Christiansborgs side har dikteret velfærdsprioriteringer, som regionerne og kommunerne mener, de meget bedre selv kan håndtere.

Uden at han nævner det, kan den seneste finanslov med en øremærket pulje til daginstitutionerne i kommunerne og midler målrettet hospitalernes fødegange tjene som en udmærket illustration på udviklingen.

En udvikling, der ifølge Poul Erik Mouritzen er god grund til, at både regionerne og kommunerne tager meget alvorligt. For det binder de kommunale politikere på hænder og fødder.

”Det hænger jo sammen med de politiske forhold i Folketinget, hvor støttepartierne i stigende omfang har erkendt, at når de har lavet finanslovsforlig, så har der været en tendens til, at de afsatte penge bare er forsvundet ud i de kommunale kasser. Derfor begynder de nu at stille nogle andre krav,” siger Poul Erik Mouritzen.

Rotter sig sammen mod finansministeren
Sammenslutningen af KL og Danske Regioner har også til formål at stille en ny, samlet organisation stærkere i de løbende forhandlinger med ikke mindst den til enhver tid siddende finansminister.

Hvis en fusion kan få de to organisationer til at begrave stridsøksen og opgive tidligere tiders kamp om, hvem der skal løse hvilke opgaver, kan der også endegyldigt blive sat en stopper for centralforvaltningens del og hersk taktik over for det decentrale Danmark.

”Så finansministeren kan også godt begynde at opruste nu. Det er klart, at den her organisation vil stå meget stærkt, når vi vil repræsentere cirka tre-fjerdele af den offentlige sektor med vores medlemmer,” siger Martin Damm.

Både Poul Erik Mouritzen og Ib Valsborg giver ham ret.

Det samme gør Peter Gorm Hansen, der var administrerende direktør i KL fra 1984 til 2011, hvor Kristian Wendelboe tog over.

Han understreger dog, at hverken kommunerne eller regionerne bliver politisk tavse, bare fordi deres interesseorganisationer bliver slået sammen. Og det springende punkt for en ny, samlet organisation bliver - som han ser det - om man kan favne den samlede medlemsskare og mødes om nogle klare og entydige udspil.

”Man kommer jo til at internalisere mange af de diskussioner, som før i tiden er blevet taget så at sige på det åbne marked med staten som den store koordinator. For enhver interesseorganisation, der udvider sin medlemskreds eller arbejdsområde, er der jo risiko for, at der bliver så langt fra den ene ende til den anden, at det kan være svært at nå frem til et stærkt entydigt standpunkt,” siger Peter Gorm Hansen.

Langtids-flirt
Peter Gorm Hansen bekræfter Bent Hansen og Martin Damms udsagn om, at der gennem mange år har foregået sonderinger om en eventuel sammenlægning af de to organisationer. Ja faktisk også om en sammenlægning af den tidligere Amtsrådsforening og KL.

”Men begge organisationer var mere optaget af at have gode samarbejdsforbindelser med staten og Finansministeriet fremfor med hinanden. Når de hele tiden var ude i det her med at tage opgaver fra hinanden, så var det jo svært at lave overbevisende alliancer,” siger Peter Gorm Hansen.

Han ser derfor regeringens evaluering af strukturreformen, der kom i marts 2013, som skelsættende. Den slog endegyldigt fast, at regionerne godt kunne opgive ambitionerne om at få nogle af amternes gamle opgaver tilbage.

Omend der fortsat skulle afklares nogle enkelte kommaer i forhold til snitfladerne efter strukturreformen, så blev evalueringen ifølge Peter Gorm Hansen reelt et endegyldigt punktum i kampen om opgaverne.

Skriften på væggen
Bent Hansen peger også selv på evalueringen af strukturreformen, som en central begivenhed, der ledte frem til, at han denne fredag i november kunne stå side om side med Martin Damm og proklamere fælles front.

”Nu er vi så blandt andet kommet igennem en evaluering af strukturreformen, og så var det et tidspunkt for os at sige, at med de udfordringer, vi står over for, har vi brug for at slå pjalterne sammen. Så kan vi stå stærkere og se i sammenhæng, frem for at sidde selv med for få kroner,” siger Bent Hansen.

Bent Hansens udlægning om, at fusionen mellem Danske Regioner og KL ikke skal ses som regionernes forsøg på at sikre egen overlevelse, får umiddelbar opbakning fra KL's tidligere administrerende direktør.

”Man kan altid gisne om, hvad en sådan forenings bestyrelses politik vil være. Men foreløbigt skal man nok bide mærke i, hvad formændene siger. Det er foreningerne, man lægger sammen. Og jeg tror ikke, at den her organisation bedre kan forhindre, hvis lovgivningsmagten og samfundet er indstillet på at nedlægge regionerne,” siger Peter Gorm Hansen

Dokumentation

Tidsplan for fusionen:

5. og 18. december 2014: Bestyrelsesmøder i KL og Danske Regioner

12-13. marts 2015: Fremlægning af fusionsmulighederne på KL’s delegeretmøde
23. april 2015: Fremlægning af fusionsmulighederne Danske Regioners generalforsamling.

Nedsættelse af sammenlægningsudvalg.

Marts/april 2016: Endelig beslutning om fusion på delegeretmøde/generalforsamling.

August 2016: Sekretariater sammenlægges

Medio 2017: Sammenlægningsudvalg beslutter endelig organisering

1. januar 2018: Fusion

Fakta fra KL og Danske Regioner.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ib Valsborg

Fhv. departementschef, Indenrigs- og Sundhedsministeriet 1995-2005, formand for Rådet for Lægemiddelovervågning
cand.jur. (Købehavns Uni. 1972)

Peter Gorm Hansen

Fhv. adm. direktør, KL, fhv. næstformand, Styrelsen for Danmarks Statistik, bestyrelsesmedlem, Gl. Holtegaard-Bredafonden, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1968)

Poul Erik Mouritzen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet og Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet
Cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1977), dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1991)

0:000:00