Debat

7-kløveren mod farlig kemi peger fingeren den forkerte vej

DEBAT: Med miljøministeren i front lægger syv medlemslande nu pres på, at EU speeder kemiprocessen op. Dansk Erhverv er positiv, men påpeger, at resultater ikke kommer af at pege fingre ad dem, der bidrager. Fingeren skal pege på det fælles ansvar. Det skriver Jakob Lamm Zeuthen, miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv.

Vi har et fælles ansvar for at sikre god og grøn kemi. Det mener Jakob Lamm Zeuthen, miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv.
Vi har et fælles ansvar for at sikre god og grøn kemi. Det mener Jakob Lamm Zeuthen, miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv.Foto: Dansk Erhverv
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jakob Lamm Zeuthen
Miljøpolitisk chef, Dansk Erhverv

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til: [email protected]

Vi har alle et fælles ansvar i kampen mod farlig kemi. Sådan lyder budskabet fra miljøminister Kirsten Brosbøl, der i sidste uge sammen med Sveriges miljøminister meldte ud, at de vil presse EU til at speede indsatsen imod hormonforstyrrende kemi op. I denne uge melder der sig en hel syvkløver af medlemslande, når den danske miljøminister sammen med seks andre EU-lande kommer med den politiske markering, at den er helt gal med EU’s kemikaliepolitik.

Dansk Erhverv roser delvist initiativet fra den stærke syvkløver. Det er vigtigt, at vi målrettet fokuserer på at løse de problemer, der måtte være med farlig kemi, og arbejder for at få REACH til at fungere.

Det kræver, som ministeren rigtig nok siger, et fælles ansvar. Derfor er det ærgerligt, at der kun peges fingre ad industrien - som eneste ansvarlige for, at vi ikke er kommet videre i processen.

Miljøministeren glemmer, at et fælles ansvar også involverer det offentliges rolle. Det offentlige skal efterspørge grønnere produkter med målsætninger og sikre en betydelig bedre økonomi til miljømærkerne. Samtidig skal borgere og virksomheder belønnes, når de går forrest og bidrager til efterspørgsel på grønne og sunde produkter.

Jakob Lamm Zeuthen
Miljøpolitisk chef, Dansk Erhverv

Fælles ansvar for god kemi
Industrien har kun haft otte år med REACH, og vi må erkende, at det tager tid at flytte risikovurdering fra myndighedernes til virksomhedernes hænder. Brancheforeningen Kemi & Life Science, der leverer kemi til det danske marked, gør alt, hvad de kan for at sikre markedet og danskerne sikker kemi.

Industrien er dog nået langt på de otte år. Det skyldes helt grundlæggende, at virksomhederne ønsker at tage ansvar. Ja, de kan faktisk se en god forretning i at finde den gode kemi og brande sig på det.

Miljøministeren glemmer, at et fælles ansvar også involverer det offentliges rolle. Det offentlige skal efterspørge grønnere produkter med målsætninger og sikre en betydelig bedre økonomi til miljømærkerne. Samtidig skal borgere og virksomheder belønnes, når de går forrest og bidrager til efterspørgsel på grønne og sunde produkter.

Nanoproblematikken
Miljøministeren må heller ikke glemme, at det fælles ansvar rækker ud over EU’s grænser. Vores produkter fremstilles af en international industri til et globalt marked. Eksempelvis er store dele af vores danske produkter lavet af kinesiske producenter. De har også et ansvar. Derfor skal EU arbejde målrettet på at eksportere REACH-principper til vores vigtige tredjepartslande. 

I udmeldingen bliver der endvidere peget fingre ad nano, som noget der er farligt og skal forbydes. Men vi kan ikke bare bandlyse nano på den måde, når vi reelt ikke kender til dets eventuelle skadelige effekter. Hvis vi bare blindt smider det ud, fjerner vi mulighederne for at skabe nyttig teknologi, der kan hjælpe os til en mere effektiv bæredygtig omstilling.

Dansk Erhverv bakker til fulde op om en offensiv miljøpolitik, der sigter mod at fremme viden om risici, der er forbundet med farlig kemi, og om en konsekvent håndhævelse overfor alle de produkter, vi anvender. I stedet for at pege fingre og grave grøfter, bør indsatsen involvere alle til et fælles ansvar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00