Debat

S: Samme muligheder til børn i Blåvandshuk og på Bornholm

DEBAT: Uanset postnummer skal danske kommuner have samme mulighed for at levere offentlig service på samme gode niveau. Vi skal have øje på de pressede kommuner, skriver Magnus Heunicke (S).

Foto: Socialdemokraterne
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Magnus Heunicke (S),
Kommunalordfører.

Om du er barn i Blåvandshuk i vest eller på Bornholm i øst, skal forældrene være trygge ved kvaliteten i daginstitutionerne. Og hvad enten du bliver gammel i Gedser i syd eller i Skagen i nord, skal de pårørende vide, at kommunen står med en hjælpende hånd, hvis kræfter og helbred svigter.

Alle skal have en god offentlig service, uanset hvilket postnummer man bor i.

Selvom kommuner skal varetage de samme opgaver, har de dog et forskelligt udgangspunkt i deres finansieringsmuligheder og udgiftsbehov. I nogle kommuner bor der mange med høje indkomster.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Disse kommuner har gode skatteindtægter. Andre kommuner har mange børn og dermed større udgifter til dagpasning og skoler. Udligningssystemets formål er derfor at udjævne nogle af de forskelle, så alle er sikret en god kvalitet i kernevelfærden. 

Kommuner skal have forudsætning for at levere samme kvalitet 
I disse år er der dog nogle kommuner, der er særligt hårdt presset på økonomien. Eksempelvis oplever Lolland Kommune, at der som følge af regeringens kontanthjælpsloft er flere kontanthjælpsmodtagere, som flytter til kommunen for at få en billig bolig.

Selvom kommuner skal varetage de samme opgaver, har de dog et forskelligt udgangspunkt i deres finansieringsmuligheder og udgiftsbehov.

Magnus Heunicke (S)
Kommunalordfører

Det er en ekstra opgave, der bliver lagt på en kommune, der i forvejen kæmper med stramme budgetter. Derudover er der vanskeligt stillede landdistriktskommuner, der kæmper med lavt beskatningsgrundlag, høj ledighed og fraflytninger.

Den udvikling skal vi følge tæt, så alle kommuner har forudsætninger for at levere samme gode kvalitet. Derfor nedsatte vi også under den tidligere SR-regering et udvalg, der kigger på konsekvenserne af refusionsreformen.

Og senest er konsekvenserne af boligskatteaftalen også inddraget i kommissoriet for udvalget. Vi vil nøje kigge på de anbefalinger, som udvalget vil komme med i slutningen af året.

Nedskæringer øger forskellen på land og by
Men der er brug for, at vi får alle redskaberne i værktøjskassen i brug for at sikre vækst og bedre velfærd i hele landet. Derfor skal kommunerne også kompenseres for den gæld, som staten ikke har formået at inddrive. Og der skal sikres en vækst i velfærdsbudgetterne, så de kan følge med befolkningsudviklingen.

Derfor er det et problem, at der under denne regering er forsvundet tusindvis af offentligt ansatte i børnehaver, skoler og inden for ældreplejen. Og ikke mindre alarmerende er det, at regeringen i de kommende år lægger op til nye nedskæringer i de kommunale budgetter.

Det er den forkerte vej at gå. Det vil blot føre til større forskelle mellem land og by. Danmark er for et lille land til store forskelle. Derfor må vi sikre, at der er gode rammer for den kommunale velfærd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00