Debat

DF: Færøerne er et kulturelt forbillede

DEBAT: Færøerne kæmper for sit sprog og sin kultur og er derfor et kulturelt forbillede for Danmark, mener Alex Ahrendtsen (DF).

Færøerne er et kulturelt forbillede for Danmark, skriver Alex Ahrendtsen (DF).
Færøerne er et kulturelt forbillede for Danmark, skriver Alex Ahrendtsen (DF).Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Alex Ahrendtsen (DF)
Kulturordfører 

Kærligheden til ens modersmål er altid forudsætningen for alt andet. Jeg ville ønske, at vi i Danmark holdt af vort sprog, som færingerne holder af deres.

Alex Ahrendtsen (DF)
Kulturordfører

For nylig besøgte jeg Færøerne med Kulturudvalget. Det var en stor oplevelse og gjorde et kæmpe indtryk på mig. Det er beundringsværdigt, hvad dette lille ørige kan overkomme at skabe. Færøerne er et forbillede for mig, fordi det kæmper for sit sprog og sin kultur.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det ligger ikke i kortene, at man kan stable et symfoniorkester med 70 musikere på benene og drive det for sølle to millioner kroner, når man kun er knap 50.000 indbyggere. Det kan kun lade sig gøre, fordi musikerne er frivillige. Vi fik en smagsprøve under besøget, og orkestret spiller aldeles glimrende.

Stærk kultur på alle fronter
Man skulle heller ikke tro, at Færøerne kunne stable en filmbranche på benene. Allerede i 1989 indspillede Katrin Ottarsdóttir Færøæernes første spillefilm, Atlantic Rhapsody. Nu er der flere på vej, og niveauet er højt. I den fremragende kortfilm Skuld (Skyld) af den unge instruktør Heiðrikkur av Heygum behandles skyldproblemet efter en mors drab på sit barn. Det er længe siden, jeg har set så en så original film fra Norden.

Færøerne har teatre, egne aviser, radio- og fjernsynskanaler. Der er billedkunstnere af internationalt format som for eksempel Trondur Paturson, og på musikkens område kender vi Eivør og Teitur.

Bevarer eget sprog
Men færingernes største bedrift er, at de har formået at bevare deres sprog. Det har ikke været let. Først i 1938 gav Danmark færingerne lov til at anvende deres sprog i officielle sammenhænge, herunder som undervisningssprog i skolerne. Man valgte ikke den lette løsning, men valgte en puristisk retning, hvor man i vid udstrækning finder færøske ord for fremmedord, men dog ikke så konsekvent som i Island.

Denne stolthed over sit sprog, og vilje til at forsvare det, tror jeg, er årsagen til det rige kulturliv, man finder deroppe. Kærligheden til ens modersmål er altid forudsætningen for alt andet. Jeg ville ønske, at vi i Danmark holdt af vort sprog, som færingerne holder af deres. I 1800-tallet skete der jo en opblomstring i Danmark som reaktion på den tysksindede adels indflydelse, der siden 1400-tallet havde fortysket vort danske, så tysk og plattysk i dag udgør op mod 40 procent af ordforrådet. Nu har engelsk så taget over på grund af især københavnernes forkærlighed for dette. Vi kunne i Danmark lære meget af færingernes purisme og vilje til at styrke deres sprog.

Danmark fattigere uden Færøerne
Derfor er jeg også glad for, at Færøerne stadig er en del af rigsfællesskabet. Landet er vor livline tilbage til vores nordiske oprindelse, og det husker os på vore rødder og vor kultur. Danmark ville være så meget fattigere, hvis Færøerne ikke var en del af os.

Derfor har vi også en forpligtelse til at støtte og hjælpe Færøerne. Det gør vi heldigvis også. Ikke kun, når grindehvalsjagten skal beskyttes mod Sea Sheperd, eller fiskekvoterne skal forsvares, men også når det gælder kulturen. Dansk Filminstitut samarbejder tæt med færingerne om film, danske musikere spiller med det færøske symfoniorkester, og danske fonde skyder penge i kulturprojekter som for eksempel SALT på Suderø.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

0:000:00