FAKTA: Forstå blankmedieordningen

OVERBLIK: Politikere og rettighedshavere diskuterer i disse dage den såkaldte blankmedieordning, som skal opdateres inden årsskiftet. Altinget giver her et overblik over, hvad blankmedieordningen går ud på.

Et blankt medie kan være en tom CD til at kopiere musik på. 
Et blankt medie kan være en tom CD til at kopiere musik på. Foto: /ritzau/Tina Nielsen
Frederik Lange

Det er som bekendt ulovligt at piratkopiere musik, film og serier. Dog må du som privatperson gerne kopiere til eget brug. For at kunstnerne får betaling for, at du f.eks. kopierer en CD til bilen, har vi blankmedieordningen.

Ordningen består i, at du betaler et vederlag, når du køber blanke medier - altså medier som en tom CD eller en tom USB-pen. Den afgift gives til kunstnerne. Det er Copydan, der administrerer denne ordning. Vederlaget går altså ikke gennem statskassen, men gives til rettighedshaverne gennem Copydan.

Ordningen har været gældende siden 1993. Dengang blev den indført som et vederlag på kassettebånd og VHS. Siden da kom CD’er, DVD’er og USB-stik til. Alle tre medier er pålagt vederlag i dag.

Efterfølgende har den teknologiske udvikling gjort, at langt størstedelen af al privatkopiering sker på ‘indbyggede kopieringsmedier’. Det vil sige computere, eksterne harddiske, smartphones og tablets. Disse medier er ikke pålagt vederlag i dag.

I strid med EU-retten
Problemet med den danske ordning er, at EU-domstolen har fastslået, at kunstnerne skal kompenseres for alle medier, hvor deres produkter kan kopieres. Det lever den danske ordning altså ikke op til, som det er nu, hvor kunstnere kun kompenseres for DVD’er, CD’er og USB-penne.

Derfor nedsatte kulturminister Mette Bock et udvalg, der skulle bringe, hvad hun før sin ministertid selv kaldte ‘en anakronistisk erhvervsafgift’, up to date. Udvalget er nu kommet med sine anbefalinger.

Vores naboer giver mere
Blankmedieudvalget lægger op til en ændring af ordningen, hvor også de ‘moderne’ medier bliver pålagt et vederlag. Vedtager Folketinget anbefalingerne, kan de danske kunstnere se frem til en samlet kompensation på 44 millioner kroner.

Kigger man mod vores naboer, ser anbefalingerne lidt sparsomme ud. Blankmedieudvalget anbefaler eksempelvis et vederlag på 2,07 euro på en smartphone. Ifølge tal fra Copydan lægger man i Tykland 6,3 euro oveni prisen på telefoner, mens hollænderne må af med 3,5 euro i blankmedievederlag for at få fingrene i en smartphone. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00