Tilsynsrådet indkalder Vallensbæk-direktør

VALLENSBÆK: Selvom KL's undersøgelse af et muligt magtmisbrug pure frikendte Vallensbæk-borgmester Henrik Rasmussen, har Tilsynsrådet kaldt kommunaldirektøren bag anklagerne til et møde. Samtidig har Vallensbæk indledt en afskedigelsesproces af direktøren.
Økonomiudvalget i Vallensbæk har besluttet at indlede en proces om at afskedige kommunaldirektør Bjarke Steen Johansen (th), der har rejst anklager mod sin egen borgmester, Henrik Rasmussen (tv), om magtmisbrug og nepotisme.
Økonomiudvalget i Vallensbæk har besluttet at indlede en proces om at afskedige kommunaldirektør Bjarke Steen Johansen (th), der har rejst anklager mod sin egen borgmester, Henrik Rasmussen (tv), om magtmisbrug og nepotisme. Foto: vallensbaek.dk
Kasper Frandsen
Økonomiudvalget i Vallensbæk har besluttet at indlede en proces om at afskedige kommunaldirektør Bjarke Steen Johansen (på billedet), der har rejst anklager mod sin egen borgmester om magtmisbrug og nepotisme.
Økonomiudvalget i Vallensbæk har besluttet at indlede en proces om at afskedige kommunaldirektør Bjarke Steen Johansen (på billedet), der har rejst anklager mod sin egen borgmester om magtmisbrug og nepotisme. Foto:

Det er rart, at den vinkel også bliver undersøgt. Så må vi se, om det afstedkommer nye spørgsmål. Det træk kan vi kun hilse velkomment. Kommunaldirektøren har jo en ikke uvæsentlig rolle i sagen.

Søren Wiborg (S)
2. viceborgmester i Vallensbæk Kommune

Sagen om anklager om magtmisbrug og nepotisme mod borgmesteren i Vallensbæk Kommune, Henrik Rasmussen (K), fortsætter sit liv i Tilsynsrådet.

Således er Bjarke Steen Johansen, der står bag anklagerne mod sin egen borgmester, blevet indkaldt til af Tilsynsrådet til et møde på fredag for at fremlægge sit syn på anklagerne.

Det erfarer Altinget.dk fra en række centrale kilder.

"Det er rart, at den vinkel også bliver undersøgt, så må vi se om det afstedkommer nye spørgsmål. Det træk kan vi kun hilse velkommen. Kommunaldirektøren har jo en ikke uvæsentlig rolle i sagen," siger Søren Wiborg (S), 2. viceborgmester i Vallensbæk Kommune.

Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth kalder Tilsynsrådets beslutning for "naturlig" og "rigtig".

Hvis Tilsynsrådet finder behov for at indhente yderligere oplysningerne i sagen og kortlægger ulovligheder, kan de kræve, at ulovlighederne stopper og uddele bøder eller en næse til de berørte politikere.   

Djøf, der tidligere har karakteriseret forholdene i Vallensbæk Kommune som "helt usædvanlige" og "stærkt problematiske", bekræfter mødet i Tilsynsrådet.

"Vi kan bekræfte, at kommunaldirektøren og den tidligere tekniske direktør i Vallensbæk Kommune på fredag skal tale med Statsforvaltning Hovedstad," skriver Henning Thiesen, formand for Offentlige Chefer i Djøf, i en kort udtalelse til Altinget.dk.

Han vil dog ikke kommentere sagen yderligere så længe sagen er under behandling i Statsforvaltningen.

Anklagerne mod borgmesteren kom frem i slutningen af september 2012, efter at Altinget.dk havde fået aktindsigt i et brev, som Bjarke Steen Johansen via Djøf havde sent til Tilsynrådet.

Blåstempling
Kommunalbestyrelsen hyrede KL til at foretage en undersøgelse af anklagerne mod borgmesteren, der så for godt tre uger siden frifandt borgmesteren på alle anklagepunkter.

Men kommunaldirektøren har ikke ønsket at deltage i undersøgelsen, og 1. viceborgmester Annette Eriksen (K), der var med til at igangsætte undersøgelsen, trak sig til sidst i undersøgelsesforløbet på grund af habilitetsproblemer.

På grund af habilitetsproblemerne hos viceborgmesteren har professor i forvaltningsret Claus Haagen Jensen fra CBS tidligere udtalt, at rapporten "ingen juridisk værdi har".

Men nu har Tilsynsrådet valgt at anerkende KL-rapporten som Vallenbæks Kommunes indlæg i sagen

"Jeg har noteret mig med tilfredshed, at statsforvaltningen har modtaget vores rapport og på den baggrund behandler sagen," siger Karsten Tystrup, chef for KL's juridiske afdeling og leder af KL's undersøgelse af anklagerne mod borgmesteren.

Tilsynsrådets godkendelse af rapporten vækker glæde hos Søren Wiborg, der mener, at det fjerner alle spekulationer om rapportens uvildighed.

Gør klar til fyring
Ifølge Søren Wiborg har økonomiudvalget i Vallensbæk Kommune besluttet at igangsætte en procedure med "påtænkt afsked" af Bjarke Steen Johansen, der ellers har ca. halvandet år tilbage af sin kontrakt med kommunen.

I første omgang får Bjarke Steen Johansen mulighed for at udtale sig, inden der i kommunalbestyrelsen bliver truffet en endelig beslutning om en eventuel afskedigelse.

"For det første har kommunaldirektøren selv sagt, han ikke vil fortsætte. Og for det andet kan vi på det oplyste grundlag, hvor ingen anklager tilsynelagende er rigtige, ikke forsætte samarbejde. Det er en grov misligeholdelse af ansættelseskontrakten," siger han.

Kenneth Kristensen Berth, der før har kritiseret KL-rapporten for at være et partsindlæg, mener, at det er for tidligt at afskedige kommunaldirektøren.

"Man bør vente på Tilsynsrådets endelige afgørelse. Det tager tid at gøre tingene ordentligt," siger han.

Søren Wiborg håber, at kommunaldirektøren vil svare på økonomiudvalgets henvendelse.

"Hidtil har kommunaldirektøren ikke ønsket at deltage i noget som helst. Derfor ved vi reelt ikke, om han har andre beviser eller ting, som kan dokumentere, at KL's rapport tager fejl," siger han.

Kommunaldirektøren har fire måneders opsigelse, hvis kommunalbestyrelsen vælger at fyre ham.

Hvis Djøf vælger at lægge sag an mod Vallensbæk Kommune på grund af afskedigelsen af kommunaldirektøren, vil det formentlig betyde, at sagen kommer for en højesteretsdommer på grund af Bjarke Steen Johansens kontraktmæssige forhold.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Rasmussen

Borgmester (K), Vallensbæk Kommune, formand, Erhvervshus Hovedstaden
bygningskonstruktør, master i projektledelse og procesforbedring

0:000:00