Fotoreportage: Det skjulte Christiansborg

FOTOREPORTAGE: Fra de hemmelige gange under jorden til de store loftsrum er Borgen spækket med Danmarkshistorie. Det gamle slot er ikke kun politik, men også en livlig arbejdsplads for mere end 1.000 mennesker. Her er et brandvæsen, egen frisørforretning, kokke i kælderen og en karateklub. Der er også plads til 12 heste. Og en hund.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Ole Nikolaj Møbjerg ToftRasmus Flindt

FORMANDEN: Gravhunden Rikke og Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), slapper af i formandslejligheden på Christiansborg mellem møderne i salen.

Fakta
Altingets fotograf  Rasmus Flindt Pedersen har besøgt Christiansborg og fået adgang til en lang række steder, hvor offentligheden og pressen normalt ikke kommer.

Det er der blevet denne store fotoreportage ud af.

ÅNDEHULLET: Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) forbereder sig i Ministerværelset. Det lille lokale er forbeholdt ministrene, inden eller efter de har været i aktion i Folketingssalen ved siden af.

Altinget: magasinNy udgave af
Altinget: magasin, hvor du kan læse flere portrætter, interviews og
baggrundsartikler om dansk politik.Læs hele magasinet her
Altinget: magasin
Ny udgave af Altinget: magasin, hvor du kan læse flere portrætter, interviews og baggrundsartikler om dansk politik.

Læs hele magasinet her

Foto:

Fakta
Christiansborg Slot

Christiansborg Slot har en
mere end 800 år lang historie som rigets magtcentrum.

Slottet rummer flere
institutioner:
Folketinget, Statsministeriet, Højesteret og de Kongelige Repræsentationslokaler.

Folketinget har mødtes på Christiansborg siden Grundloven i 1849.

Det nuværende Christiansborg Slot er indviet i 1928.

Men slottets historie strækker sig tilbage til middelalderen.

Det første Christiansborg Slot blev bygget i 1735-45, hvor middelalderens Københavns Slot lå. Det første Christiansborg brændte i 1794.

Det andet Christiansborg stod færdigt 1828 under Frederik 6., men også det brændte, i 1884.

Det tredje Christiansborg blev opført 1907-28.

HVILESTED: I Læsesalen kan folketingsmedlemmerne hvile hovedet og stemmebåndene i de ofte langstrakte lovbehandlinger i salen.

 

UPOLITISKE SLAGSMÅL: På 3. sal holdes pulsen høj hos de folketingsmedlemmer og medarbejdere, der er en del af Christiansborgs karateklub.

SMUKKESERING: Enhedslistens Maria Gjerding får sat lokkerne. I 20 år har folketingsmedlemmer kunnet blive klippet og stylet af Folketingets frisør, Pari Khadem. Mod betaling – naturligvis.

NYT STOF: På et slot med over 1.000 lokaler er der konstant antikke møbler med tyndslidt betræk. Møbelpolstrer Kristine Green og tre kolleger giver Borgens mange stole og sofaer nyt liv med frisk betræk, fyld og spændstige fjedre. Samtidig har de ansvaret for Christiansborgs tusindvis af gardiner og gulvtæpper.

MODELLERNE: Efter at have ligget i omkring 100 års glemsel og støv på loftet er man nu begyndt at gøre klar til at udstille de imponerende modeller af slottet, der blev lavet op til det egentlige byggeri. Offentligheden ventes at få adgang til udstillingen i 2017.

SNAPSTINGET UNDER JORDEN: Dybt nede i Christiansborgs kælder arbejder 10 kokke og hjælpere med at lave mad til de omkring 500 mennesker, der dagligt spiser i Folketinget.

BRAND: Christiansborg og de omgivende bygninger har en kedelig tradition for at blive ødelagt af brande. 17 af Folketingets betjente er klar til at springe i røgdykkerdragterne, hvis det sker igen. Overvagtmester Kim Christian Nielsen er en af dem.

HEMMELIG UDGANG: Struense-tunnelen er efter sigende brugt af modstandsfolk under 2. Verdenskrig og af den gale konge Christian den 7. Tunnelen er i dag delvist brudt sammen, men gik oprindeligt under kanalen foran Christiansborg og ind til Gammel Strand overfor.

When the shit hits the fan: Fem meter under Christiansborg ligger en beskyttelsesbunker, hvor op til 100 af rigets nøglepersoner kunne opholde sig i længere tid i tilfælde af krig og katastrofer. Førerbunkeren – som den populært kaldes – er ikke længere en del af beredskabet.

HESTENE: Formentlig det eneste sted i verden. Men en del af folketingsmedlemmerne på Christiansborgs ridebanefløj sidder lige over hestestalden, hvor kongehusets heste har holdt til siden 1747.

 

 

VÆGGENE: Malerierne og udsmykningen på Christiansborg rummer stribevis af kunsthistoriske perler med alt fra Skagen-malere til kæmpe malerier af rigets skæbnestunder. Christiansborgs Vandrehal er udsmykket med en 268 meter lang malet frise. Den er lavet af billedkunstneren Rasmus Larsen - også kaldet den onde maler - for næsten 100 år siden. Rundt på friserne har Rasmus Larsen malet ironiske kommentarer om politikeres gøren og laden.

INDELUKKET: Tagterasserne på Christiansborg er nogle af de få steder, hvor politikere og medarbejdere kan få frisk luft - eller ryge.

Alle fotos er taget af Rasmus Flindt Pedersen/Altinget

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00