Debat

EL: Sådan redder vi UnderholdningsOrkestret

DEBAT: Et flertal i Folketinget vil bevare DR UnderholdningsOrkestret. Der kommer forhåbentligt en fornuftig løsning i denne uge, men det kræver, at de borgerlige partier kommer med kreative forslag. Man kunne for eksempel bruge de ubrugte licensmidler, skriver Jørgen Arbo-Bæhr (EL).  

Der kommer forhåbentlig en fornuftig løsning i denne uge, men det kræver, at de borgerlige partier kommer med kreative løsninger. Man kunne for eksempel bruge de ubrugte licensmidler, skriver Jørgen Arbo-Bæhr (EL).  
Der kommer forhåbentlig en fornuftig løsning i denne uge, men det kræver, at de borgerlige partier kommer med kreative løsninger. Man kunne for eksempel bruge de ubrugte licensmidler, skriver Jørgen Arbo-Bæhr (EL).  Foto: Andreas Bro
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Arbo-Bæhr (EL)
Kulturordfører

Når man diskuterer med nogle af vores kulturpolitikere, så går der kun få minutter, før man diskuterer armslængdeprincippet.

Ikke mindst i forhold til vores uenigheder om DR UnderholdningsOrkestret. Det er et vigtigt princip, fordi det handler om demokrati, i modsætning til diktatur. Vi kender til diktaturer, hvor politikere bestemmer, hvilke tv-kanaler der skal være, og ikke mindst hvilke nyheder der bringes.

I debatten op til medieaftalen her i sommer var der også partier i Danmark, som ville bestemme, hvilke kanaler (DR3) og udsendelser (X- Factor) der ikke skulle være. Og som toppen på kransekagen, sagde de blå partier, at DR ikke skulle vise programmer, som man også kan se på de kommercielle kanaler.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Nu har vi en stor debat om, hvorvidt vi skal bevare UnderholdningsOrkestret eller ej. Har det noget at gøre med armslængdeprincippet?

Nej, det handler om noget helt andet, eller to andre ting.

Hvis vi bevarer UnderholdningsdOrkestret, så har vi i de første par år midler fra, at DR ikke skal betale aftrædelser til musikerne. Derefter skal vi bruge de uforbrugte licensmidler til at sikre bevarelsen af orkestret.

Jørgen Arbo-Bæhr (EL)
Kulturordfører

Står sort på hvidt i public service-kontrakten 
For det første har politikerne gennem mange år beskæftiget sig med DR’s udformning af public service. Derfor har vi en public service-kontrakt mellem DR og kulturministeren. Ministeren har afstemt sig med de politikere, som er med i medieaftalen, før hun skriver under på kontrakten. Aktuelt er det baggrunden for debatten om orkestret.

Sagen er, at kontrakten, indtil 1. januar 2015, indeholder de centrale dele af DR’s public service. Det handler blandt andet om nyheder, kanaler og formidling af kunst og kultur.

Ikke mindst står de musikalske ensembler sort på hvidt i kontrakten – også UnderholdningsOrkestret står der. Men i udkastet til den nye kontrakt, som er udformet af embedsmændene i DR og i ministeriet, er UnderholdningsOrkestret skrevet ud. Jeg er sikker på, at man vidste, at det var en øm tå, når vi skulle diskutere den nye kontrakt 11. november, og diskussionen er ikke slut endnu.

Afskaffelse af erhvervslicens skaber ikke arbejdspladser
Den anden baggrund for diskussionen handler om nedskæringerne over for DR i medieaftalen. Hvis vi kigger tilbage på debatten om  vores nye medieaftale, så kan jeg sige, at vi fra Enhedslistens side fra dag ét har sagt, at det var en rigtig skæv start, da regeringen sammen med Venstre lavede et indgreb i vores tidligere aftale.

De lavede en aftale, som vi som kulturordførere ikke blev involveret i, nemlig en aftale om den såkaldte vækstplan.

Denne plan sløjfede medielicensen fra erhvervslivet og de offentlige institutioner, og det betød en mindre licensindtægt på 76,4 millioner kroner. Noget af det mest mærkværdige var, at vækstplanen angiveligt skulle skabe flere arbejdspladser.

Men ifølge Finansministeriet i et notat fra kulturministeriet 19. maj ”bliver det med afskaffelsen af erhvervslicensen nemmere og billigere at være privat virksomhed og offentlige institutioner. Afskaffelsen af erhvervslicensen har dog ikke en størrelsesorden, som tilsiger nævneværdig forøgelse af beskæftigelsen”.

Ja, men selvfølgelig er det jo logik for burhøns, når vi ved, at virksomheder – hvor store de end er – skal betale 961 kroner om året, så bliver der ingen ansat på grund af en afskaffelse.

Når vi ser på DR´s økonomi, så kan vi jo se, at mindre end halvdelen af erhvervslicensen har betydet, at mere end 42 musikere har fået en fyreseddel – nemlig dem, som har båret UnderholdningsOrkestret.

Bliver orkestret reddet?
Når vi ser på vedtagelsen fra sidste uges forespørgsel, så har vi et flertal i Folketinget, som siger, at vi skal bevare DRUO, og at der ikke skal laves alternative besparelser i DR.

Vedtagelsen hedder:”Folketinget opfordrer ministeren til at fortsatte forhandlinger for at sikre økonomi til at bevare UnderholdningsOrkestret uden alternative besparelser på DR’s budget. Forhandlingerne skal foregå indenfor rammerne af medieforliget.”

Jeg håber på, at vi kan finde en løsning i løbet af denne uge. De borgerlige partier, som vil bevare UnderholdningsOrkestret, og som har stemt for vedtagelsen, bør være kreative i forhold til deres tidligere udsagn.

Jeg har jo foreslået, at vi skal bruge de uforbrugte licensmidler. Hvis vi bevarer UnderholdningsOrkestret, så har vi i de første par år midler fra, at DR ikke skal betale aftrædelser til musikerne. Derefter skal vi bruge de uforbrugte licensmidler til at sikre bevarelsen af orkestret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Arbo-Bæhr

Fhv. MF (EL)
student (1977)

0:000:00