Regeringen vil nedlægge Statsforvaltningen

OMSTRUKTURERING: Regeringens skilsmisseudspil lægger op til, at Statsforvaltningen nedlægges. Men der er ingen konkrete planer for, hvad der skal ske med resten af de opgaver, som myndigheden i dag løser.  

Foto: Erik Refner/Scanpix.dk
Toke Gade Crone Kristiansen

Tirsdag formiddag præsenterede børne- og socialminister Mai Mercado (K) et regeringsudspil til et nyt skilsmissesystem.

Udspillet lægger op til, at der skal oprettes en ny myndighed til behandling af skilsmissesager, og at Statsforvaltningen nedlægges uden et overordnet udspil for, hvad der skal ske med resten af opgaverne i myndigheden.

”Statsforvaltningen nedlægges, og det nye system skal bestå af Familieretshuset og Familieretten,” hedder det i pressemeddelelsen fra Socialministeriet. 

Men udover at Statsforvaltningen altså skal nedlægges, så løfter udspillet ikke sløret for, hvad der skal ske med Statsforvaltningens øvrige opgaver.

Mai Mercado kunne dog på pressemødet fortælle, at hun ikke mener, at der skal oprettes en ny myndighed til løsning af de opgaver, som bliver til overs. 

”De opgaver, der ikke er på det familieretslige område, vil blive lagt i andre myndigheder. Der bliver ikke oprettet nye myndigheder til løsning af de opgavetyper,” sagde ministeren på pressemødet.

Samtidig oplyser ministeriet, at det drejer sig om knap halvdelen af årsværkene, som der endnu ikke foreligger en plan for placeringen af. 

Statsforvaltningen varetager i dag, udover skilsmissesager, en bred vifte af opgaver, som ligger i niveauet over kommunerne, men under staten.

Under Statsforvaltningen ligger i dag opgaver, som blandt andet adoption, EU-opholdsret, ankesager for en kommunes afgørelser vedrørende eksempelvis byggesager og planlovgivning og en række andre opgaver, som rækker ind over forskellige ressortområder. 

Statsforvaltningen har de senere år levet en omtumlet tilværelse. 

Kommunalreformen i 2007 betød, at statsamterne blev afløst af fem regionale statsforvaltninger. 

De fem regionale statsforvaltninger blev herefter i 2013 afløst af en central statsforvaltning ved en politisk aftale imellem Liberal Alliance og Enhedslisten og den daværende S-R-SF regering.

Det betød, at man dengang samlede alle de dele, som kunne centraliseres fra de fem enheder, i en ny enhed, som fik hovedkvarter i Aabenraa.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

0:000:00