Debat

V: Det er vigtigt at have øje for kommunernes forskellige behov

DEBAT: Kommunernes individuelle behov passer ikke alle i den samme kasse. Derfor kan det være interessant at se på, om man bør prioritere kommunerne forskelligt i forhold til nedrivningspuljen, skriver Thomas Danielsen.

Foto: /ritzau/Marius Nyheim
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Danielsen

Ordfører for Landdistrikter og øer

Med Venstre ved regeringsroret vil de danske landdistrikter altid stå højt på prioriteringslisten. Vi tror på, at Danmark styres bedst fra hele Danmark.

Derfor har vi brugt store dele af vores regeringsperioder på at styrke lokal fleksibilitet og medbestemmelse, samtidig med at vi har kæmpet for at gøre det mere attraktivt at have virke i Danmarks yderområder. Med nedrivningspuljen, som VK-regeringen etablerede i 2009, er hensigten netop at understøtte forskønnelsen af landdistrikternes fysiske miljø, så folk har lyst til at bosætte sig der.

Nedrivningspuljen har virket godt til nedrivning og renovering af tomme, faldefærdige huse, der ikke ligefrem har pyntet i landskabet – altså et markant løft til omgivelserne i yderområderne. Det er naturligvis enormt positivt.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Venstres 100 initiativer

Vækst og udvikling i landdistrikterne er dog betinget af andre væsentlige faktorer, såsom beskæftigelse og mobilitet, hvorfor det er vigtigt at pointere Venstres over 100 landdistriktsinitiativer.

Bredbåndspuljen, moderniseringen af planloven, udflytningen af statslige arbejdspladser, nedsættelse af færgetakster samt billigere sommerhus-lån er blandt mange af de initiativer, Venstre har fremlagt for at styrke balancen mellem land og by. Der bliver altså fortsat arbejdet aktivt på at forbedre vilkårene i landdistrikterne – og jeg glæder mig over at opleve, at landdistriktsinitiativerne bærer frugt.

Det er nødvendigt, at vi som politikere tager del i ansvaret for at undgå, at bestemte områder af Danmark falder hen og fremstår som forladte spøgelsesbyer

Blandt andet ser vi konkret, hvordan beskæftigelsen øges i hele landet. Antallet af lønmodtagere er det højeste i otte år og ledigheden er på det laveste niveau i fyrre år med undtagelse af to år i 00’erne. Siden folketingsvalget i 2015 er der blevet skabt knap 103.000 nye private arbejdspladser. Der er glædelig fremgang i hele Danmark, og jeg er enormt optaget af at sikre, at udviklingen fortsætter. For Danmark skal hænge sammen.

For regeringen er det afgørende ikke at trække centralt styrede regler ned over hovedet på kommunerne. Kommunernes individuelle behov passer ikke alle i den samme kasse. Derfor kan det være interessant at se på, om man bør prioritere kommunerne forskelligt i forhold til nedrivningspuljen, så de kommuner, der har haft størst gavn af puljen, ikke bliver overset.

En trist tendens

For det er nødvendigt, at vi som politikere tager del i ansvaret for at undgå, at bestemte områder af Danmark falder hen og fremstår som forladte spøgelsesbyer. Derfor glæder jeg mig over, at nedrivningspuljen fortsat er et vigtigt skridt i retningen af en opjustering af landdistrikternes ydre miljø.

Falder nogle kommuner hen, risikerer vi, at der huses ressourcesvage familier i de tomme, billige boliger. På den måde kan tomme boliger ikke alene være en byrde for det fysiske miljø i landdistrikterne, de kan også ende med at koste kommuner dyrt, hvis mange ressourcesvage familier bosættes i de tomme, billige boliger – en trist tendens for såvel de ressourcesvage familier som for kommunen.

Dét bærer vi et regeringsansvar for at undgå. Landdistrikterne må ikke lades i stikken.

Derfor glæder jeg mig til at fortsætte arbejdet for landdistrikterne og debatten om, hvordan vi fra politisk side kan opstille de mest solide rammevilkår, der understøtter forskønnelsen af det fysiske miljø i landdistrikterne - og dermed bidrager til sammenhængskraften og balancen i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Danielsen

Transportminister, MF (V)
lastvognsmekaniker, bankrådgiver (Sparekassen Holstebro 2009)

0:000:00