Bedst og værst: Tilbageblik på miljøpolitikken

VURDERING: Valgperioden rinder ud for Thornings regering. Altinget har bedt en række aktører om at vurdere regeringens bedste og værste resultater på natur- og miljøområdet.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Anders Jerking

Valgperioden har budt på en statsminister, to miljøministre og tre fødevareministre. Men hvad mener aktørerne, at regeringen egentlig har opnået på natur- og miljøområdet?

1. Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef, DI

Hvad har været det mest positive i perioden?
”Den brede politiske aftale om vandsektoren er afgørende for, at vi både kan sikre innovation og effektivisering i sektoren. Det er også godt, at der er taget de første skridt til at forenkle miljølovgivningen. Det skal være lettere at drive virksomhed, uden at vi sænker beskyttelsesniveauet.”

Hvad har været det mest skuffende?
Virksomhederne havde en klar forventning om, at der var blevet fulgt op på første fase af ændringerne i affaldssektorens organisering, hvor en stor del af erhvervsaffaldet blev liberaliseret. Hvis vi skal skabe en mere værdifuld anvendelse af affaldet og mere genanvendelse, så skal den sidste del af affaldet også gøre tilgængelig for langt flere former for behandling, end det sker i dag, hvor kommunerne har råderet over affaldet.”


2. Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident, DN:

Hvad har været det mest positive?
”Vi er glade for Naturfonden og Naturplan Danmark. Det er positivt, at der er indført forbud mod sprøjtegift og gødskning i §3-områder, og at der er overført penge fra landdistriktsmidlerne til grøn omstilling og natur. Og det er godt, at der er afsat midler til at kortlægge boringsnære beskyttelsesområder, ligesom DN naturligvis er begejstret for den nye aftale om pant på dåser købt i Tyskland.”

Hvad har været det mest skuffende?

”Overordnet er det skuffende, at man ikke udviste rettidig politisk omhu og fik blå bloks støtte til Naturplan.dk til gengæld for den støtte, regeringen har givet landbruget. Det er også skuffende, at krav til landbruget, herunder randzoner og vandløbsvedligehold, er lempet eller helt opgivet, selv om det går hårdt ud over naturen, og at mængden af sprøjtegifte på produktionsarealet stiger, uden at der gribes ind.”

 

3. Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer:

Hvad har været det mest positive?

"Sagsbehandlingstiderne er blevet reduceret, desværre hjulpet godt på vej af den økonomiske krise og de forringede rammevilkår i landbrugserhvervet. Et andet positivt element er etableringen af vandrådene, som har skabt en helt ny måde at tale sammen på om vandområdeplanerne. Ida Auken sagde, at der var brug for et paradigmeskifte i miljøreguleringen af landbruget og talte om, at miljø og produktion godt kan gå hånd i hånd.  Dermed fik man flyttet fokus fra input- til outputbaseret regulering. Det er det tredje positive element.”

Hvad har været det mest skuffende?

”At man endnu ikke har fået omsat tankerne om ny målrettet miljøregulering til handling, hvor landmænd kan gøde efter afgrødernes behov. En anden negativ ting er det faglige og juridiske makværk, vi har set fra myndighedernes side i forbindelse med vandplanerne. Den tredje negative ting er udmøntningen af Naturplan Danmark, som vi mener, tilsidesætter grundloven og straffer landmanden, der har naturområder på sin jord.”
 

4. Claus Lind Christensen, formand Danmarks Jægerforbund:

Hvad har været det mest positive?

”At regeringsgrundlaget satte fokus på naturen i agerlandet. Der blev nedsat en Natur- og Landbrugskommission, som formulerede nogle konkrete anbefalinger, som vil kunne skabe kraftige forbedringer i naturen i det åbne land. Dernæst vil vi gerne kvittere for regeringens markante støtte til Danmarks Jægerforbunds markvildtindsats, som gør en forskel for naturen i det åbne land.”

Hvad har været det mest skuffende?

”At se en regering, hvor ministerierne på tværs ikke har formået at samarbejde og løfte de klare anbefalinger, som kom fra Natur- og Landbrugskommission. Dertil kommer, at ministerierne har været ekstremt fodslæbende med at få gjort noget ved landbrugsstøtteordningerne, så der kan blive skabt mere natur i det åbne land. Her virker det, som om at det er EU og systemerne, der er vigtigere end naturen.”


5. Martin Einfeldt, Skovforeningen
 
Det mest positive i perioden?
”Satsningen på biomasse som fossilfri, vedvarende og forsyningssikker energikilde. Det vil gavne klima, miljø, beskæftigelsen på landet og en bæredygtig drift af skovene. Et andet positivt element er anerkendelsen i Naturplan Danmark af, at naturværdier på privat jord skal beskyttes og udvikles gennem frivillighed og betaling.”
 
Det mest skuffende? 
At regeringen ikke fremlagde sit nationale skovprogram, som den havde skrevet på i et år og har haft liggende færdigt i skuffen siden efteråret 2014. Dermed er skovene fortsat overladt til usammenhængende beslutninger i tilfældige ministerier.”

 
6. Jakob Lamm Zeuthen, miljøchef i Dansk Erhverv:

Hvad har været det mest positive?

”Det er positivt, at vores miljøpolitik har forstået, at hvis vi ønsker at opnå sikkerhed og tryghed for problematisk kemi i vores produkter, så gøres det bedst via europæisk og internationalt samarbejde, og ikke ved danske særregler.”

Hvad har været det mest skuffende?

”Regeringen har valgt nogle dårlige løsninger til forbrugerinformation om kemikalier. Først laver man en Kemi APP, som slet ikke fungerer og belaster. Dernæst lukker man et velfungerende uafhængigt Informationscenter for Miljø og Sundhed (IMS) og giver pengene til Forbrugerrådet TÆNK Kemi, der kan opfattes som en myndighed. Det er uhensigtsmæssigt for beskyttelsen, når befolkningen kan få den opfattelse, at vi har to myndigheder, der videregiver offentlig og uafhængig information om problematisk kemi.”


7. Egon Østergaard, Formand, DOF:

Hvad har været det mest positive?

”At regeringen fik etableret Den Danske Naturfond. Desuden var det meget positivt, at regeringen nedsatte Natur- og Landbrugskommissionen. Flere af kommissionens anbefalinger blev indarbejdet i Naturplan Danmark, der er tænkt som Danmarks svar på en biodiversitetsstrategi, hvor bl.a. Et grønt Danmarkskort og bedre beskyttelse af §3-områder blev vedtaget. Det er regeringens vigtigste fodaftryk i den danske natur.”

Hvad har været det mest skuffende?

"At regeringen først efter pres fra de grønne organisationer kom ud af startblokkene på naturområdet. I den første halvdel af regeringsperioden blev der stort set ikke taget initiativer, der gavnede naturen. Regeringen har haft 4 år til at få vedtaget en stærk og visionær biodiversitets-strategi i Folketinget, men det er ikke sket.”


8. Anker Madsen, chefkonsulent, Friluftsrådet

Hvad har været det mest positive i perioden?

”Det mest positive politiske er fremlæggelsen af Naturplan Danmark, der forholder sig til de tre væsentligste felter for det næste årtis danske naturpolitik: behovet for mere areal til naturen, en styrket indsats for dyr og planter og ikke mindst til befolkningens muligheder for naturoplevelse og friluftsliv.”
 
Hvad har været det mest skuffende?

”Det er skuffende, at vandrammedirektivets implementering er forblevet en politisk kampplads – en mudderkastningsarena. Det er skuffende, at det ikke lykkedes regeringen at håndtere dette vigtige naturpolitiske værktøj. At det fortsat er lykkedes de borgerlige partier og ikke mindst landbrugets organisationer at dominere dagsordenen på en så negativ måde, at vores vandmiljø stadig er langt fra målet i Vandrammedirektivet om god miljøtilstand, kan man godt karakterisere med så hårde ord som en fiasko.”


9. Bjarne Nigaard, direktør i Bæredygtigt Landbrug:

Hvad har været det mest positive?

”Det har været godt at opleve, at dansk landbrugs potentiale som vækstmotor igen er kommet på dagsordenen hos flere partier. Ved at give landbruget de samme betingelser, som man generelt har i EU, vil det være muligt for danske landbrugsfamilier at bidrage positivt til Danmarks husholdningsregnskab. Mulighederne for at gøde efter behov er et godt eksempel.”

Hvad har været det mest skuffende?

”Forløbet med randzonerne illustrerer desværre ganske godt, at der til stadighed hersker en decideret modvilje mod landbruget hos flere partier. På trods af et væld af velmenende bekymringer, fejlagtige kort, manglende erstatning og kompensation og tyske forskeres dokumentation af, at randzonerne ikke virker, bliver der alligevel dumstædigt holdt fast i randzoner. Det er skuffende at opleve, at selv fakta og sagligheden skal tabe, når den politiske miljøkorrekthed skal hævdes.”

10. Christian Ege, sekretariatetsleder, Det Økologiske Råd:

Hvad har været det mest positive?

”At regeringen hævede målet for klimagasreduktioner i 2020 fra 30 til 40 %, og at både SF, EL og K har tilsluttet sig dette. Danmark spiller en stor rolle som foregangsland ved at vise, at vi både kan have et velfærdssamfund og samtidig satse mere på klimapolitik, end andre lande gør.”

Hvad har været det mest skuffende?

”At den borgerlige blok har forladt den mere konstruktive linje i forhold til forbedring af landbrugets miljøpåvirkning, som der før var en vis enighed om. Da Natur- og Landbrugskommissionens rapport udkom i 2013 blev den bakket op af begge sider i Folketinget. Men i dag siger blå blok, at vi skal sænke kravene til kvælstof uden at afvente indførelse af de nye målrettede virkemidler – samt at vi skal følge de svageste krav i vores nabolande, uanset om vores landbrug er mere intensivt, og vores natur er mere sårbar.”
 

11. Verner W. Hansen, formand, Danmarks Sportsfiskerforbund:

Hvad har det mest positive?

”Det er værd at fremhæve arbejdet med Natur- og Landbrugskommisionen, etableringen af Den Danske Naturfond og Naturplan Danmark – selv om sammenhængen kunne være bedre i sidstnævnte. Derudover er hele processen omkring anden del af Vandplanerne også med på positiv-siden. Brugerinddragelsen og etablering af vandrådene bør fremhæves som en stor succes, til trods for at ambitionsniveauet er lavt i nogle områder. Og så er vi naturligvis meget glade for, at fisk nu er taget med som miljømål.”

Hvad har været det mest skuffende?

”Hele postyret omkring Tangeværket. Ophævelse af Tangeloven og overdragelse af ansvaret til Viborg Kommune er en stor skuffelse. Man har skabt en situation, hvor man ikke har løst situationen omkring Tangeværket, og problemstillingen er tilmed blevet udsat på ubestemt tid.”


12. Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace i Danmark:

Hvad har været det mest positive i perioden?

”Ros til regeringen for at hæve klimamålsætningen fra 30 til 40 % reduktion af CO2-udledningen i 2020. Godt! Herudover er der vedtaget virkelig stærke mål om udfasning af kul inden 2030 og omstilling til 100 % vedvarende energi i 2050 – og allerede i 2035 i el- og varmesektoren. Og det er sket på trods af modstand blandt de borgerlige partier.”

Hvad har været det mest skuffende?

”Franske Total prøveborer nu i Nordjylland. Selvom licenserne blev solgt til Total i forrige valgperiode, er det alligevel skuffende, at Danmark er gået mod strømmen af lande, der siger nej til fracking og skifergas. Skifergas er et fossilt brændsel, der ikke klæder  Danmark som grønt foregangsland. Og så er der sænket flere afgifter: CO2-afgiften på erhverv, der røg ned med vækstplanen i foråret 2013, og elafgifterne, der blev sænket for
storforbrugerne.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00