DF's kulturordfører på orlov i Schweiz

UDVEKSLING: Kulturordfører i Dansk Folkeparti Alex Ahrendtsen tager orlov fra Folketinget indtil 23. december. Han skal studere et semester på et universitet i Schweiz for at lære mere om folkeafstemninger.

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

I de kommende par måneder lægger Dansk Folkepartis kulturordfører for en stund debatten om kunst, kulturarv og biblioteker på hylden og tager en orlovsperiode fra Folketinget.

Det er ikke nogen helt almindelig orlov fra Folketinget, Alex Ahrendtsen nu skal på. Han skal studere et semester på Universitetet i Lausanne i Schweiz, hvor han er indskrevet som bachelorstuderende i statskundskab, og på Universitetet i Bern, hvor han bliver gæstestuderende.

Studieopholdet i alpelandet skal gøre Alex Ahrendtsen klogere på, hvordan schweizerne udøver demokrati.

“Målet er at kigge nærmere på det politiske system i Schweiz, og hvordan de gør tingene hernede, særligt når det gælder folkeafstemninger og den føderale, decentrale struktur,” siger Alex Ahrendtsen.

Målet er at kigge nærmere på det politiske system i Schweiz, og hvordan de gør tingene hernede, særligt når det gælder folkeafstemninger og den føderale, decentrale struktur.

Alex Ahrendtsen (DF)
Kulturordfører

Folkeafstemninger i Odense
DF-ordføreren mener, at Danmark kan lære meget af schweizerne, når det kommer til folkeafstemninger. De schweiziske borgere går nemlig til stemmeurnerne og tager stilling til konkrete politiske spørgsmål godt fire gange om året. Og det er på alle niveauer i samfundet - kommunalt, nationalt og i de enkelte kantoner.

Som kommunalpolitiker har Alex Ahrendtsen også selv kæmpet for mere direkte borgerinddragelse efter schweizisk forbillede.

“For nogle år siden foreslog jeg, at vi lavede digitale vejledende folkeafstemninger i Odense, hvor borgerne skulle samle 3000 underskrifter om et emne, og så skulle der afstemmes digitalt via nem-ID,” siger han og fortsætter:

“Men det blev desværre totalt nedstemt af alle øvrige partier, lige fra Enhedslisten til Venstre.”

Decentralisering interessant i Danmark
Det er ikke kun Schweiz’ tilgang til folkeafstemninger, som Alex Ahrendtsen vil studere nærmere under sit studieophold i Lausanne og Bern. Også Schweiz’ mere decentraliserede struktur er Alex Ahrendtsen interesseret i.

“Det er også interessant i dansk sammenhæng, hvor mere og mere jo koncentreres i hovedstaden og de store byer Aarhus, Aalborg og Odense,” siger han.

Alex Ahrendtsen er på orlov fra Folketinget fra 4. oktober til 23. december, og mens han er i Schweiz for at blive klogere på folkeafstemninger, vil medieordfører Morten Marinus overtage kulturordførerposten i Dansk Folkeparti.

Under sin orlov vil Alex Ahrendtsen ikke modtage vederlag fra Folketinget, oplyser han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

0:000:00