Satellit skal overvåge myg og stoppe husdyrsygdom

KORT NYT: Et nyt forskningsprojekt vil bruge satellitter til at forudsige, hvor i Danmark de små blodsugende mitter lever.
Christian Juhl Mølgaard

Mitterne, der er millimetersmå myg, skal nu findes ved brug af overvågningsdata indsamlet af satelliter. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Fødevareinstituttet og Veterinærinstituttet

Varme, fugtig jord og plantedækket. Det er nogle af de forhold, der afgør om mitter trives i et område. Det er også forhold, der kan måles fra satellitter.

Derfor vil danske forskere undersøge, om satellitter kan forudsige, hvor mitterne er, hvor mange der er, og hvornår de er der. Når den viden, der indsamles om mitterne og deres foretrukne leve- og ynglevilkår, bliver kombineret med data om blandt andet jordtyper og antallet af kvæg og får, kan forskerne udvikle en computermodel, der kan beregne risikoen for smitte med bluetongue i Danmark.

Med en effektiv computermodel kan forskerne beregne antallet af bidende mitter overalt i Danmark og også beregne, hvor hurtigt virus udvikler sig i mitterne, og hvor effektivt smitten vil spredes forskellige steder og på forskellige årstider.

Modellen vil også kunne bruges til teoretiske eksperimenter med forskellige kontrol- og vaccinationsstrategier for at se, hvad der hurtigst og billigst vil kunne bringe en epidemi under kontrol.

Det nuværende udbrud af bluetongue har udviklet sig til en af de største husdyrepidemier i Europa i moderne tid. Den har på få år bredt sig fra Afrika og Mellemøsten til store dele af Europa, også til Danmark.

Udbruddet spreder sig med stor hastighed hver sommer. Alene i 2007 blev over 50.000 gårde smittet i Vesteuropa, og da smitten var på sit højeste blev én tysk besætning smittet hver 10. minut. Spredningen af bluetongue til Europa formodes at være en effekt af den globale opvarmning og miljøændringer, der også har ført andre nye sygdomme til Europa.

Bluetongue rammer kun drøvtyggere. Sygdommen er sjældent dødelig i kvæg, men dødeligheden kan være høj blandt får. Bluetonguevirus er ufarligt for mennesker. Sygdommen smitter ikke direkte mellem dyr, den spredes af mitter.

Projektet har fået støtte fra Fødevareforskningsprogrammet fra Direktoratet for FødevareErhverv og ledes af DTU Veterinærinstituttet. Projektet er et samarbejde mellem DTU Veterinærinstituttet, Skadedyrlaboratoriet ved Århus Universitet, Miljøbiologi (ENSPAC) ved Roskilde Universitet og Institut for Geografi og Geologi ved Københavns Universitet.

0:000:00