Militærchef: Kolde ordrer er ikke min stil

KARRIERE: Brigadegeneral Anders Mærkedahl Pedersen foretrækker at lede med dialog frem for befalinger. Og det er uanset, om han står over for soldater i Afghanistan eller civile i Ballerup.

Foto: Jan Grarup
Sine Riis Lund

De færreste forventer at blive mødt med ord som tillid, dialog og fælles for­­­ståelse, når de skal tale ledelse med en højtrangeret militærmand.

Det er ikke desto mindre bløde værdier som disse, brigadegeneral Anders Mærkedahl Pedersen lægger særligt tryk på, når han fortæller om sin ledelsesstil. Han er tidligere chef for 544 soldater i Helmand-provinsen i Afghanistan og fungerer nu som stabschef for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

"Kolde ordrer er bare ikke min stil," siger Anders Mærkedahl Pedersen og uddyber:

"Jeg er klart den kommunikerende type, og det er, fordi jeg har en tyrkertro på, at de bløde værdier, trivsel og det at få skabt en fælles forståelse er helt centralt, hvis vi skal få bedre resultater."

Fakta
Tjenesteforløb
2017: Stabschef i Forsvars­ministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

2013-2017: Chef i Kapacitets­ansvarlig Land (KALA) og en koordinationsafdeling herunder i Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse

2013: Chef for ISAF hold 15 i Afghanistan

2010-2013: Bataljonschef for Panserinfanteribataljon/Den Kongelige Livgarde

2008-2010: Adjudant hos Forsvarschefen

2007-2008: Todelt cheffunktion i ‘Task Force Helmand’, ISAF hold 4 i Afghanistan

2001-2007: Lærer i taktik ved henholdsvis Forsvarsakademiet og Hærens Officersskole samt sagsbehandler i Struktursekt­ionen i Forsvarskommandoen

1988-2001: Blandt andet næstkommanderende i en række kompagnier, delingsfører i en kampvognseskadron samt operations- og efterretningsofficer i en bataljonsstab

I styrelsen er han chef for cirka 1100 ansatte og ansvarlig for et budget på gennemsnitligt seks til syv milliarder kroner.

Dialog fremmer forståelsen
For Anders Mærkedahl Peder­sen er en god chef ikke en, der tager raske beslut­ninger, men en, som evner at realisere beslutningerne­. 

Ny udgave af Altinget: magasin Sommerudgaven af Altinget: magasin udkommer onsdag med analyser, portrætter og baggrund. LÆS HELE MAGASINET HER
Ny udgave af Altinget: magasin 

Sommerudgaven af Altinget: magasin udkommer onsdag med analyser, portrætter og baggrund. 

LÆS HELE MAGASINET HER
Foto:

"Det er pærelet at tage en be­­slut­­ning, men sindssygt svært at få det til at ske," som stabschefen formu­lerer det.

Den letteste vej til det er en konstruktiv dialog med cheferne og medarbejderne under ham, mener han.

"Når man taler med dem, som beslutningerne går ud over, så oplever jeg både, at man får kvalificeret sine beslutninger, og at man opnår en anden accept af dem, uanset hvad man i sidste ende måtte beslutte."

Det handler om at få medarbej­­der­ne til at forstå, hvad der fo­regår, og hvad hen­sig­ten med en beslutning er.

Og det gælder, uanset om medarbejderne er iklædt militærtøj på en mark i Afghanistan eller skjorte og jeans i en kontorbygning i Ballerup, hvor styrelsen ligger.

En lovende topleder
Så er det klart, at der er undtagelser, hvor der ikke er tid til at forklare. Som når kuglerne på kamppladsen fyger rundt om soldaterne, og det er tid til at skifte stilling og passivisere fjenden.

"Men det er jo, fordi vi har trænet, trænet og trænet, så i disse situationer stoler vi også på, at når chefen siger, at vi skal løbe til højre, så er der tænkt over, at det er den bedste løsning, i forhold til hvor vi er nu," siger Anders Mærkedahl Pedersen.

Den dialogsøgende stil må fungere for stabschefen. For han en af 18 statslige ledere, der er blevet udvalgt til at deltage i det nyeste udviklingsforløb for ledere i centraladministrationen, der udviser stort potentiale til i fremtiden at besidde topposter som styrelsesdirektør eller departementschef.

Ledelsesværdier under pres
Anders Mærkedahl Pedersen har været på sin nuværende arbejdsplads siden 2013. Styrelsen er ansvarlig for at anskaffe og vedligeholde udstyr til Forsvarets operationer lige fra kampvogne og skibe til støvler og feltrationer.

Netop i disse år er hæren ved at blive moderniseret, inden indkøb af nye kampfly forventes at støvsuge budgetterne. Det kan mærkes i Anders Mærkedahl Pedersens kalender.

Arbejdsugerne lander ofte på op mod 60-70 arbejdstimer, og stolen på stabschefens kontor har i perioder stået næsten urørt, fordi han farede fra møde til møde.

Det har sat hans ledelsesværdier med dialog og tilstedeværelse under pres.

"Det er ikke et godt signal at sende mails hver aften mellem 22 og 24, og man er heller ikke nødvendigvis klog og effektiv på det tidspunkt. Så jeg forsøger at køre et system, der går ud på at tage magten over min egen tid tilbage, men det er faktisk ubegribeligt svært," siger han.

Målet med indsatsen er blandt andet at stå mere til rådighed for sine chefer. Som et lavpraktisk tiltag har han derfor taget to timer ud hver tirsdag og torsdag formiddag, hvor han ikke kan bookes til møder. I stedet sidder han på sin stol og tager imod cheferne til korte drøftelser på sit kontor.

Den politiske virkelighed
Men der bliver altså også plads til at deltage i statens udviklingsprogram for lovende topledere, og det er en tid, der er givet godt ud, mener Anders Mærkedahl Pedersen.

Med sin militære karriere bag sig og titler som brigadegeneral, oberst og bataljonschef på cv’et adskiller Anders Mærkedahl Pedersen sig markant fra de øvrige deltagere.

Og stabschefen håber særligt at fintune sin forståelse af den politiske del i embedsmandsarbejdet.

Det skyldes ikke mindst en konkret episode otte år tilbage.

Her oplevede han på nærmeste hold den opsigtsvækkende Jægerbogssag, som i 2009 kostede daværende forsvarschef Tim Sloth Jørgensen sin stilling.

"Var det en film, så havde man sagt, at det var et dårligt plot, fordi det her sker ikke i virkeligheden. Men det gjorde det jo," siger Anders Mærkedahl Pedersen.

Humbug og råddenskab
Forsvaret forsøgte forgæves at stoppe offentliggørelsen af tidligere jægersoldat Thomas Rathsacks bog, men en arabisk oversættelse var i stedet medvirkende til, at to officerer blev dømt skyldige for forseelser i forløbet.

Anders Mærkedahl Pedersen var dengang adjudant for Tim Sloth Jørgensen og oplevede, hvor omkostningstungt forløbet var både for individer, men også for troværdigheden mellem politikere og institutioner.

"Det var en på alle måder voldsom oplevelse. Ja, der blev begået fejl, men pludselig var det lig med, at der var råddenskab i Forsvarskommandoen. Jeg var der jo selv, og jeg oplevede bare slet ikke, at det var en flok officerer, der ville lave svindel og humbug," fortæller han.

For Anders Mærkedahl Pedersen har oplevelsen været en vigtig lektie om så vidt muligt at have styr på detaljerne og begrænse selv det, som i begyndelsen kan synes som mindre fejl.

"Vi er simpelthen nødt til at have orden i pudsekassen, fordi vi kan ikke leve med, at fejl oven på fejl bliver aggregeret til pludselig at være systemfejl. Og det gør vi ved at erkende fejl og gøre noget ved det," siger Anders Mærkedahl Pedersen.

 

Altinget: embedsværk interviewer løben­de deltagere i statens udviklingsprogram for ledere med potentiale til at blive top­ledere såsom styrelsesdirektører og de­par­tementschefer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00