Amerikanerne hædrer Flemming Rose

Jyllands-Postens tidligere kultur- og udlandsredaktør, Flemming Rose, er blevet tildelt Milton Friedman prisen. Den går til mennesker, der har gjort en bemærkelsesværdig indsats for at fremme friheden.

Line Jenvall

Flemming Rose er blevet udpeget som årets modtager af den amerikanske Milton Friedman pris, der hver andet år bliver uddelt til en person, der har ydet et betydeligt bidrag til at fremme den personlige frihed.

Det skriver Jyllands-Posten, hvor Flemming Rose er tidligere kultur- og udlandsredaktør og gjorde sig bemærket i forbindelse med Muhammed-tegningerne tilbage i 2005.

Siden da har Flemming Rose været en markant skikkelse i debatten om ytringsfrihed, blandt andet med flere bøger om truslerne mod ytringsfriheden, og siden årsskiftet har han været debattør på fuld tid.

Prisen, som han skal tage i mod ved en prisuddeling i New York 25. maj, er uddelt af tænketanken Cato Institute, og med den følger knapt 1,6 millioner danske kroner. Som navnet antyder, er den knyttet til nobelprisvinderen i økonomi fra 1976, Milton Friedman.

"De af os, der var så heldige at vokse op i frie samfund, har en tendens til at undervurdere vigtigheden af frihed. Vi har en tendens til at tage det for givet. Det har gjort os i Vesten mere selvtilfredse, så det er ekstremt vigtigt at have en pris, der understreger friheden," lød det fra hans side om prisen, da den blev indstiftet i 2001.

Den anerkendelse, som prisen rummer, tilfalder dog ifølge Flemming Rose ikke blot ham, men alle dem der har været med til at forsvare og forklare Muhammed-tegningerne. Og det bliver æren ikke mindre af.

"Det er en ære af de sjældne at modtage en pris, der bærer Milton Friedmans navn. Det bliver ikke meget større, og det kommer som en stor overraskelse. Jeg er stolt og ydmyg over at havne i selskab med frihedsikoner som den iranske systemkritiker Akbar Ganji, der tilbragte flere år bag tremmer for sit demokratiforsvar, og de polske og estiske reformarkitekter, som lagde fundamentet til frie markeder bag det forsvundne Jerntæppe og endelig Hernando de Soto, der bedre end nogen har dokumenteret værdien af den private ejendomsret som frihedens fundament, ikke mindst i fattige samfund," siger Flemming Rose ifølge Jyllands-Posten i en kommentar til hæderen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00