Sjællandske kommuner tager forskud på erhvervsreform

STØTTE: Samtlige kommuner på Sjælland er ved at finde fælles fodslag om retningen for den kommunale erhvervsfremme. Dermed kan de komme på forkant af regeringens bebudede ændringer af området.

Den lokale og regionale erhvervsstøtte skal ikke mindst hjælpe iværksættere på vej. Men også små-og mellemstore såvel som større internationale virksomheder er i fokus.
Den lokale og regionale erhvervsstøtte skal ikke mindst hjælpe iværksættere på vej. Men også små-og mellemstore såvel som større internationale virksomheder er i fokus.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Kim Rosenkilde

Jeg har svært ved at se Greater Copenhagen som samme type business region som eksempelvis den nordjyske.

Bo Rasmussen
Kommunaldirektør i Gladsaxe Kommune

En ny fælles strategi skal bane vejen for et mere sammenhængende og overskueligt system for erhvervsfremme på Sjælland.

Det er i hvert fald intentionen bag en række anbefalinger til en styrkelse af erhvervsfremmeindsatsen, som de 46 kommuner i Region Sjælland og Hovedstaden er ved at nå til enighed om.

Initiativet forventes at kunne blive stemt på plads i regi af kommunenetværket under Greater Copenhagen i løbet af efteråret.

Dokumentation

Erhvervsfremme for milliarder

Ifølge en kortlægning gennemført i samarbejde mellem fire konsulenthuse, heriblandt McKinsey, udgør den samlede økonomi i erhvervsfremmesystemet 4,7 milliarder kroner.

Heraf står staten for de 3 milliarder, mens kommunerne står for over 600 millioner kroner, når finansieringen af de regionale væksthuse (ca. 100 mio. kr.) tælles med.

Hovedstadens kommuner skiller sig ifølge kortlægningen ud ved i gennemsnit at anvende 46 kr. pr. borger til erhvervsfremme, mens kommunerne i Sjælland anvender kr. 116. pr. borger.

Forbruget ligger begge steder under niveauet i de jyske kommuner, der anvender 136-160 kr. pr. borger.

Eftersyn af erhvervsfremmesystemet

Regeringen bebudede allerede med sit regeringsgrundlag et eftersyn af det samlede system for erhvervsfremme med henblik på at "forenkle og fokusere midlerne."

Eftersynet bliver gennemført af en tværministeriel styregruppe samt en arbejdsgruppe med deltagelse af Erhvervs- og Vækstministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Udenrigsministeriet samt Finansministeriet (formand).

Skatteministeriet, KL og Danske Regioner inddrages i arbejdsgruppen, ligesom relevante ressortministerier også har kunnet inddrages efter behov.

I den nyligt indgåede aftale om kommunernes økonomi for 2017 fremgår det, at der i løbet af efteråret vil blive fulgt op på eftersynet.

"Som led heri skal overlap mellem forskellige aktører mindskes. Regeringen vil i andet halvår af 2016 tage initiativ til en drøftelse af, hvordan der kan sikres en enklere og mere fokuseret indsats til gavn for danske virksomheder."

Kilde: Finansministeriet, KKR Hovedstaden og Region Syddanmark


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00