Debat

Auken: Hæv den grønne overligger

DEBAT: Den grønne overligger for naturtilstanden i Danmark skal hæves. Første skridt på vejen er at tage det grønne Danmarkskort i brug igen, skriver Ida Auken (R).

Det grønne Danmarkskort skal tages i brug igen, skriver Ida Auken (R). 
Det grønne Danmarkskort skal tages i brug igen, skriver Ida Auken (R). Foto: Steen Brogaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ida Auken (R)
Miljøordfører

En lærkeplet på en kornmark. Et vildt skovlandskab med græssende okser. En uberørt kyst og et rigt havmiljø med fugle, fisk og bunddyr.

For mig er natur ikke én – men mange ting. Derfor er jeg optaget af, hvordan vi beskytter og udvikler HELE vores natur – både den sjældne, den uberørte, den rige og den helt almindelige hverdagsnatur. Jeg tror nemlig på, at danskerne ligesom jeg sætter pris på vores natur og dens diversitet.

Bedre natur i Danmark
I Radikale Venstre har vi en ambition om, at en en tredjedel af Danmark skal være natur. Vi vil både have mere og bedre natur – til gavn for os selv og vores efterkommere. På langt flere arealer i Danmark skal naturhensyn veje tungest. Så vi får mere plads til planter, dyr og korridorer, der får vores natur til at hænge bedre sammen, end den gør i dag. Vi skal have mere natur i Danmark. Samtidig skal åer genslynges, vandløb restaureres, højmoser og heder genetableres. Artsrigdommen i naturen er vigtig, ikke blot størrelsen af naturarealerne. Vi skal have bedre natur i Danmark.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Landbrug og turisme i samspil med natur
Betyder det så, at landbrug, turisme og øvrige erhverv må vige? Slet ikke. Vi ønsker ikke, at livet uden for de store byer skal leves i et frilandsmuseum. Landbrug og turisme skal kunne drives og udvikles i samspil med naturen, og vi skal etablere gode rammer for innovation og vækst – særlig med grønt fortegn.

Det skal dog ske, så naturens tålegrænser ikke overskrides, og vigtige naturhensyn ikke negligeres. Vi skal genetablere balancen mellem natur og landbrug – og skabe rum for alle de mellemformer, der ligger imellem rendyrket natur og rendyrket landbrugsjord.

Danmarkskortet giver et overblik over naturtilstanden, gør det muligt først at sætte ind, hvor naturen er mest truet og samtidig at bruge de virkemidler, der er mest omkostningseffektive.

Ida Auken (R)
Miljøordfører

Det grønne Danmarkskort tilbage
Vi er klar til at tage fat og hæve den grønne overligger for naturtilstanden i Danmark. Første skridt på vejen er at tage det grønne Danmarkskort, jeg lancerede som miljøminister, i brug igen.

Danmarkskortet giver et overblik over naturtilstanden, gør det muligt først at sætte ind, hvor naturen er mest truet og samtidig at bruge de virkemidler, der er mest omkostningseffektive. Kortet er kort sagt et effektivt redskab til at prioritere naturindsatsen og skabe sammenhængende natur i Danmark. Med det grønne Danmarkskort kan vi for eksempel give kommunerne grundlag for at udpege fremtidens naturarealer på en effektiv måde.

Hvad enten vi taler om vores skove, kyster, det åbne land eller havet, skal naturen plejes, bevares og fremmes, så vi kan nyde et rigt plante- og dyreliv i karakteristiske landskaber – og give det videre til kommende generationer. Det er vores vision for Danmarks natur.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00