Debat

Billedkunstnere: Vores ytringsfrihed er altid under pres

DEBAT: Kunstnere oplever trusler om økonomiske repressalier, censur af kunstværker, forsøg på lukning af udstillinger og aflysning af sponsorater, fordi deres kunst ikke huer politiske eller økonomiske aktører, skriver Bjarne W. Sørensen, formand for Billedkunstnernes Forbund.

Kunstneres ytringsfrihed har altid været under pres fra politiske eller økonomiske aktører, skriver Bjarne W. Sørensen, formand for Billedkunstnernes Forbund.
Kunstneres ytringsfrihed har altid været under pres fra politiske eller økonomiske aktører, skriver Bjarne W. Sørensen, formand for Billedkunstnernes Forbund.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Bjarne Werner Sørensen
Formand for Billedkunstnernes Forbund, medlem af Dansk Kunstnerråds bestyrelse

Det er vigtigt at huske, at presset på ytringsfriheden ikke kun kommer fra – heldigvis få – farlige ekstremister.

Formand for Billedkunstnernes Forbund

Muhammed-tegningerne forandrede debatten om ytringsfrihed herhjemme og ude i verden.

Fakta
Kunstneres ytringsfrihed er med digitaliseringen og globaliseringen for alvor kommet på dagsordenen de seneste år. Ikke mindst efter angrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo, som nu har lagt satire om profeten Muhammed på hylden.

Altinget spørger et nyt hold af debattører: Er den kunstneriske ytringsfrihed truet? Er censur og selvcensur en del af hverdagen som kunstner? Og går der en grænse for ytringsfrihed?
Deltag i debatten!

Sen dit indlæg til [email protected] 

Og med tegningerne, konflikterne og senest attentaterne i Paris og København blev vi på tragisk vis mindet om, at der konstant er et pres mod kunstneres ret til at ytre sig frit. Kunstneres opgave er - nu som før - at fortsætte arbejdet med at skabe meningsfulde værker, kunstneriske strategier og projekter, der forholder sig til den komplicerede politiske virkelighed, vi er en del af.

Kunst som gidsel
Samtidig står det klart, at den hjemlige politiske debat om kunstnerisk ytringsfrihed i dag kommer til at handle om meget andet end kunstens og kunstneres vilkår. Nemlig om integrationsproblemer, politiske konflikter og radikalisering. Og her tager mange debattører efter min mening kunsten som gidsel i en stærkt polariseret debat, der handler om at fremme bestemte politiske dagsordener.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

I den nyeste udgave af fagbladet Billedkunstneren, der har tema om netop kunstnerisk ytringsfrihed i anledning af tiåret for Muhammed-tegningerne, peger flere af mine kolleger på, at presset mod kunstneres ytringsfrihed i dag ikke alene kommer fra radikale islamistiske kræfter.

Pres fra mange sider
Presset antager også andre former: Flere danske kunstnere har oplevet trusler om økonomiske repressalier, censur af kunstværker, forsøg på lukning af udstillinger og aflysning af sponsorater, fordi deres kunst på forskellig vis ikke har huet politiske eller økonomiske aktører.

Voldelige angreb på ytringsfriheden, som dem vi senest oplevede i Paris og København i vinters, er forfærdende og kalder på al vores fordømmelse. Det er bare vigtigt at huske, at presset på ytringsfriheden ikke kun kommer fra – heldigvis få – farlige ekstremister. Presset kommer også fra politiske og økonomiske interesser, der ofte udgør mindre åbenlyse, men dog reelle forhindringer for, at kunstneren frit kan skabe.

Udfordrer magten
Når kritikere anklager danske kunstnere for selvcensur, politisk korrekthed og berøringsangst vil jeg i al stilfærdighed minde om, at kunstnere til alle tider har skullet navigere i forhold til ytringsfrihedens grænser – det være sig i relation til kongemagt, kirke, mæcener, eller hvem der nu til skiftende tider har haft magten i samfundet. Kunstnere har altid udviklet nye kunstneriske strategier til at bevæge sig gennem censurforsøg, og det gør de stadig. Rigtig mange af vores samtidskunstnere er optagede af kritisk at undersøge magtforhold og bringer hidtil glemte eller underbelyste sider af vores fælles historie og nutid frem i deres kunst.

Brug for friby-ordninger
Hvis vi skal sætte perspektiv på debatten, kan vi tænke på alle de kunstnere uden for Danmark, der hver dag året rundt forfølges, fængsles og forsvinder sporløst, fordi de kritiserer magthaverne. Vil de nogensinde få opmærksomhed fra danske politikere?

Hvad med at etablere danske friby-ordninger for forfulgte billedkunstnere fra hele verden i stil med dem, som allerede findes i København og Aarhus for forfattere? Det ville være en værdig markering af tiåret for Jyllands-Postens karikaturer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Werner Sørensen

Billedkunstner
Uddannelse: maler og grafiker (Det jyske Kunstakademi 1985)

0:000:00