Debat

Auken: Kommissionen kvæler grøn omstilling

DEBAT: Kommissionen vil med sin såkaldte dødsliste luge ud i EU-regler. Det kommer til at gå ud over vigtige grønne lovforslag, som ellers skulle hjælpe den europæiske økonomi i gang med en langsigtet omstilling, skriver Margrete Auken (SF).

Kommissionens såkaldte dødsliste rammer vigtige grønne lovforslag, som ellers skulle hjælpe den europæiske økonomi i gang med langsigtet omstilling, skriver Margrete Auken (SF).
Kommissionens såkaldte dødsliste rammer vigtige grønne lovforslag, som ellers skulle hjælpe den europæiske økonomi i gang med langsigtet omstilling, skriver Margrete Auken (SF).Foto: Marie-Louise Munkegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet 

"Dødslisten" står nu centralt i Kommissionens arbejdsplan for 2015. Dette nedslående resultat skyldes, at den såkaldte ”store koalition” med danske socialdemokrater, liberale og konservative holder hånden over – eller måske direkte støtter (?) - Junckers dereguleringsiver.

Margrete Auken (SF)
MEP

Selvom Margrethe Vestager som radikal nok skulle menes at have grønne fingre, bruger hun vist vækstkvæleren Roundup i disse uger.

Det blev klart, efter hun i sidste uge i et debatindlæg på Altinget beskrev nødvendigheden af at luge ud i EU’s regeljungle. For konsekvensen af Kommissionens ’havearbejde’ vil med al sandsynlighed betyde, at flere vigtige grønne lovforslag, fremlagt af den forrige Barroso-Kommission, lider døden i de kommende måneder.

Bevares, endnu mangler hun og kollegerne i Juncker-Kommissionen at melde endeligt ud om, i hvilket omfang man agter at eksekvere den såkaldte ”dødsliste”, som Juncker allerede før jul bekræftede eksistensen af.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

På listen befinder sig blandt andet to vigtige forslag om bedre ressourceforbrug og forbedring af luftkvaliteten i Europa. Junckers højre hånd, den liberale Frans Timmermanns med ansvar for såkaldt ”bedre regulering”, lovede dengang at vente med at skyde de forskellige love ned, indtil han havde hørt både Ministerrådet og de folkevalgte i Europa-Parlamentet.

EU’s miljøministre luftede prompte og heldigvis deres utilfredshed over planerne om at droppe de grønne forslag.

Parlamentet giver dødsliste central plads
Helt så godt er det desværre ikke gået i Europa-Parlamentet.

Under normale omstændigheder ville Parlamentet også stejle, når så vigtige politikområder stod for skud. Men de konservative (EPP) og de endnu mere konservative (ECR – med Dansk Folkeparti) var helt tilfredse med at få miljøet væk. Og Socialdemokraterne (S&D) vovede ikke at prøve at samle et alternativt flertal til at afvise Kommissionens dødsliste. Vi fik flertal for at sige nej et par steder, men en egentlig parlamentsrapport kunne det ikke blive til.

"Dødslisten" står nu centralt i Kommissionens arbejdsplan for 2015. Dette nedslående resultat skyldes, at den såkaldte ”store koalition” med danske socialdemokrater, liberale og konservative holder hånden over – eller måske direkte støtter (?) - Junckers dereguleringsiver.

Derfor bliver det lidt for let for Margrethe Vestager og kollegerne i Kommissionen i den kommende tid at kvæle grønne tiltag med denne omgang politisk Roundup. 

Voldsomt fejltrin fra Juncker
Dette er et voldsomt fejltrin fra Juncker-kommissionen. Herved udrydder man nemlig de vigtigste spirer til fremtidig vækst i Europa. Pakken om bedre ressourcehåndtering i en cirkulær økonomi anslås at kunne skabe mere end 580.000 nye arbejdspladser over det næste årti, når først europæerne bliver bedre til at genanvende de ressourcer, som hver dag ender i affaldscontaineren. Ja, der er givetvis meget mere at hente, når ressourceeffektive industrier for alvor kommer i gang. Dertil kommer, at EU’s nye luftpakke antages hvert år at kunne redde 58.000 menneskeliv i EU, heriblandt flere tusinder i Danmark.

Når 95 procent af europæerne anser miljøbeskyttelse som vigtig, bør vi naturligvis forvente, at Margrethe Vestager og kollegerne i Kommissionen lytter og tager vare på naturen og understøtter grønne arbejdspladser.

Vi skal ikke bare rette ind efter de store gammeldags industrier, der kun ønsker at blive støttet og beskyttet og afviser alle krav til fornyelse. Man må ligeledes håbe, at ’den store koalition’ er ved at krakelere, så vi kan få samlet et centrum-venstre flertal for en offensiv bæredygtig udvikling af EU’s produktion og forbrug.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00