Debat

V-borgmester: Send flere penge, og giv os frihed til at bruge dem klogt

FINANSLOVDEBAT: Det er fint med puljer til ældre, børn og sundhed i finansloven. Men kommunerne skal have frihed og færre restriktioner, når vi skal bruge dem, skriver Mikael Klitgaard (V), borgmester, Brønderslev Kommune.

Foto: Pressefoto
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mikael Klitgaard (V)
Borgmester, Brønderslev Kommune

Ja, hvad kan man ikke ønske sig, når det er gratis?

Men intet i verden er gratis - der er altid plusser og minusser.  En sag har altid flere sider. Det ved alle kommunalpolitikere. Derfor kan vi, kommunerne,  generelt lave budgetter i enighed på tværs af partier - kunne Folketinget blot tage ved lære, så ville demokratiet have gode kår.

Ikke alle vil altid være tilfredse, men jeg kan godt lide, når den enkelte kan være med til at bestemme. Det gælder borgere, institutioner og kommuner. - Så bliver flest mest glade. 

Fakta
Deltag i debatten!

Så flere frihedsgrader tak.

Skattelettelser skal give mening
At der kommer puljer ud til kommunerne til ældre, børn og sundhed er fint. Men os, der er tættere på, vil jo gerne præge vores område, og vi ved, hvor skoen trykker. - Så lad nu pengene komme uden for mange restriktioner.

Uden penge kan vi heller ikke løse vores store udfordring, som til stadighed er demografiændringer med flere ældre - og færre i den arbejdsdygtige alder, når vi ser det fra kommunerne uden for centrene.

Mikael Klitgaard (V)
Borgmester, Brønderslev Kommune

Det er lykkedes for oppositionen at sælge budskabet skattelettelser eller velfærd, hvilket efter min mening ikke giver mening.

Skattelettelser skal dog give mening: enten kan de bruges til at øge arbejdsudbuddet og dermed beskæftigelsen, eller fordi dem der beholder flere af deres penge, selv skal stå for velfærd.

I vores kommune gror skattelettelser ikke på træerne. Vi har brug for penge til undervisning og ældre, samt til udvikling, sådan at skattegrundlaget på sigt vokser. Hvis staten giver lettelser, skal de sørge for, at det sker, uden at vi i kommunerne mister noget.

Vi vil altid holde mest af en finanslov, der giver flere penge til ældre, sundhed og børn. Samtidig er det vigtigt, vi laver flere sundhedstiltag for at få friske borgere, så kære Folketing: send flere penge.

Uden penge kan vi heller ikke løse vores store udfordring, som til stadighed er demografiændringer med flere ældre - og færre i den arbejdsdygtige alder, når vi ser det fra kommunerne uden for centrene.

Vi ønsker frihed til beskæftigelse 
Heldigvis var kommuneaftalen med staten fornuftig. - Takket være et finansieringstilskud, der fordeles skævt, det vil sige til vores fordel. 

Skulle finansloven give penge til infrastruktur, er den tredje Limfjordsforbindelse det, vores erhvervsliv sukker efter. Start på at tage brugerbetaling på infrastruktur, og lad der ske noget!

Og skal der ske en yderligere udflytning af statslige arbejdspladser, sukker vi efter vækst også på det område. 

Men nu bevæger vi os væk fra finansloven, og gør vi det, må vi fra alle kommunerne ønske os frihedsgrader, det vil gøre livet i provinsen let. Der blev fra Kommunernes Landsforening foreslået planlovsændringer sidste år på tværs af partier, og en del af de forslag blev besluttet, så vi er på vej.

De nordjyske kommuner har fået lov til at lave frikommuneforsøg indenfor beskæftigelse, og det er meget glædeligt og gavnligt.

Jeg glæder mig over, der er vækst i Danmark, således at der er mulighed for, også ved marginalt lavere skat, at øge vores kommunale service.

I vores kommune bruges der lidt mere til service, mens overførsler til ledige og flygtninge falder. - Dejligt for det er bedst, at alle bidrager. 

Her går det super, og vi går til den med gejst og vilje, hurra!!!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikael Klitgaard

Borgmester (V), Brønderslev Kommune
lærer (Aalborg Seminarium)

0:000:00