Debat

V: Dukkepartiet er misbrug af kunststøtten

DEBAT: Det er fuldstændig uacceptabelt, at Statens Kunstfond igen har valgt at støtte Dukkepartiet økonomisk. Partiet er en del af det politiske system og skal derfor ikke have kunststøtte, skriver Michael Aastrup Jensen (V).

Det er fuldstændig uacceptabelt, at Dukkepartiet igen har modtaget støtte fra Kunstfonden, skriver Michael Aastrup Jensen (V). 
Det er fuldstændig uacceptabelt, at Dukkepartiet igen har modtaget støtte fra Kunstfonden, skriver Michael Aastrup Jensen (V). Foto: Pressebillede
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Aastrup Jensen (V)
Kulturordfører 

Hvis ikke Statens Kunstfond kan se det problematiske i støtten til Dukkepartiet, så er der ikke andet for, end at vi må se på det opdrag, kunstfonden har fået.

Historien om Dukkepartiets mange vælgertilslutninger viste sig at være en and. Men alligevel er historien om Dukkepartiet og opstillingen til Folketinget vigtig, for den rejser en debat om Statens Kunstfonds dømmekraft.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Kunst må gerne være politiserende, men kunsten skal ikke være en aktiv del af det politiske system. Hvis man stiller op til Folketinget, så er man en del af det politiske system og ikke længere et kunstværk. Den sondring burde være soleklar.

Det er som bekendt ikke første gang, at der rejses kritik af kunststøtten til Dukkepartiet. Alligevel vælger Statens Kunstfond at give yderligere 200.000 kroner i støtte, således at den samlede støtte er på 500.000 kroner. Udover at støtten ligger langt udenfor, hvad der burde gives tilskud til, så betyder det jo også, at unge seriøse kunstnere går glip af et tilskud, som måske kunne være med til at sætte karrieren i gang.

Vi skal værne om demokratiet  
Med en slet skjult hentydning til, at jeg skulle være en snæversynet rindalist, så dækker Statens Kunstfond sig ind med, at ”teater foregår ude på andre arenaer”.

Jo, tak – det er jeg godt klar over, men vores demokrati skal ikke være en del af en happening. Uden at skulle lyde alt for hellig, så er det ikke mere end et år siden, at folk satte livet på spil i Ukraine for retten til demokrati og frie valg. Vi skal derfor værne om vores demokrati og ikke blot latterliggøre det for offentlige midler.

I det hele taget er det jo en meget magelig måde at være provo-kunstner på. Ikke nok med at kunstnergruppen har fået et tilskud på en halv million kroner, så har Dukkepartiet også engageret et professionelt kommunikationsfirma til at hjælpe projektet på vej.

Det fortæller lidt om, at budskabet ikke er specielt interessant, hvis ikke happeningen i sig selv giver omtale, og man derfor er nødt til at hyre hjælp udefra. Da Bjørn Nørgaard i sin tid slagtede en hest, så havde han et budskab, der var så stærkt, at det ikke var nødvendigt med et reklamebureau eller en spindoktor – i øvrigt fandtes den slags heller ikke i 1970.

Det er ikke fordi, at jeg skal opfordre Dukkepartiet til at slagte en hest på Christiansborg Slotsplads, men kunstnerne bagved burde overveje en ekstra gang, om deres projekt egentlig er særligt godt? Og om det er rimeligt, at skatteyderne skal betale for det?

Ændring af støttesystemet?
Rent faktisk, så bidrager Dukkepartiet netop til det stik modsatte af det, de påstår, de vil sætte sig op imod. Personerne bag Dukkepartiet er med til at underminere tilliden til de politiske partier og bidrager til mere politikerlede. Det, synes jeg ærligt talt, er trist.

Men at det så også sker for offentlige midler, det er fuldstændigt uacceptabelt.

Vi har en god ordning, hvor vi som politikere udstikker rammerne for kunststøtten, men hvis ikke Statens Kunstfond kan se det problematiske i støtten til Dukkepartiet, så er der ikke andet for, end at vi må se på det opdrag, kunstfonden har fået.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00