Debat

Vi skal have et kraftfuldt lokaldemokrati

DEBAT: Debatten om fremtidens kommunestyre skal sikre et stærkt lokaldemokrati, der er forankret i befolkningen, skriver Mette Touborg (SF), borgmester i Lejre.
Lasse Lange
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Touborg (SF)
Borgmester i Lejre 

I disse dage er hele det kommunale Danmark, langt de fleste ministre og mange organisationsfolk samlet i Aalborg. 1500 mennesker deltager i KL's topmøde og dermed i debatten om fremtidens kommunestyre. For det er hovedtemaet på topmødet.

Men hvorfor er det lige så interessant og relevant at diskutere fremtidens kommunestyre i marts 2013?

Det er det, fordi vi vil sikre, at vi også fremover har et stærkt lokaldemokrati, der har kraft og er solidt forankret i befolkningen. Og fordi vi vil sætte nogle pejlemærker for det kommunalpolitiske arbejde i de kommende år.

Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Endelig handler debatten om de rammer og vilkår for det politiske arbejde, vi har som politikere.

Vi skal omstille os til en ny tid
I Jules Vernes roman "Jorden rundt på 80 dage" indgår hovedpersonen et væddemål: Kan han nå jorden rundt på 80 dage? Stålsat på at vinde væddemålet drager han med tre par underbukser i vadsækken ud i verden. Han møder en masse forhindringer på sin vej, men historien ender lykkeligt med, at hovedpersonen når i mål og får sin elskede. På samme måde handler politik om at sætte nogle mål og gå efter dem. Så kan vi langt mere, end vi lige tror.

Det er borgerne, der giver os legitimitet. Omvendt må vi politikere også gerne have nogle forventninger til borgerne. For mig er politik også at forsøge at få borgerne til at gøre noget andet end det, de plejer. At få dem til at ændre deres vaner og holdninger ved at give et kærligt puf i ny og næ og skubbe lidt til deres værdier.

Mette Touborg (SF)
Borgmester i Lejre

Vi befinder os i en tid, hvor finanskrisen har sat en ny dagsorden. Danmark skal omstille sig til en ny tid - hvor vækst ikke kommer så let, som vi har været vant til. Vi er nødt til at lave reformer - for fremtidens skyld. Kommunerne spiller en vigtig rolle i den forbindelse. Kommunerne er en hjørnesten i velfærdssamfundet, og hver dag har vi som kommunalpolitikere ansvaret for beslutninger, som direkte påvirker borgernes hverdag. Det er os, der skal føre de samfundsmæssige omstillinger ud i livet og udvikle kommunen, og det er os, der skal finde nye veje og løsninger, som er tidssvarende, og som tager højde for en effektiv og god kvalitet i den lokale velfærd.

OK at at forvente noget af borgerne
Kommunerne er parate til at bidrage til omstillingen af velfærdssamfundet.
Som kommunalpolitikere er det netop forandringerne, der driver os. Vi er engagerede borgere, der er gået ind i kommunalpolitik, fordi vi ønsker at lave om på noget og gøre en forskel. Det indebærer, at vi er klar til at tage det ansvar på os, der ligger i at træffe svære beslutninger og prioritere på vegne af fællesskabet.

Vores fornemste opgave som kommunalpolitikere er netop at sætte mål. Vi er valgt af vores medborgere, fordi vi har formuleret nogle målsætninger, som lokalbefolkningen kan bakke op om. Det er borgerne, der giver os legitimitet. Omvendt må vi politikere også gerne have nogle forventninger til borgerne. For mig er politik også at forsøge at få borgerne til at gøre noget andet end det, de plejer. At få dem til at ændre deres vaner og holdninger ved at give et kærligt puf i ny og næ og skubbe lidt til deres værdier.

Vi kommunalpolitikere har et særligt ansvar for at sikre tydeligheden omkring den linje, vi står for. Vi skal forpligte hinanden på, at de politiske diskussioner ikke fortaber sig i diskussioner om vejnavne eller placeringer af daginstitutioner eller lignende. Diskussionerne skal være politiske, og de skal forholde sig til de store linjer. Vi skal ikke hele jorden rundt, og vi har mere end 80 dage. Men hvis det skal lykkes os at omstille velfærdssamfundet, skal vi indtage vores råderum, udstikke nogle pejlemærker og forfølge vores mål.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Touborg

Sygehusdirektør, Holbæk Sygehus, i bestyrelsen for Roskilde Festival-gruppen, Hans Knudsens Instituttet, fhv. borgmester (SF), Lejre
sygeplejerske (Frederiksborg Amts Sygeplejeskole 2000)

0:000:00