TV 2 overgår DR1 på antal nyhedstimer

PUBLIC SERVICE: Mængden af nyhedsudsendelser på TV 2's hovedkanal er de seneste år steget massivt, viser ny redegørelse. "Moderne mennesker mangler ikke nyheder," siger DR-direktør Ulrik Haagerup.

Foto: Claus Fisker/Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

På en almindelig hverdag sender TV 2 nyheder klokken 6:00, 12:00, 17:00, 18:00, 19:00 og 22:00. Til sammenligning har DR1 ingen nyheder før klokken 17:50.

DR1 er hovedkanalen, og DR’s stærkeste brand med flest seere. Så det burde være DR1, der havde hovedvægten på nyhedssiden, i stedet for at der altid skal henvises til DR2

Morten Marinus (DF)
Medieordfører

Ifølge den seneste public service-redegørelse, som Altinget er kommet i besiddelse af, sendte TV 2's hovedkanal over tre gange så mange timers nyhedsudsendelse som DR1 i 2016.

Og det er særligt over de seneste par år, at TV 2 har valgt at prioritere mængden af nyhedsudsendelser, som siden 2014 er steget med 44,9 procent.

Indgangsdør for nye seere
”Nyhederne er blevet en meget større del af TV 2’s indholdsunivers. Vi ved, at når vi lægger en nyhedsudsendelse på det rigtige tidspunkt, så fungerer den som en indgangsdør for nye seere. Det er stadig noget, seerne navigerer efter,” siger Mikkel Hertz, der er nyhedsdirektør på TV 2.

Ifølge TV 2’s public service-tilladelse skal nyhedsudsendelser være ”en væsentlig del af sendefladen på TV 2,” mens der ”dagligt skal sendes mindst én hovednyhedsudsendelse i den bedste sendetid.” Men i modsætning til DR’s public service-kontrakt er der ingen konkrete krav til antallet af nyhedstimer på TV 2.

”Vi gør det ikke, fordi vi skal, men fordi vi vil, da det er med til at differentiere TV 2 fra de øvrige kommercielle kanaler,” siger Mikkel Hertz.

 

(ARTIKLEN FORTSÆTTER UNDER GRAFEN)

DR: En klar prioritering
Danmarks Radio opfylder også deres public service-forpligtelse, selvom de kun bragte 338 timers nyheder mod TV 2’s 1039 timer i 2016.

Men det er en klar prioritering, mener DR’s nyhedsdirektør Ulrik Haagerup. Han mener nemlig ikke, at det er nødvendigt at bringe nyhedsudsendelser på tv om formiddagen og peger på hensynet til folks ændrede medievaner.

”Moderne mennesker mangler ikke nyheder på tv. Hvis man vil vide, hvad der er sket, er det første, man gør, ikke at lede efter et fjernsyn. I stedet griber man ned i lommen efter telefonen og bliver opdateret. Og det kan man gøre på dr.dk eller vores nyhedsapp,” siger Ulrik Haagerup.

TV-Avisen rydder op i virvaret
I stedet bruger man DR1’s store tv-avis 21:30 til at rydde op i dagens virvar af nyheder, forklarer han.

”Der er ingen, der ser TV-Avisen for at vide, hvad der er sket. Det er for at vide, hvad der var det vigtige, og hvilken betydning det vil få. Og jeg kan bare konstatere, at TV-Avisen er populær i forhold til seertal,” siger Ulrik Haagerup.

I perioden fra 2013 til 2016 havde DR2 det daglige nyhedsprogram "DR2 Morgen", der sendte to timers nyheder i alle hverdage. Dets lave seerantal var årsag til, at man lukkede programmet og i stedet satsede på et breaking news-beredskab.

Ulrik Haagerup finder det derfor ikke væsentligt, hvor mange timers nyheder der bliver sendt, men hæfter sig i stedet ved befolkningens tillid til DR’s nyhedsdækning.

”83 procent af danskerne svarer, at de opfatter TV-Avisen som den mest troværdige nyhedskilde. Det er langt vigtigere for mig end spørgsmålet om, hvor mange timer vi sender nyheder,” siger Ulrik Haagerup.

Politisk ønske om nyhedsfokus
Den seneste tid har regeringen og Dansk Folkeparti åbnet op for at skære 25 procent i Danmarks Radios budget. Her har et politisk ønske særligt lydt på, at DR skal skærpe fokusset på nyhedsområdet.

Den nuværende public service-kontrakt for DR stiller et krav om, at DR sender minimum 560 timers nyhedsudsendelser årligt mellem klokken 17 og klokken 24. Derimod stilles der ikke krav til, hvilken kanal nyhederne skal sendes på, hvorfor DR alligevel lever op til forpligtelsen.

Morten Marinus, medieordfører for Dansk Folkeparti, siger, at DR er "i deres gode ret til at skubbe programmerne mellem deres kanaler", men han så gerne, at DR1 havde mere nyhedsstof.

”Man kunne godt få den mistanke, at DR helst vil bruge DR1 til at være en underholdningskanal, mens de skubber det mere public service-rettede indhold over på DR2. Det, synes jeg selvfølgelig, er ærgerligt, hvis det er det, der er bevæggrunden,” siger han og forklarer videre:

"DR1 er hovedkanalen og DR’s stærkeste brand med flest seere. Så det burde være DR1, der havde hovedvægten på nyhedssiden, i stedet for at der altid skal henvises til DR2,” siger Morten Marinus (DF), som til gengæld glæder sig over, at TV 2 har øget mængden af nyheder på deres hovedkanal.

Med NEWS i ryggen
Ifølge medieprofessor Frands Mortensen har TV 2 i mange år arbejdet for at profilere sig på nyhederne.

"Da man under Anders Fogh Rasmussen første gang overvejede at privatisere TV 2, var politikernes absolutte krav, at nyhederne skulle stå meget stærkt. Siden har TV 2 som selvstændig organisation produceret nyheder, mens næsten alt andet er hentet udefra. Så hver gang, de har villet vokse, måtte de gøre det på nyhedsgenren," siger Frands Mortensen.

I 2006 lancerede man Danmarks første 24-timers nyhedskanal, TV 2 NEWS, som også i dag spiller en rolle i hovedkanalens nyhedsdækning.

"TV 2 har i dag den fordel, fordi NEWS er med til at finansiere antallet af ansatte nyhedsjournalister og værter. Hovedkanalen kan trække på en stærkt bemandet redaktion, fordi de hjælper hinanden på kryds og tværs," siger Frands Mortensen og understreger, at nyheder er "langt dyrere at producere" end aktualitetsprogrammer, som for eksempel Presselogen (NEWS) og Debatten (DR2).

"Hvis politikerne vil have, at DR skal være stærkere på nyhedsområdet, bliver de nødt til at sikre, at der er penge til det. Lige nu har DR ikke mulighed for at konkurrere med TV 2 på nyhedsfronten," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frands Mortensen

Professor emeritus, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet, dr.phil.
mag.art. i nyere dansk sprog (Aarhus Uni. 1971), dr.phil. (Aarhus Uni. 2021)

Mikkel Hertz

Fhv. nyhedsdirektør, TV 2
journalist (DJH. 1983)

Ulrik Haagerup

Direktør, Constructive Institute, fhv. nyhedsdirektør, DR, fhv. chefredaktør, Jyllands-Posten, medlem af regeringens medieansvarsudvalg.
Stanford MBA-program (Stanford Uni., USA 1993), journalist (DJH 1986)

0:000:00