Rindal spøger fortsat i kulturpolitikken

RINDAL: En ny forestilling på Mungo Park Kolding sætter fokus på lagerforvalteren Peter Rindal, der vendte op og ned på dansk kulturpolitik. Selvom der er gået næsten 50 år, er han fortsat relevant, lyder det fra både forestillingens bagmand og politikerne på Christiansborg.
Jesper Riefensthal spiller Peter Rindal i Mungo Park Koldings nye forestilling om lagerforvalteren, der stadigvæk præger dansk kulturpolitik.
Jesper Riefensthal spiller Peter Rindal i Mungo Park Koldings nye forestilling om lagerforvalteren, der stadigvæk præger dansk kulturpolitik.Foto: Palle Peter Skov
Per Bang Thomsen

De kulturradikale københavnere sidder stadigvæk tungt på kulturmiljøet og styrer debatten og hele meningsdannelsen. Dog har man med det seneste forlig fjernet de livslange ydelser til enkerne, så en lille sejr kan Rindal notere sig.

Alex Ahrendtsen (DF)
Kulturordfører
Det var nok de færreste, der havde regnet med, at det var en jysk lagerforvalter, som skulle komme til at sætte et af de mest markante fingeraftryk på dansk kulturpolitik nogensinde.

Men det var lige præcis det, der skete, da Peter Rindal fra Kolding Hørfabrik i 1965 drog afsted til Kulturministeriet med to mål:

At gøre oprør mod Statens Kunstfond og ikke mindst de arbejdsstipendier og livsvarige ydelser, som staten var begyndt at uddele. Og protestere over kultureliten, som lavede ubrugelig og grim moderne kunst for danskernes skattekroner.

"Han var drengen i Kejserens Nye Klæder, der sagde fra over for hele kultureliten, og som derved fik sat ord på meget af det, som mange danskere tænkte. Men det er også historien om en mand, der sagde nej over for den store socialdemokratiske velfærdsstat, hvor kulturstøtten var dråben, der fik bægeret til at flyde over for Peter Rindal og hans støtter," siger Lasse Bo Handberg, direktør for teatret Mungo Park Kolding, som den 10. oktober har premiere på forestillingen om det berømte bysbarn - "Rindal".

0:000:00