Debat

Brancheorganisationer: De kriminelles kopifest fortsætter

DEBAT: En ny lov skal komme den omfattende piratkopiering til livs. Initiativet er et skridt på vejen, men lovforslaget kommer desværre til at have meget lille effekt, hvis overhovedet nogen, skriver Lars Holm Nielsen, Dansk Industri, og Maria Fredenslund, RettighedsAlliancen. 

Lovforslaget, der skal komme piratkopiering til livs, kommer desværre til at have meget lille effekt. Det skriver Lars Holm Nielsen, Dansk Industri, og Maria Fredenslund, RettighedsAlliancen. 
Lovforslaget, der skal komme piratkopiering til livs, kommer desværre til at have meget lille effekt. Det skriver Lars Holm Nielsen, Dansk Industri, og Maria Fredenslund, RettighedsAlliancen. Foto: Colourbox.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Holm Nielsen og Maria Fredenslund
Henholdsvis chefkonsulent i Dansk Industri og leder af RettighedsAlliancen

Et nyt lovforlag om en håndhævelsesenhed hos Patent- og Varemærkestyrelsen skal forhandles i Folketinget i dag, tirsdag; et initiativ, der skal dæmme op for den omfattende kriminalitet på piratkopiområdet. Det tænker vi følgende om:

I dag er piratkopiering blevet en effektiv og nem måde at tjene mange penge, uden nævneværdig risiko for at blive opdaget af myndighederne.

De kriminelle er flyttet på internettet, hvor de ganske risikofrit tjener flere penge på piratkopiering end på narkokriminalitet. Aldrig har det været så trygt at være forbryder.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Piratkopiering koster Danmarks økonomi mange hundrede millioner af kroner hvert år, fordi danske og internationale organiserede kriminelle har set fidusen i at udnytte danske virksomheders kvalitetsprodukter; både fysiske produkter som medicin, møbler og telefoner og indholdsprodukter som film og musik.

Meget lille effekt
Derfor er alle initiativer, der er med til at styrke indsatsen mod de kriminelle bag piratkopiering, vigtige. Og set med de øjne er regeringens nye lovforslag om en ”håndhævelsesenhed” et lille skridt i retning mod et mere lovligt internet. Forslaget går konkret ud på, at Patent- og Varemærkestyrelsen skal rådgive danske virksomheder i deres rettigheder og muligheder for at stoppe piratkopieringen.

Danmark skal i gang med at tage IP-kriminalitet alvorligt, for en effektiv beskyttelse mod kopi-kriminelle er en forudsætning for, at vores børn fortsat kan innovere og ideudvikle sig til et rigt og bæredygtigt samfund i fremtiden.

Når vi læser regeringens lovforslag (LFF 2014 92), ser vi en god intention, men desværre udsigt til en meget lille – hvis nogen – effekt. For lovforslaget tager udgangspunkt i, at man tror, problemet kan løses ved, at danske virksomheder og organisationer bliver bedre til at levere velunderbyggede og professionelle anmeldelser til politiet.

Men problemet er, at politiet ikke er organiseret og udrustet til at løfte opgaven, når de modtager en anmeldelse, uanset hvor velunderbygget og professionel anmeldesen er. Vi bliver nødt til at tage fat om nældens rod.

Ikke gearet til udfordringerne 
Vi ser et retssystem, som slet ikke er flyttet online. Det er særlig problematisk for et område som det digitale, hvor udviklingen sker i et lynhurtigt tempo.

Internettet giver helt nye dimensioner af udfordringer for politiet. Man kan være anonym, flytte servere, virksomheder, platforme osv. til et land uden for ”håndhævelsesrækkevidde”, man kan slette sine spor og ved at trykke på en knap, kan man hurtigt slette bevismateriale. Alt sammen udfordringer, som hverken det strafferetlige eller det civilretlige system i dag er gearet til at håndtere. Og det er bestemt ikke udfordringer som en ”håndhævelsesenhed” hos Patent- og Varemærkestyrelsen kan løse.

Danmark skal i gang med at tage IP-kriminalitet alvorligt, for en effektiv beskyttelse mod kopi-kriminelle er en forudsætning for, at vores børn fortsat kan innovere og ideudvikle sig til et rigt og bæredygtigt samfund i fremtiden.

Vi vil foreslå at kigge på Sverige og England. Her har man begge steder lavet task forces hos politiet, der er specialister i at håndtere den slags kriminalitet. Og det virker. Begge steder er der på kort tid skabt overvældende positive resultater. Det samme kan gøres i Danmark, hvis viljen er tilstede.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00