Museer inviterer til garage-dialog før politisk krig

STILHED FØR STORMEN: Omfordeling af museumsstøtten kan blive en giftig debat til foråret. Men inden krigen bryder ud, ønsker museernes brancheorganisation at genstarte samtalen om, hvilken rolle museerne skal spille.

Foto: Katja Holm/Altinget.dk
Peter Pagh-Schlegel

Normalt går bølgerne højt, når museumsbranchen og Alex Ahrendtsen diskuterer, men i dagens anledning er stemningen en anden.

”Du er jo en af de kulturordførere, der ved allermest om museerne,” indleder Nils M. Jensen, der er direktør i brancheorganisationen for danske museer, ODM.

Ved siden af ham sidder Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen og ODM-formand Flemming Just i lænestole og drikker kaffe af fine porcelænskopper.

”Tak for rosen,” siger Alex Ahrendtsen.

”Ja, vi er sikkert uenige med dig på mange punkter, men jeg sætter pris på politikere, der har indsigt i museumsområdet.”

En revolution af museumsstøtten
I foråret lagde Alex Ahrendtsen op til "en revolution af støtteordningen" til de statsanerkendte museer, som ifølge politikeren er alt for fastlåst og historisk betinget. Helt konkret ytrede han ønske om at styrke de natur- og kulturhistoriske museer på bekostning af kunstmuseerne.

Det er ligeledes kulturministerens klare ambition at gennemføre en omfordeling af museumsstøtten, hvorfor hun har oprettet to arbejdsgrupper, der skal undersøge, hvilke kriterier der kan komme i spil til en ny støtteordning.

Resultaterne fra arbejdsgrupperne ventes først at være klar ved årsskiftet.

”Vi skal nok få råbt ad hinanden til foråret, når politikerne skal til at forhandle. Men indtil da kan vi lige så godt udnytte tiden til at lytte på hinanden,” siger Nils M. Jensen.

Snak med skuldrene nede
Brancheorganisationen har derfor indrettet sig i en carport på Gasværksvej i Nykøbing Mors ikke langt fra Kulturmødet Mors’ epicenter. Under hele mødet vil ODM løbende have en lang række af folketingets kulturordførere til det, de selv kalder for en garage-samtale.

”Vi har brug for at have en samtale med de politikere, der næste år skal forhandle museernes fremtid, og her mener vi, at det er en god idé, at tage snakken med skuldrene nede,” siger Nils M. Jensen.

Organisationen Danske Museer anerkender selv, at støtteordningen er historisk betinget, hvorfor der er en fordel i at nytænke det. Udfordringen bliver, hvordan en ny støtteordning kan udformes mest hensigtsmæssigt.

Bureaukratisk lagkagemodel
Alex Ahrendtsen taler selv for, at der skal gives bonusser via en lagkagemodel.

”Museer der ligger geografisk langt ude kan få et grundtilskud. Dernæst kan en kulturarvsforpligtelse eller en forskningsforpligtelse kvitteres med ekstra tilskud,” siger Alex Ahrendtsen.

”Men bliver det ikke alt for bureaukratisk? Hvordan pokker i luften skal vi gøre det, uden at vi skal til at ansætte djøffere til at varetage denne her registreringspraksis?,” returnerer Nils Jensen.

”Jeg ved jo ikke, om det er den rigtige model. Har I en bedre idé, må I hjertens gerne hjælpe mig,” siger Alex Ahrendtsen.

Sandheden er meget vel, at Organisationen Danske Museer har svært ved selv at komme med et bud. Som paraplyorganisation for 95 statsanerkendte museer – både dem i byerne og på land, der beskæftiger sig både med kunst, naturhistorie og kulturhistorie – er det svært at tale med en klar og entydig stemme.

Publikum med store interessekonflikter
Ved flere lejligheder under samtalen bliver ordet givet til publikum, hvoraf en stor andel udgør ODM’s medlemmer. Og her er interessekonflikterne til at tage og føle på.

”Et helt objektivt kriterium kunne jo være det antal af borgere, man som museum betjente. Så er man da ude over al det bureaukrati,” siger Lars Nørbach, der er direktør ved Nordjyllands Historiske Museum.

Han påpeger, at statsstøtten til museerne i Region Nordjylland med dets 300.000 borgere udgør beskedne 43 kroner pr. borger, mens borgerne i Region Midtjylland og Hovedstaden får omkring 80 kroner.

”Hvorfor udligner vi ikke bare statens tilskud i forhold til borgere i de forskellige regioner?” spørger han.

Men inden Alex Ahrendtsen kunne nå at svare, kom en ny museumsdirektør på banen.

”Hvad så med de landsdækkende museer? Vi betjener 5 millioner borgere. Hvad skal vi så have?” lød det fra Britta Andersen, museumsdirektør ved Gammel Estrup.

”Ja, der kan I jo bare se!” siger Alex Ahrendtsen. ”Vi kommer aldrig til at lave et millimeterretfærdigt system, men jeg tror stadig på, at det kan blive bedre.”

Valgkreds farver politikere
Ved kaffebordet er der også enighed om, at interessekonflikten også eksisterer på Christiansborg.

"Museumsdirektørerne ringer til de lokalt valgte folketingsmedlemmer, hvis de frygter at miste tilskud. Så selv internt i partierne er der utroligt mange interesser på spil. Det er derfor, vi har brug for, at I kommer på banen," siger Alex Ahrendtsen, der dog er mere optimistisk end nogensinde før.

"Nu har jeg forsøgt at tale denne her sag for tre forskellige kulturministre. Det var op ad bakke med Bertel Haarder (V) eller Marianne Jelved (R). Men nu har vi faktisk en minister, der vil give det et forsøg."

ODM-direktør: Glad for jeg ikke er politiker
ODM har efterfølgende en lang række kulturpolitikere og museumsdirektører til kaffe, og da den sidste slurk er taget, konkluderer ODM-direktør Nils Jensen.

"Alle politikere, vi havde på besøg, betoner, at det er en ekstrem kompleks problemstilling. Vi fik en forståelse af kompleksiteten fra begge sider, og jeg skal gerne sige, at jeg er glad for, at jeg ikke skal sidde som politiker i sidste ende og afgøre, hvordan det her kan skrues sammen," siger Nils Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

Flemming Just

Formand, Nationalpark Vadehavet, Museumsdirektør, Sydvestjyske Museer, adjungeret professor, Syddansk Universitet
cand.mag. i historie og dansk (Aarhus Uni. 1982), dr.phil. (Aarhus Uni. 1992)

Nils M. Jensen

Direktør, Organisationen Danske Museer
cand.phil. i forhist. arkæologi (Aarhus Uni. 1987), diplomjournalist (DJH 1996), offentlig ledelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2008)

0:000:00