Debat

Viceborgmester: KL må gøre op med husslavementaliteten

DEBAT: Mens DF og LA sørger for gaver til de ældre og privatskolerne, gør Finansministeriets besparelser ekstra ondt på folkeskolen. Derfor er det på tide, at KL smider huslavementaliteten, mander sig op og kræver ressourcer til folkeskolen, skriver Simon Pihl Sørensen.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Simon Pihl Sørensen (S)
Viceborgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune

Efter groteske forhandlinger ved de første økonomiforhandlinger efter regeringsskiftet i 2015, hvor regeringen dikterede det forhadte omprioriteringsbidrag, og hvor KL efterfølgende satte ferieskiltet på døren og kommunikerede meget lidt om noget som helst i måneder, lykkedes det i 2016 at flikke en noget bedre økonomiaftale på plads. Omprioriteringsbidraget var væk, sagde man.

Besparelser gør ondt på folkeskolen
Det er nu ikke helt sandt: Kommunerne skal stadig omprioritere og sende to milliarder kroner tilbage til staten. Men resultatet var noget mere opløftende. Problemet er blot, at de to milliarder, der skal sendes tilbage, gør ondt.

Og det gør ekstra ondt på især folkeskolen. For regeringens parlamentariske grundlag sørger for at sende gaver til de ældre, mens det store område folkeskolen må bære en større andel af besparelserne. Der er intet, der tyder på, at den udvikling ikke vil fortsætte. DF går hellere efter endnu i en milliard til ældreområdet end efter at redde folkeskolen. Og regeringspartiet Liberal Alliance synes derudover svært glade for at fremme privatskolerne på bekostning af folkeskolerne.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Smid husslavementaliteten, KL
Derfor er der kun en aktør tilbage, der kan ændre denne udvikling: KL. KL må smide huslavementaliteten og mande sig op og kræve ressourcer til folkeskolen i forbindelse med dette års økonomiforhandlinger. KL må forstå, at man er lobbyorgan for kommunerne – og som sådan må man gå til stålet.

Skolerne implementerer i disse år kæmpe reformer, herunder ikke mindst en storstilet inklusionskampagne, der gør undervisningsopgaven tungere for lærere og pædagoger. I samme periode mindskes bevillingerne. Eleverne forlader skolen. Lærerne forlader skolen. Og vi står bomstille i forhold til at give flere unge en god start på ungdomslivet.

I stedet for at opføre sig som huslaven, der taler herren – Finansministeriet – efter munden med udsagn som: ”Reformen er begyndt at virke eller se her; her er en skole, hvor man er rigtigt gode til at bøje verber, mens man hopper englehop”, så bør KL træde i karakter som Django og kræve handling. 

Simon Pihl Sørensen (S)
Viceborgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune

Træd i karakter, og kræv handling
I stedet for at opføre sig som huslaven, der taler herren – Finansministeriet – efter munden med udsagn som: ”Reformen er begyndt at virke eller se her; her er en skole, hvor man er rigtigt gode til at bøje verber, mens man hopper englehop”, så bør KL træde i karakter som Django og kræve handling.

KL må holde op med at løbe Finansministeriets ærinde, som da man for eksempel i 2014 påpegede, at universiteterne vist havde for mange penge. Haps, sagde Finansministeriet, og 2016-finansloven lagde grunden til den største besparelser på uddannelser nogensinde. Huslave og herre i et uskønt parløb.

KL er sgu sat i verden for at skaffe bedre vilkår for kommunerne, og lige nu er det Folkeskolen, der er klemt.

Intet er vigtigere end folkeskolen
Og hvis I har glemt de nedslående fakta, så er de her: Nogle få nøgletal:

  • 28 procent af alle elever i folkeskolen går i megaklasser (klasser over 25, 2009-2016)
  • Andelen af privatskoleelever er steget med 50 procent siden årtusindeskiftet
  • Prisen per undervisningstime er faldet med 26 procent på ganske få år (2009-2016)
  • Antallet af lærere er faldet med 14 procent i samme periode
  • I 30 kommuner kan man ikke leve op til, at 85 procent af lærerne skal have den rette uddannelse

Derfor glem den kommunale frihed. Glem byggesagsbehandling, digitalisering og fanden og hans pumpestok og gå i Finansen og skyd jer igennem, indtil I har vendt udviklingen for vores allesammens folkeskole. Intet er vigtigere. Om lidt er det for sent.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00