Nye initiativer skal styrke naturplejen

NATURPLEJE: Aalborg Kommune planlægger at tage på hjemmebesøg hos landmanden for at skabe dialog om, hvordan han bedst passer på sin værdifulde natur. Også i landbrugskredse og i Naturstyrelsen er der initiativer på vej, der skal skabe mere biodiversitet med landmanden som den primære naturplejer.

Jeg støder på mange landmænd, der rigtig gerne vil lave naturpleje og egentlig også gerne ville leve af det, hvis det var muligt, men de støder på mange barrierer, som gør, at de opgiver.

Heidi Buur Holbeck
Specialkonsulent i Videnscenter for Landbrug
Fakta
Naturkvæg er en fælles betegnelse for de ekstensive kvægracer som bl.a. galloway og skotsk højland, der er godkendte til helårsafgræsning.

Kilde: Naturstyrelsen
En bedre dialog mellem kommuner og landmænd er en af vejene frem, hvis den svækkede natur og biodiversitet skal komme til kræfter rundt omkring i landet. Det mener man i Teknik- og Miljøforvaltningen i Aalborg Kommune, hvor man på eget initiativ er gået i gang med at kortlægge al natur i kommunen.

Roar Skovlund Poulsen, biolog i Aalborg Kommunes Teknik- og Miljøudvalg, er en af foregangsmændene i projektet. Han mener, at mere information om naturbeskyttelses-lovgivningen og bedre dialog mellem kommuner og lodsejere vil være en vigtig brik i forhold til at beskytte biodiversiteten i praksis. Mange lodsejere ved simpelthen ikke, hvilke naturværdier de råder over, vurderer han.

"Men hvis man kan få en dialog, hvor kommunerne tager ud og fortæller lidt om naturbeskyttelses-loven, og om hvordan landmændene og lodsejerne kan passe bedre på deres naturarealer, så tror jeg, vi kan undgå, at alt for meget natur bliver ødelagt," siger Roar Skovlund Poulsen.

Dialogmøderne hjemme hos landmænd og lodsejere vil begynde om to års tid, når kommunen har kortlagt al natur. Aalborg Kommune er en af de første kommuner, der vælger at prioritere sine naturværdier højt, selvom der ikke er afsat penge fra statslig side.

0:000:00