Miljølempelser har præget Kjers første 100 dage

STATUS: Tirsdag har Eva Kjer Hansen (V) været miljøminister i 100 dage. Det har været en travl periode, hvor en række miljøregler er blevet lempet for at skabe vækst. Ministeren og aktører gør status.

Tirsdag er det 100 dage siden, at Eva Kjer Hansen (V) overtog ansvaret for miljøpolitikken fra Kirsten Brosbøl (S). 
Tirsdag er det 100 dage siden, at Eva Kjer Hansen (V) overtog ansvaret for miljøpolitikken fra Kirsten Brosbøl (S). Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Hjalte T. H. Kragesteen

Tirsdag er det 100 dage siden, Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede sin nye regering, hvor Eva Kjer Hansen (V) som bekendt blev ny miljø- og fødevareminister.

Og siden da har hun ikke ligget på den lade side. Altinget har således optalt intet mindre end 23 markeringer fra den nye minister, der relaterer sig til miljøområdet.

Der er selvfølgelig de store strukturelle omvæltninger de seneste måneder – i første omgang, hvor Miljøministeriet og Fødevareministeriet blev lagt sammen. Og i sidste uge kunne Eva Kjer Hansen konstatere, at hendes ressort bidrager markant til at flytte medarbejdere fra hovedstaden til provinsen. 666 arbejdspladser fra blandt andet NaturErhvervsstyrelsen, Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen skal således flytte ud af København.

Politisk har de første 100 dage stået i lempelsernes tegn. Udmeldinger om færre miljøgodkendelser, lempeligere administration af strandbeskyttelseslinjen, nej til §3-forbud, væk med obligatoriske randzoner og mere gødning på markerne er blandt de mest markante, som Eva Kjer Hansen har stået i spidsen for (se flere i faktaboks).

Med finansloven blev der i øvrigt skåret ned på Naturplan Danmark, men til gengæld blev der sat 150 millioner til side til målrettede indsatser for vandmiljøet.

Det er lidt sværere at få øje på konkrete grønne tiltag end tiltag, der trækker i den modsatte retning. Det mest konkrete er, at ministeren har afsat 88 millioner kroner til at beskytte sjældne arter. Eva Kjer Hansen meddelte dog i august, at hun i det nye år vil lave en naturpakke med fokus på urørt skov. Og så prioriterede ministeren at tage en tur til New York for i FN-regi at tale om nye globale bæredygtighedsmål, som blandt andet handler om biodiversitet.

Ministeren selv betegner de første 100 dage som en travl periode, hvor det grønne er gledet i baggrunden til fordel for erhvervslivet.

”Det er lykkedes at tage rigtigt mange initiativer. Og det er jo tydeligt, at vores dagsorden har været at skabe mere vækst og mere beskæftigelse. Det har handlet om, at vores produktion skal sikre grundlaget for vores velfærdssamfund,” siger miljøminister Eva Kjer Hansen (V). 

Hun peger på, at vækst har været regeringens politik som helhed, og at hun selv særligt har bidraget ved at have fokus på landbruget. Hun nævner også fokus på overimplementering, og at strandbeskyttelsens skal lempes, som nogle af hendes positive udmeldinger.

Nye boller på suppen
Så der har været klart fokus på at lempe miljøregler frem for initiativer, der beskytter natur og miljø, lyder det. Og til dem, der skulle ønske mere i den retning, må man væbne sig med tålmodighed:

”Jeg har meldt ud fra starten, at min hovedopgave er at gennemføre en fødevare- og landbrugspakke. Og den, regner jeg med, er på plads ved udgangen af året,” siger Eva Kjer Hansen og fortsætter:

”Den store politiske pakke i forhold til natur kommer først i 2016.”

Men hvis du vil en ambitiøs naturpakke med urørt skov, burde der så ikke være sat penge af på finansloven?

”Jeg synes, man skal se på den indholdsmæssige ramme frem for den økonomiske ramme. Vi har også en finanslov, der skal hænge sammen, og dér må jeg også tage min del af ansvaret,” siger Eva Kjer Hansen.

Hun mener, at de grønne organisationer må vænne sig til nye boller på suppen:

”Ligesom landbruget ikke får lov til at hindre miljøindsatser, så får miljøorganisationerne heller ikke lov til at hindre fødevareproduktionen i Danmark. De to ting skal gå hånd i hånd,” siger Eva Kjer Hansen.

Hun nævner dog, at naturen har fået tilført 88 millioner kroner til at beskytte sjældne arter.

Et tilbageslag for naturen
Selvom Eva Kjer Hansen er minister for både fødevareområdet og miljøområdet, så savner DOF fortsat, at hun tager kasketten på som miljøminister. Formand Egon Østergaard mener ikke, at der indtil videre er én eneste positiv ting at pege på.

”Man kan roligt kalde de første 100 dage for et tilbageslag for naturen. Vi mangler i den grad at se nogle positive tiltag for naturen. Regeringen har ikke høje ambitioner for naturen,” siger han.

Han bygger sin kritik på de negative naturmæssige følger ved at ophæve randzonerne og tilbagerulle forbuddet mod gødskning og sprøjtning i §3-områderne.

”Det er jo alt sammen noget, der trækker i den forkerte retning for naturen,” siger Egon Østergaard.

Men hun har jo også varslet en naturpakke?

”Jeg frygter det værste. At det bare er det sædvanlige, hvor der reelt ikke bliver noget ud af det, når det kommer til stykket,” siger han.

Landbruget: 100 gode dage
I landbruget er tonerne anderledes positive. Flemming Nør-Pedersen kan ikke komme på et eneste dårligt tiltag, som regeringen har taget. Tværtimod kan har se mange positive af slagsen. Han nævner specifikt, at randzoner og NOx-afgift bliver afskaffet. Og at gødskningsreglerne bliver lempet.

”Det har været 100 gode dage, hvor Eva Kjer har været optaget af at levere på landbrugspakken. Ser vi på kroner og ører, så er planerne om, at landmændene skal gødske mere, det mest værdifulde initiativ,” siger Flemming Nør-Pedersen.

Han tager dog det forbehold, at mange af tiltagene endnu ikke er endeligt på plads. Og så kender man Axelborg dårligt, hvis man tror, at der – på trods af ros – ikke fortsat er ønsker til regeringen:

”Jeg vil gerne efterlyse, at man styrker det internationale kontor i Fødevarestyrelsen, der arbejder med markedsåbning og eksport-certifikater,” siger Flemming Nør-Pedersen.

Dokumentation

Første 100 dage – 23 nedslag

5/10: Vil undersøge zink og kobber i landbrugsjord.

1/10: 666 statslige arbejdspladser er flyttet ud af København.

1/10: Vil have færre miljøgodkendelser og igangsætter et serviceeftersyn.

29/9: Finanslov bliver præsenteret. Her skæres ned i Naturplan Danmark, og der bliver sendt 75 millioner om året i fire år til den kommende landbrugspakke. Derudover bliver der reserveret 150 millioner kroner til målrettet vandløbsindsats. Og så bliver NOx- og reklameafgifterne fjernet.

28/9: Sendt lovforslag om tilbagetrækning af § 3-forbuddet i høring. 

26/9: Eva Kjer Hansen holder tale i FN efter vedtagelse af globale bæredygtighedsmål. 

25/9: Giver landmænd tilladelse til at bruge ammoniak til vådt halm.

24/9: Sendt lovforslag om lempelse af gødskningsreglerne i høring. 

22/9: Fjerner krav om gyllealarmer på gylletanke.

18/9: Sendt lovforslag om ophævelse af randzonerne i høring.

17/9: 88 millioner skal forbedre sjældne danske naturtyper.

14/9: Hun vil inden udgangen af 2015 forenkle miljølovgivningen.

11/9: Kjer siger ja til at indføre GMO-majs. Må efterfølgende bøje sig for et flertal i Folketinget, der siger nej.

08/9: På ekstraordinært landbrugsministermøde i EU er det besluttet at sende 3,7 mia. kroner til EU’s landmænd.

01/9: Eva Kjer bebuder et opgør med den restriktive praksis omkring strandbeskyttelseslinjen og vil have ændret loven.

28/8: Fjerner støttetræk på dele af KO-kravet

25/8: Indfører generel dispensation for efterafgrøder

23/8: Indfører vejledende grænseværdi for fluorerede stoffer i emballager til fødevarer 

19/8: Indfører åbenhed om overimplementering af EU-regler.

17/8: Kjer bebuder naturpakke til foråret 

12/8: Vil granske vandplaner

13/7: Eva Kjer tager den tidligere regerings ammoniak-krav op med EU-Kommissionen.

28/6: Eva Kjer Hansen bliver miljø- og fødevareminister. Ministerier bliver lagt sammen. Planloven, der skal liberaliseres, flyttes til Erhvervs- og Vækstministeriet. Kjer skal stå i spidsen for en fødevare- og landbrugspakke. Bebuder også serviceeftersyn at Naturplan Danmark og fokus på urørt skov. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00