Debat

Mette Bock: Lolland-Falster skal ikke snydes for symfonisk musik

REPLIK: Copenhagen Phil skal ud i flere hjørner af det sjællandske landskab – også Lolland og Falster. Trods besparelserne kan det fortsat lade sig gøre, og orkestret kan få mere lokalt ejerskab, hvis kommunerne løfter en del af ansvaret, skriver kulturminister Mette Bock.

Foto: ft.dk
Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bock
Kultur- og kirkeminister

Jeg er overbevist om, at det vil være godt for Copenhagen Phil at få en mere afbalanceret finansiering med stærkere lokalt ejerskab – og det vil være oplagt for Københavns Kommune og kommunerne på Sjælland at løfte en del af ansvaret.

Mette Bock (LA)
Kulturminister

I Altinget den 27. april undrer kulturudvalgsformændene Heino Knudsen (S) og Martin Lohse (G) sig over, hvorfor borgerne på Lolland-Falster aldrig får mulighed for at høre Copenhagen Phil. For her er orkestret tilsyneladende helt fraværende!

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

På samme tid stiller de to kulturudvalgsformænd sig kritiske over for den økonomiske omfordeling, som jeg er i færd med at gennemføre på landsdelsorkesterområdet – og samtidig spørger de mig direkte: Tilhører Lolland-Falster slet ikke en landsdel?

Til det vil jeg sige følgende: Jo, Lolland-Falster er en landsdel. Tilmed en vigtig landsdel! Det er naturligvis vigtigt, at vi har et landsdelsorkester på Sjælland og øerne, som giver værdi for alle samfundsborgere – også på Lolland og Falster.

Copenhagen Phil skal også til Lolland-Falster
Copenhagen Phil gør det på mange måder godt. I 2016 spillede hele orkestret – altså med fuld besætning – 32 koncerter i Københavnsområdet, mens 11 koncerter foregik uden for hovedstadsområdet. Men 3 ud af 4 koncerter finder altså sted i København og omegn.

Fordelingen er den samme, hvis vi ser på orkestrets samlede koncertvirksomhed og medregner alle de små koncerter for børn og unge, kammerkoncerter og udendørs arrangementer (uden fuld orkesterbemanding).

Ser vi på tallene for 2016, finder langt størstedelen af koncerterne uden for København sted i de ressourcestærke nordsjællandske kommuner – for eksempel var der i 2016 kun én koncert med hele orkestret i Næstved, Sorø og Stevns. I Kalundborg og på Møn og Bornholm måtte man se langt efter orkestret; her spillede det slet ikke i 2016. Og det samme gælder for Lolland-Falster, som udvalgsformændene selv påpeger.

Jeg ved, at Copenhagen Phil har en stærk ambition om at blive hele Sjællands symfoniorkester. Denne ambition vil jeg gerne bakke op om. Orkestret skal ud i flere hjørner af det sjællandske landskab også Lolland og Falster!

Orkestret har midlerne til det
Copenhagen Phil vil også fremover modtage massiv statsstøtte, også i kroner og øre langt mere end landsdelsorkestrene vest for Storebælt. Selv med en bevillingsreduktion på 8 milioner kroner årligt fra 2021 vil Copenhagen Phil stadig modtage et fast bidrag fra staten, der er langt større end i Odense, Aarhus og Aalborg.

I 2017 modtog Copenhagen Phil et statstilskud på i alt 40,3 milioner kroner – til sammenligning får Aalborg Symfoniorkester 20,2 milioner kroner. Det samme niveau gælder for Aarhus og Aalborg, hvor der også er en stor kommunal medfinansiering – cirka 50 procent af orkestrenes samlede økonomi.

Kommunal støtte giver lokalt ejerskab
Jeg er overbevist om, at det vil være godt for Copenhagen Phil at få en mere afbalanceret finansiering med stærkere lokalt ejerskab – og det vil være oplagt for Københavns Kommune og kommunerne på Sjælland at løfte en del af ansvaret.

Min målsætning er at styrke borgernes adgang til klassisk musik i hele landet. Når vi rykker ved bevillingerne på orkesterområdet, er det for kulturens og borgernes skyld – ikke for institutionernes. Danmark er ét land og ét folk.

Det, der binder os sammen, er blandt andet kulturoplevelser og en rimelig balance i fordelingen af kulturstøtten. Det er mit håb, at også borgere i hovedstaden og på Sjælland har forståelse herfor.

Der er fortsat meget at gøre på orkesterområdet. Vi skal tænke i nye baner – ikke kun på Sjælland og i hovedstadsområdet, men i alle landsdelsorkestrene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00