Aktørernes dom over ti års blå miljøpolitik

FARVEL: Fire aktører på miljøområdet ser tilbage på ti år med VK-regeringens miljøpolitik. Alle er enige om, at Grøn Vækst hører til i den negative ende. De grønne organisationer skoser regeringens indsats.
Foto: colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Grøn Vækst endte desværre ud med et misforhold mellem opstramningerne på den grønne side og væksten på den anden. Der var slet ikke nok vækst i den plan, og der var alt for mange restriktioner.

Niels Peter Nørring
Direktør for miljø- og energiområdet i Landbrug & Fødevarer
Der er delte meninger om VK-regeringens indsats på miljøområdet de sidste ti år. Flere peger på gode intentioner, mens de grønne organisationer har meget svært ved at finde noget positivt at sige. Her er aktørernes dom.

Direktør René la Cour Sell i Danmarks Naturfredningsforening.

Hvad har været positivt under VK?
"VK-regeringen har siddet i ti år, men jeg kan ikke rigtigt finde noget, der er særligt godt. Men det er da positivt, at miljøministeren efter Nagoya har talt meget om at gøre noget for biodiversitet, selvom hun omvendt ikke selv har leveret noget som helst andet end snak. Men det kan også være vigtigt, så det, at hun har talt så meget om biodiversitet, er positivt."

Hvad har været  negativt under VK?
"Det har været den værste og helt groteske dødsgang, som vi har været udsat for i de sidste ti år. Jeg ved ikke, hvor jeg skal begynde, men Grøn Vækst er et godt sted at starte. Der lykkedes det regeringen at afspore debatten ved at sætte det lille ord grøn foran. Grøn Vækst var bare ikke grøn, men gav fripas til det industrialiserede landbrug, hvilket generelt har været historien i VKO-årene. Ti år med VKO betød begunstigelser for landbruget via frivillig ordninger, fritagelser og skattelettelser. Strukturreformen kunne faktisk godt have været positivt, men det blev et problem, fordi kommunerne fik fripas til at beslutte hvad som helst."

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00